Към 16 март 2020 г. – ръст на заболелите от COVID-19 у нас

У нас болните от COVID-19 продължиха да се увеличават значително през изминалото денонощие и към 16 март 2020 г. вече са над 50, като освен в София, Габрово и Плевен, заразен вече има и във Варна. По последна информация от оперативния щаб последният заразен е 9-годишно дете и така общият брой на болните достига 52.

Потвърден е и още един случай на възрастен англичанин, на 78 години, за COVID-19, чието състояние е средно тежко, но е без опасност за живота към момента, който е дошъл на ски в България, така общият брой на случаите вече е 53 у нас.

Очаква се изследване на още проби днес, като 12 са подозрителните случаи, от които е изпратен материал от Инфекциозна болница в Пловдив. Засега във втория по големина град няма регистриран случай на болестта.

От МВР съобщиха за първия арестуван, заради коронавирус. Касае се за чужд гражданин, който е разпространявал невярна информация за болни над 100 души от COVID-19 от пловдивско училище, които се укриват от Оперативния щаб.

Националният консултант по микробиология посочи, че повечето от заразените у нас са пътували до Западна Европа наскоро и съответно заразата е внесена оттам.

Най-малкият заразен у нас е на 4 години и е хоспитализиран с родителите си. Препоръчва да се яде резен лимон след закуска, дори и при симптоматика, сходна с тази при коронавирус.

Отбеляза още, че въпреки разхлабените мерки у нас те масово не се спазват, това се отнася и за чужденците.

Даде пример с англичанин, който дошъл на море у нас, макар и сестра му да е болна от коронавирусна болест.

В неделния ден автобус с туристи от Хонконг, който обикалял из Балканите, изправи на нокти полиция и туристическия бранш.

Туристите поискали да бъдат настанени в хотел в Търново, но щом разбрали от къде идва групата, веднага им отказали. Автобусът е съпроводен под конвой от полицейски автомобили до границата с Румъния.

Разнопосочни бяха мненията, откъде точно са влезли в България жителите на Хонконг от Гърция или от Румъния. 

Приетите строги мерки в Италия все още не дават ефект и броят на заболелите продължава да нараства, само за 24 часа са починали над 360 души, вследствие на усложненията на COVID-19.

Общият брой на заболелите продължиха да нараства и вече са близо 25 000 и са с почти 15 000 повече спрямо около седмица по-рано и над 3500, в сравнение с ден по-рано.

Засега в Италия се надяват поне да спре да се покачва броят на болните, ако започне да намалява или ако падне под 10%, това ще означава, че пикът на пандемията вече е отминал. Предвид вчерашните данни към момента такива индикации няма.

В социалните мрежи, дори се появи информация, че страната е пред национална катастрофа, особено северната част на страната и по-специално регион Ломбардия.

Положителна тенденция в Италия за изминалото денонощие е увеличаване на броя на оздравелите, които са близо 900, а общият им е брой е над 2300.

В сравнение с общия брой на заболели и новите случаи това не е нищо, но все пак може да се спомене, че има нещо положително в цялата картина.

По цял свят броят на заразените достига почти 170 000 души, като към 5 часа българско време, от когато са последните глобални данни от ресурса на университета Джонс Хопкинс, те са малко над 169 400.

Обезпокоителна е ситуацията и в Испания, която също отчита значително нарастване на броя на болните на дневна база и те достигат до близо 1500 души, а общият броя на заразените е близо 3 пъти по-малък от Италия и е над 7800.

В Испания също влезе забрана, както и в Италия, за всички нейни граждани да напускат домовете, без да имат основателна причина за това. Полиция приканва всички да се прибират, ако са излезли просто така да се разходят.

В Германия броят на заразените също продължава плашещо да нараства, като за изминалите 24 часа, новите случаи са над 1200, а общият брой може да достигне 6000 в следващите часове.

Смъртността във федералната република остава много ниска. Към момента починалите са 11 общо, а смъртните случаи за изминалия ден са 2.

Във Франция темповете на нарастване на заболеваемостта се забавиха, макар и за изминалия ден да са отчетени близо 1000 нови случаи.

Общият брой на болните е с близо 400 по-малко, отколкото в Германия, макар и само до преди няколко дни Франция да бе плътно зад Италия по брой заразени.

Към 17 март 2020 г. – още по-строги мерки у нас

Продължава нарастването на броя на заразените с коронавирус у нас. От последно изследваните проби на 17 март 2020 г. положителните са 5.

От Националния оперативен щаб отправиха призив хората в напреднала възраст да не се събират на открито или ако все пак го направят да не са повече от двама.

Нова препоръка и за изчакващите пред банки, хранителни и други магазини – спазване на не по-малко от 2 метра дистанция един от друг.

От Оперативния щаб са се заели да търсят фирми, които приготвят храна за вкъщи. От казаното на брифинга става ясно, че повечето от фирмите, които приготвят готова храна, могат да започнат да я вакуумират, без да се използват консерванти, като срокът ѝ на годност да е до 3 месеца.

От Оперативния щаб се подготвят и за евентуално по-строги мерки, ако болните продължат да се увеличават с нарастващи темпове. Тогава поръчките на храна ще могат да стават онлайн, като доставките да се правят по домовете директно от фирмите.

На брифинга бяха направени и предложения във връзка с камионите с международни шофьори, които влизат на територията на България.

По думите на премиера ще се осигури транспортен коридор от българо-сръбската и румънската граница през Словения, за да не се спира българския износ към Западна Европа.

На специална пресконференция транспортният министър съобщи, че 50 камиона под конвой от Словения през другите балкански държави ще бъдат прибрани до България.

Стана ясно, че има и още 2 подозрителни случая за коронавирус при 2 деца, които са с повишена температура и към момента са хоспитализирани в Инфекциозна болница в София.

Изчакват се кръвните тестове, както и изследването с ПВР метод на гърлен секрет, за да се установи дали не са заразени с коронавирус.

Ще бъдат наблюдавани още известно време и по всяка вероятност ще бъдат освободени за домашно лечение и съответно поставени под 14-дневна карантина, ако се установи COVID-19.

Не стана ясно дали е образувано досъдебно производство на лекаря от Лом, за който беше докладвано на предходния брифинг, който е изпратил човек със симптоми на коронавирусна болест да се лекува в София.

В столицата се стигна до напрежение и масово подаване оставки в 2-ра градска болница, поради намерението на Оперативния щаб да я превърне в инфекциозна, тъй като по последни данни най-много са болните в София и те надхвърлят като брой с няколко пъти тези в останалата страна.

Над 80 души са си подали оставките, а други 230 са останали на работа. Премиерът увери българските медици, че ще имат на разположение най-добрите защитни облекла и не следва да имат опасения за собственото си здраве и това на семействата си.

Ако трябваше да се действа по примера на Китай, целият град и дори цялата област трябваше да бъде поставена под карантина, всичко да бъде затворено.

Правителството и оперативния щаб може би трябвало да бъдат преместени в друг град. Засега остават по-леките мерки съгласно заповедта на здравния министър.

На следобедния брифинг вчера професор Мутафчийски посочи, дори с известно недоумение, че витамин С не помага срещу коронавируса и няма смисъл да се приема за профилактика и да се изкупуват всички налични количества в аптеките. По-добре е да се наблегне на храните, които са богати на витамини.

От Италия идват може да се каже, че новините са положителни с леко въздържание. През изминалото денонощие е отчетен лек спад в нарастването на броя на заболелите и от 3500 нови на 16 март спрямо неделния ден, днес те са над 3200, което показва, че това може да са индикации за преминаване на пика на епидемията.

Починалите също намаляват, когато неделния ден бе обявен като най-черният за Италия с над 360 починали, към днешна дата също лек спад на под 350.

В Испания обаче заболеваемостта продължава да ескалира и новите случаи са над 2000, а общият броя на заразените достига 10 000. Нива, на които беше Италия преди около седмица.

В Иран също продължава да се увеличават болните и вече над 14 000. В Германия също се отчита нарастване на заразените с почти 1400, а общият брой на болните е доста под този на Испания, но бързото нарастване продължава.

Към 18 март 2020 г. – предложение за поставяне на Банско под карантина

На редовният брифинг сутринта на 18 март 2020 г. стана ясно, че няма нито една нова положителна проба за COVID-19 у нас. Така броят на потвърдените случаи остава 81, като през изминалия ден от изследвани над 250 проби, положителни бяха 14.

На извънреден брифинг бе предложено да бъде затворен ски курорта Банско за 2 седмици, до 2 април, като бе забранено влизането и излизането от населеното място.

Още преди да бъде обявена заповедта на здравния министър за поставяне на града под карантина, полиция започна да спира преминаващите през града автомобили.

Заповедта на здравния министър бе публикувана вечерта на сайта на здравното министерство, но въпросът е дали не следва тя да бъде обнародвана в държавен вестник, за да придобие задължителна сила.

Предстои тестването на новите защитни облекла, които са непромокаеми от медицинския персонал в ВМА.

Председателят на оперативния щаб промени на 180 градуса позицията си, като призова заразените с COVID-19 да не бъдат сочени с пръст от всички останали, въпреки предходните си изявления.

Вирусът бе внесен у нас може би от Италия, така и за момента няма информация, кой е нулевият пациент, който е започнал да заразява в България.

Към момента, когато вече заболеваемостта бързо нарастваше в Италия, повечето държави не бяха въвели ограничения за пътуванията.

Затова живущият във Варна мъж, който е пътувал през Бергамо, епицентърът на епидемията, за Барселона и обратно, а след това с влак до морската столица, не следва да бъде обвиняван и заклеймяван, заради безотговорното си поведение.

Малко след изявленията на председателя на оперативния щаб стана ясно, че заразяването на мъжа от Варна е станало в Барселона на фона на липсващи ограничения за пътуване.

Към онзи момент повечето европейски държави, макар и членки на ЕС, смятаха коронавирусът по-скоро за проблем на Италия, отколкото на цяла Европа.

Не бе оказана помощ на страната от Европейската комисия, може би защото се очакваше вирусът да отмине, без да се налагат по-сериозни ограничения.

По препоръка от оперативния щаб бяха допълнени противоепидемичните мерки, като се забранява струпването на повече от двама възрастни на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от 1,5-2 метра между тях.

В съседна Сърбия, където броят на заразените е по-малък от този в България, там са 72, макар и първият случай да бъде потвърден може би с ден по-рано, отколкото при нас, въведоха строги ограничения, сред които е забрана на хора над 70 години да излизат от домовете.

Вечерният час ще важи за всички останали, на които ще се забрани да излизат от домовете си през нощта.

От 10 часа днес се забранява на всички, които са над тази възраст да излизат от домовете си. Това е мярка сходна с тази във Великобритания, където обявената стратегия от правителството, е да се гради национален имунитет срещу коронавируса, като не се правят тестове на никого, а за възрастни над 70 години само се препоръчва да не излизат от домовете си.

В Сърбия вчера са потвърдени 15 нови случаи, но при изследвани над 370 проби, което е доста повече, отколкото подложените на анализ у нас над 250 проби.

Премиерът на западната ни съседка обяви, че се налага да бъдат въведени по-строгите ограничения и противоепидемични мерки, заради липсата на дисциплина у пенсионерите, които въпреки обявеното в страната извънредно положение, са тръгнали вкупом да си взимат пенсиите и да пазаруват.

Вечерният час се въвежда от 20 часа вечерта до 5 часа сутринта и няма да важи единствено за работещите нощни смени.

Въведените в Сърбия противоепидемични мерки са сходни с тези у нас, с тази разлика, че у нас те влязоха тази вечер от полунощ и не важат за всички държави. Сръбското правителство планира и по-драстична мярка, да се спре целият обществен транспорт – влакове и автобуси.

Единствено за по-важните индустрии ще бъдат осигурявани автобуси за извозване на работещите.

У нас все още не се е стигнало до подобна мярка, но предвид вчерашното затваряне на ски курорта Банско, ако болните продължат да се увеличават от оперативния щаб може да предложат и спирането на обществения транспорт.

Към 19 март 2020 г. – броят на заразените в световен мащаб двоен за по-малко от 2 седмици

За малко повече от 2 седмици броят на заразените с коронавирус се удвои по света, ако на 4 март те бяха под 100 000, а към 19 март 2020 г.  вече са близо 220 000.

Броят на държавите, в които се отчитат заболели е вече над 150. В Европа ситуацията се оценява като най-тежка, тъй като на Стария континент се регистрирани една голяма част от обявените вчера над 20 000 нови случаи по света.

След кратък спад на заболеваемостта в Италия, което даде повод за надежди, изминалите 24 часа бяха белязани от ново покачване на броя на положителните проби за коронавирус на Апенините, което достигна абсолютен рекорд от над 4200, а общият брой от потвърждаването на първия случай е вече над 35 000.

Същевременно и броят на починалите е също е рекорден от почти 500 души само за 24 часа.

Преглед по медиите в Италия показва, че има съмнения, че вече не всички нови случаи се докладват и картината на полуострова остава много тревожна.

Все пак като положителна тенденция може да се посочи увеличаване на броя на докладваните като оздравели, те са вече над 4000, като само за вчерашния ден са над 1000.

Тези данни на фона на рязкото увеличаване на броя на заболелите са много малко, но все пак следва да се разглеждат положително.

Според информация от италианските медии, която се разпространи и у нас, в провинция Ломбардия, която се превърна в епицентър на световната пандемия, няма нови случаи след 15-дневна карантина.

Съществува вероятност новите случаи да са вследствие на вторичното разпространение на вируса в централната и южната част на страната.

Това стана, след като северната част от страната бе поставена под карантина, а голяма част от по-младите, които са били в икономически по-развития север, са се прибрали по домовете на юг.

Така вече заразени, те са допринесли за разпространението на вируса в цялата страна и поставянето на държавата под карантина от правителството в Рим.

Ако може да се прави аналогия по отношение на разпространението на вируса с Китай, то там най-тежко е било около 10 февруари, когато са регистрирани и най-много смъртни случаи, вследствие на усложнения на коронавирусната болест и ако се приеме, че сега в Италия е пикът на пандемията, то след малко повече от месец страната ще се върне към обичайния си ритъм на живот.

Испания плътно следва Италия, като броят на заболелите за изминалите 24 часа е почти 3000, а общият им брой има вероятност да достигне 15 000 още днес.

На Пиренейския полуостров също се отчита значимо покачване на броя на починалите, вследствие на усложнения на COVID-19 и само за ден те са над 100, като от началото на епидемията в страната те са над 600.

Извънредното положение в страната и забраната за излизане от домовете, свързано с поставянето под карантина на цяла Испания бе обявено преди няколко дни и сега се отчитат ефектите от предходното разпространение на вируса.

Не по-малко тревожна е ситуацията в Германия, където новите заразени са близо 3000, а от началото на епидемията са над 12 300.

Правителството на Ангела Меркел отлагаше вземането на мерки до момента, в който заболеваемостта нарасна значително и въпреки препоръките на здравния министър.

Останалите членове на правителството смятаха, че епидемията в Италия няма да ги засегне и ще затихне, преди да обхване Германия.

Федералният канцлер обяви, че пандемията от коронавирус е може би най-голямото предизвикателство за страната от Втората световна война насам, толкова безпрецедентни ограничителни мерки във Федералната република не са налагани от повече от 70 години.

Във Франция също бяха въведени строги ограничения за излизането от домовете, макар и заведенията да бяха затворени в неделя, 15 март, след местните избори, по-късно, отколкото у нас.

Председателят на оперативния щаб, професор Мутафчийски посочи, че във Франция се изследват за коронавирус само тези, които са в болница, тоест симптомите са достатъчно сериозни, а у нас се правят и епидемиологични изследвания.

Ако се прецени, че лицето е пребивавало до скоро в рискова държава от списък, който в момента наброява 17 държави, се взема проба, която се изследва за коронавирус.

У нас според досега обявената информация броя на заразените е 94 общо, новите за последните 24 часа са 13 с нова жертва, жена на 80 години с инсулт е починала от усложненията на коронарусната болест в Пирогов.

Към 20 март 2020 г. – Европа продължава да е епицентър на пандемията

Европа продължава да е в епицентъра на пандемията от коронавирус към 20 март 2020 г. В Италия броят на заразените продължава да нараства мълниеносно, като за последните 24 часа новите случаи е над 5000, а общият брой на потвърдените вече е над 40 000.

Починалите са малко по-малко от предходния ден, когато бе достигнат своеобразен рекорд от близо 500 души изобщо от началото на пандемията, започнала в Китай, при които се е стигнало до летален изход, вследствие на COVID-19.

Оздравелите в Италия за последното денонощие са 415, а общият им брой от началото на пандемията е над 4000, като смъртните случаи вече надхвърлиха тези в Китай и са 3405 по последни данни.

За сравнение в Поднебесната империя те са по-малко – 3248, като за изминалото денонощие има 3-ма смъртни случаи, а новите заразени са 60, като според китайските власти всички те са на приходящи, завърнали се от други държави, тоест наново са внесли вируса в страната.

Според предварителната информация 99% от починалите в Италия, вследствие на коронавируса, са над 80 години и са страдали от едно или няколко хронични заболявания.

Още вчера на Апенините бе взето решение за удължаване на карантината, която беше обявена от правителството до 25 март.

Италиански лекари описват ситуацията в страната като много тежка, не достига апаратура и болнични легла, както и предпазни средства, няма индикации, че епидемията върви към своя край.

В Испания също ситуацията продължава да се усложнява, въпреки въведеното извънредно положение в страната и поставянето на всички, без значение болни или здрави, под карантина, и за последните 24 часа са потвърдени над 3300 нови случаи, а починалите са близо 200.

Много е вероятно Испания да изпревари днес по брой заразени Иран, където за 24 часа са регистрирани малко над 1000 нови заразени, а на Пиренеите те са 3 пъти повече.

От европейските държави плътно зад Испания е Германия, където за последното денонощие са отчетени близо 3000 нови случаи, а болните, при които се е стигнало до летален изход са 16.

Смъртността във федералната република остава на доста по-ниски нива, в сравнение с Италия, и от началото на пандемията на фона над 15 000 заразени починалите са 44.

В САЩ заболеваемостта започна също да нараства и само за едно денонощие новите случаи са над 1800, смъртността е доста по-висока от тази в Германия, но на фона на Италия остава сравнително ниска.

От началото на пандемията случаите, при които се е стигнало до летален изход са 200, но в рамките на денонощие починалите от COVID-19 са нараснали с една трета.

Във Франция болните от коронавирусна инфекция продължават да се увеличават, но с по-бавни темпове, отколкото в Германия, Испания и Италия.

Това може да се дължи на възприетата тактика да не се тестват всички потенциални носители на вируса, а само тези, чието състояние се е усложнило и се налага да бъдат хоспитализирани, само те се тестват.

Председателят на оперативния щаб за коронавируса у нас също отбеляза днес, че от 80 000 потвърдени случаи в Китай само на 40 000 направени тестове.

Също така заяви, че няма никакъв смисъл да се изследват всички онези, които се прибират от държави, които са описани като рискови и пътуването до тях е забранено със заповед на здравния министър.

Завеждащият детското отделение в Първа градска болница в София пък в изявление пред редица медии направи сравнение с разгара на грипната епидемия, когато вече няма смисъл да се правят тестове, тъй като всички са положителни.

По-правилната стратегия според него е единствено хората над 70 години да се ограничат и да не излизат от домовете, да се поставят под карантина, а всички останали да се върнат към обичайния си ритъм на живот. Прилагани от правителството по препоръка на оперативния щаб са сред възможните, но с прекалено тежки последици за икономиката и за живота на всички българи.

Тази стратегия бе направен опит да бъде приложена в Англия, но според последната информация и в Обединеното кралство затвориха училищата и засега се отказват от нея.

Изграждането на колективен имунитет може да е опция и всички трябва да преболедуват, за да се сдобият с такъв, но най-безопасно би било, ако срещу болестта имаше ваксина.

Така се гарантира, че малко хора ще се разболеят или и да се случи протичането ще е леко. Когато обаче няма яснота какъв е вируса, е рисковано от страна на управляващите да не въведат рестрикции по отношение на придвижването.

Болните на острова остават доста по-малко, отколкото в останалите големи европейски държави, дори в Швейцария те са над 4000, докато във Великобритания са малко над 3200.

У нас по последна информация от тази сутрин болните от коронавирусна инфекция са вече 112, като за лекарката, заразила се в Испания, има данни, че може да бъде обявена за първия излекуван у нас.

Това обаче няма да стане ясно днес, а утре, тъй като трябва да се направят 2 теста, които да потвърдят отрицателен резултат за коронавирус.

При заразяване срокът за оздравяване е 21 дни, това е времето, през което организмът да се изчисти от вируса.

Към 21 март 2020 г. – Италия с над 50 000 заразени

Ситуацията в Италия с COVID-19 към 18 часа българко време на 21 март, е следната – 53 574 са заразените, 4825 са починали, оздравелите са вече над 6000.

Това означава, че болните към момента са 42 681, които се подразделят на:

  • 17 708 лекуващи се в болница;
  • В интензивно отделение и на командно дишане – 2857;
  • 22 116 от потвърдените са с леки симптоми и се лекуват в домашни условия и са под строга карантина.

В сравнение с предходните дни се отчита значително повишаване на положителните проби за коронавирус при поставените под домашна карантина, докато от тези, които са в интензивно отделение, се отчита намаление с 7%. Това е много важен сигнал, който е положителен, за здравната система.

Въпреки повишаването на позитивните проби, само днес са изследвани над 230 000 в цялата страна, успокоителното е, че повечето от тях са под строга домашна карантина, без нужда от болнично лечение и следователно допринасят за ограничаване на разпространението на заразата.

От Испания също данните са много тревожни, заразените продължават да нарастват и вече са над 25 000, а болниците не могат да поемат болните, които се нуждаят от интензивно лечение.

Данните, които идват от Испания са по-притеснителни, тъй като от регистрирането на първия случай на COVID-19 са изминали 21 дни, а болните са повече, отколкото в Италия по същото време.

На 21-вия ден от началото на пандемията на Апенините, потвърдените случаи са били 21 000. Здравните власти в Испания не изключват броят на жертвите да надхвърли този в Италия, тъй като на Пиренеите те са над 1300.

Правят впечатление данните, които представят италианските медии за наличието на болнични легла за интензивно лечение – в Испания те са 4400, а в Италия 5090, докато в България с 8 пъти по-малко население има над 2000 легла за интензивно лечение, а машините за командно дишане са над 1400.

Организират се дарителски кампании, които имат за цел закупуването на още. Министерството на здравеопазването откри сметка за дарения.

Върнатите от УМБАЛ „Александровска” 222 000, бяха събрани отново днес само за 8 часа и ще бъдат използвани за закупуване на машини за изкуствено дишане.

В Испания 1600 от леглата за интензивна терапия вече са заети.

В болниците на Мадрид, в региона на испанската столица са над 60% от общия брой на заразените, вече няма места, затова в момента се изгражда полева болница.

Необходимост от интензивно лечение имат 2 пъти повече пациенти, отколкото са легла са налични, затова и те се пренасочват към други градове. В такава ситуация, при усложнено състояние, транспортът на големи разстояния е доста рискован, затова и във Франция има на разположение медицински хеликоптери, които се използват за транспортиране на болни.

В Каталуня също е изключително усложнена ситуацията. Болниците в областта вече се претъпкаха с болни от COVID-19, а най-вероятно едва към края следващата седмица ще бъде достигнат пика.

В Испания вече са закупени над 600 000 бързи теста, които дават резултат за 15 минути. Целта е възможно най-много хора да бъдат изследвани и да бъдат поставени под домашна карантина, за да може да се облекчи натоварването на здравната система.

У нас болните от COVID-19 продължават да нарастват и по последни данни от оперативния щаб са 163, затова се чуват призиви за удължаване на извънредното положение и противоепидемичните мерки до след Великден.

От Унгария дойде информация, че извънредното положение в страната може да бъде удължено до края на годината и да се разпусне парламента.

Към 22 март 2020 г. – над 330 заразени от коронавирус в света

Към 22 март броят на заболелите в световен мащаб продължи бързо да нараства и от малко над 300 000 на 21 март, те вече са над 330 000.

Лъч светлина, сякаш огря Италия, особено в най-засегнатия регион Ломбардия, като там се отчита намаляване на смъртните случаи.

Заразените в този регион вече са над 27 000, близо 1700 повече спрямо предходния ден, лекуващите се от COVID-19 в болница са близо 9500, в интензивно отделение са 1142 или с 49 повече в сравнение с 24 часа по-рано.

Все още е рано да се говори за обрат в негативната тенденция, продължава нарастването на заболелите, трябва да се изчакат и данните от следващите дни, за да се определи каква е тенденцията.

Смъртните случаи са се понижили до 361 в регион Ломбардия за последните 24 часа, в сравнение с над 500 ден по-рано.

Общо в епицентъра на епидемията починалите, вследствие на усложненията на COVID-19, са 3456.

В провинция Бергамо и в Бреша най-накрая се отчита спад на броя на заразените. В Бергамо общо заразените с COVID-19 са малко над 6200 или с 347 повече спрямо 24 часа по-рано.

В Бреша спадът е от 380 нови случаи преди 2 дни до 289 нови от данните от предходния ден.

В Милано понижението на новите случаи е почти двойно. Общият брой на заразените с COVID-19 е над 5000 в града, а новите случаи са над 400, докато предходния ден са били близо 900.

Въпреки че вчера министър председателят на Италия обяви ново затягане на рестриктивните мерки, здравният даде разрешение за кратки разходки около дома.

Призова обаче за предпазливост, тъй като следващите дни ще са критични и от тях ще зависи дали ще може да се позволи разхлабване на мерките. Но стана ясно, че ще се изчака най-малко 2 седмици, преди да се обмисля възстановяване поне частично на нормалното ежедневие на италианците.

За страната се отчита спад на новите заболели от над 6000 само за ден до малко над 5000, починалите също са по-малко – 651 от близо 800, своеобразен черен рекорд, който бе достигнат само преди ден.

Втори център на пандемията от коронавирус се оформя в САЩ и най-вече щата Ню Йорк. В страната на неограничените възможности бяха потвърдени близо 15 000 нови случаи за по-малко от 24 часа и по последни данни те вече са над 33 000.

В един от най-големите градове в Ню Йорк започна да се усеща недостиг както на болнични легла, така и на апаратура и на предпазни средства.

Кметът на Ню Йорк призова президента да задължи частни фирми да започнат да произвеждат лични предпазни средства, за да може да се компенсира възникналия недостиг.

В града има близо 8000 болни от COVID-19, а най-засегнатия от пандемията в град света Бергамо те са малко над 6000.

Към момента САЩ с този рязък скок на заболелите от днес изместват Испания, която плътно следваше Италия по брой заразени с коронавирус.

Гърция днес обяви въвеждането на ограничителни мерки. Ограниченията влизат в сила от 6 часа в понеделник, 23 март. Забранява се излизането освен на пазаруване и до аптека, както и за посещение на лекар.

Допускат се разходки на домашен любимец, както и за спортуване, но не повече от 2-ма души. Желателно е човек сам да излиза навън да спортува.

У нас оперативния щаб изрично забрани индивидуалните разходки, дори до Витоша, като подходите към планината бяха затворени.

Разбира се, към момента няма данни за упражнено полицейско насилие. И гражданите, които ги нарушават, биват учтиво приканвани да се върнат, не се стига до репресивни мерки.

В столицата със задачата да пази планината от нарушители на противоепидемичните мерки е ангажирана общинска полиция.

Расте броят на смъртните случаи във Великобритания, като те наближават 300, премиерът на страната обяви, че уязвимите ще бъдат изолирани за 3 месеца.

Става въпрос за 1,5 млн. души – това са хора на възраст с по няколко хронични заболявания, които е много вероятно да развият пневмония, ако се заразят с COVID-19.

Болните от коронавирусна болест продължават бързо да нарастват и към 22:30 българско време на 21 март вече надхвърлят 303 000, като само в Италия са над 50 000.

Ако в следващите дни продължава бързото нарастване на заболелите в Италия, е много вероятно те да достигнат и дори да надминат 81 000 заразени в Китай, страната, която бе най-засегната от новия вид коронавирус.

Нови плашещи рекорди бележи и смъртността в Италия и ако до преди няколко дни над 400 починали от COVID-19 се определяха като изключително тревожна стойност, то за последните 24 часа, те са двойно повече и са близо 800.

На Апенините обаче се готвят за наближаване на апогея на пандемията в понеделник, а индикации за обрат се очакват в сряда, на 24 март, това е денят, предшестващ този, в който трябваше да бъде отменена националната карантина.

Според прогнозите починалите ще продължават да се увеличават, но ще нарастват и излекувалите се, а новозаразените ще останат на приблизително същите нива.