В България, посещенията при психотерапевти сякаш се смятат за табу. Може би голяма част от четящите статията, поне веднъж са се замисляли да се запишат на консултация с психотерапевт, но са се възпирали, поради срам, заради мнението на околните и страх от разкриване на мислите и чувствата. Все пак, ние хората се чувстваме уязвими, когато трябва да се разкрием пред непознат.

Днес, ще поговорим по тази тема и ще разбуним някои митове.

Какво представлява психотерапията

Психотеррапията е метод за прилагане на психологически техники за възстановяване на психичното равновесие. Основните цели на психотерапевта са да помогне на пациента да се интегрира по-добре в обществото и да бъде мотивиран, относно личностното си развитие.

Правилно ли е да потискаме постоянното чувство на тревога

Близо 60% от възрастните в България споделят, че са страдат от непрекъсната тревожност, по отношение на личния и професионалния си живот, показва анонимно проучване. Стресът и тревожността за защитни механизми, които хората притежаваме, за да се предпазваме от потенциални заплахи.

Всъщност, усещането за стрес може да ни помогне да се спарвим с много ситуации, но се оказва и нашият най-голям враг. В последните години, лекарите констатираха, че редовното изпитване на усещане за тревожност е една от водещите причини за развитие на хронични заболявания.

За да си спестите посещенията в лекарския кабинет, опитайте с психотерапевтична помощ. Доказано е, че споделянето и анализирането на емоциите е най-добрият начин да превъзмогнем непрестанната тревожност, а чрез професионална помощ ние ще разберем правилният начин, по който да си помагаме, сами на себе си.

Психичното състояние възпрепятства социалния ви живот

Ако редовно отказвате излизания или усещате, че не давате всичко от себе си в работата, заради стреса и негативните емоции, които изпитвате, то това е ясен знак, че е време да се консултирате с психотерапевт.

Проучване показва, че около 30% от европейците са напускали работата си, заради влошеното си психологичното си състояние. Много западни компании, наемат психотерапевти, които редовно провеждат събеседвания с работещите в съответната компания.

Наемодателите са установили, че това подобрява значително работоспособността на работниците.

Спрях да изпитвам емоции

Нека кажем, първо, че липсата на емоции като силно щастие и тъга, не означава, че сте станали по-силни, а напротив – вие сте силно травмирани. Част от постигането на душевен покой е осъзнаването на емоциите и правилното им изразяване.

Ако сте изпаднали в подобно състояние и вече всичко ви е безразлично, то вие имате спешна нужда от психотерапевтична помощ.