Психолозите твърдят, че с думи хората предават един на друг често много по-малко информация отколкото с жестове и мимики. Освен това казаното на глас често е напълно противоположно на това, което се казва с тялото.

Как да четем мислите на околните по техните жестове?

Колко често изобщо хората лъжат според експертите?

Болшинството от хората лъжат през по-голяма част от времето – 70% от нашето невербално общуване е някаква лъжа. Невинаги преднамерена и страшна лъжа, по-често леко послъгване. И това е обяснимо – ако бяхте говорили на всекиго истината къде ли щяхте да сте сега?

В затвора или в болница или пък в психиатрична клиника? Истината често е болезнена и разкриването ѝ може да нарани някого. Лъжата е нещо като социална смазка на обществото. Хората, които винаги говорят само истината са много самотни.

Някои хора казват – аз чувствам, че този човек ме излъга, но не мога да го докажа. Как се получава така?

Това означава, че човекът умее да разчита езика на жестовете, вижда разликата между това какво говори събеседника и как жестикулира. По друг начин казано, това се нарича интуиция. Между впрочем, интуицията при жените е по-добре развита.

Женският мозък е по-отворен и по-чувствителен към възприемането на сигналите на тялото от мъжкия. Това е свързано с раждането на деца и грижата за тях. Докато детето не се научи да говори, майката може да разбере какво то иска какво е неговото състояние само по жестовете, поведението и изражението на лицето на бебето.

Ако жената не умее да разчита тези сигнали, то това се превръща в заплаха за оцеляването на детето. Поради това нежният пол по природа са надарени с „ментален радар“, осигуряващ разчитането на езика на тялото.

Ето защо на повечето мъже им е невероятно трудно да излъжат жена. Дори и съвсем леко да послъжат не им се получава, например да кажат, че прическата на приятелката им харесва, макар че изглежда отвратително. Особено при общуването лице в лице. Поради това мъжете предпочитат да лъжат по телефона или чрез изпращане на СМС-и.

А колко е лесно жена да излъже мъж при общуване лице в лице! Всички знаем, че това е съвсем вярно.

До колко политиците владеят различни прийоми за правилна жестикулация, за да убедят гражданите в своята правота?

Много от тях ги владеят прекрасно. Обама, Меркел имат в щата си специалисти, които ги учат какво е нужно да правят по време на публични изявления, за да бъдат възприети техните думи от публиката.

Но ако погледнем към публичното държане и начин на изказване на някои български политици, веднага ще разберем, че те никога не са чували за принципите на жестикулацията.

Не е важно колко сте умни и какви професионалисти сте, ако не се харесате на един човек на физическо ниво, то той няма да ви последва и няма да пожелае да възприеме вашите възгледи.

Но някои хора могат да контролират своите жестове – шпиони, адвокати, за да излъжат.

Как да ги разобличим?

За обикновен човек това е трудно. Но все пак има контролни фрази, които обикновено предшестват явна лъжа – „истината ви казвам“, „с цялата си искреност“, „с цялото ми уважение“ и др. подобни.

Три начина да разберете, че събеседника ви ви лъже:

1. Започва да докосва лицето си;
2. Крие ръцете в джобовете си или скръства пред гърдите си;
3. Поклаща главата си – наляво-надясно;