Злоупотребата с алкохол вреди на здравето. А умереното потребление може да е с осезаема полза.

Пиенето трябва да е с мярка

Какво е това да се прекалява, не е нужно да се обяснява. Проблем възниква с понятието „мярка”, тъй като всеки има своя. За да няма разминаване, са предложени конкретни дозировки.

За здрави жени и мъже над 65 години – това е още едно питие на ден. За мъжете под 65 – до 2 питието дневно, но не повече.

1 питие предполага:

  • Бира – 355 мл;
  • Вино – 148 мл;
  • Дестилирани алкохолни напитки – уиски, водка, бренди, джин, ликьори и т.н. – 44 мл.

Пиянство пък се нарича пиенето на 3 питиета дневно. Следната информация по-долу следва да се възприема с отчитане на препоръките.

Сърце

Много експерти са убедени, че червеното вино е най-добрата напитка за сърце. И всичко това е, заради високото съдържание на антиоксиданти, сред които и ресвеатрол.

Лекарите отдавна отбелязват ниската смъртност от сърдечно-съдови заболявания в страните, при които културата на хранене предполага задължителна употреба на червени вина – във Франция, в Кавказ, на Балканите – и тази тенденция се свързва с ресвеатрола.

В продължение на 13 години учени от Харвардския университет провеждали мониторинг на здравето на 12 000 мъже с високо артериално налягане. Всички те били лекари, и някои пиели много повече от разумните предели.

Установява се, че умереното количество алкохол повишава нивото на липопротеини с висока плътност, или добър холестерол – компоненти, от които зависи работоспособността на сърдечния мускул.

Също е било отчетено положително влияние върху съсирваемостта на кръвта. Според изследователите, виното може да се определи като естествен антикоагулант и да се използва с цел профилактика на образуване на тромбози.

Настинка

Съвместното изследване на американски и испански учени от 2002 г. дава неочаквани резултати. Рискът от простуда при любителите на червено вино е по-нисък с 60% и с 88% в група, редовно пиещи бяло вино.

Ако се вярва на учените, то оказва силно стимулиращо въздействие на защитните сили на организма.

Може би с това се обясняват многобройните добри съвети за чашка глювайн след преохлаждане.

Остеопороза

Смята се, че скелетът всяка година се обновява с 10%. Т.нар. оборот на костите е баланс на разрушаване на костната тъкан и нейната регенерация.

През 2012 г. група американски учени от университета на щата Орегон изследвали жени след климакс. През 2 седмици всички участници помолили да се въздържат от горещи напитки. След това внимателно проучили плътността на костните тъкани.

Установява се, че за 2 седмици процесът на регенерация се забавя, но след като алкохолната забрана е свалена, показателите се връщат към изходното ниво за 24 часа.

Лекарите обаче предупреждават, че алкохолната профилактика на остеопороза не е най-доброто решение.

Бъбреци

Неотдавнашно изследване показва, че бирата и виното понижават вероятността от образуване на камъни в бъбреците – с 41% и с 31% съответно.

Това не означава, че алкохолът трябва да се залива от съображения за профилактика. Просто бутилка добра бира е по-безопасна от шише кола.

Памет

Мащабно изследване с участие на 365 000 доброволци показва, че алкохолът благотворно влияе на кръвоносните съдове и на функциите на мозъка.

Ежедневната употреба 1-2 чаши червено вино съществено понижава риска от развитие на болестта на Алцхаймер, деменция и други нарушения на интелекта.

Малко количество алкохол всъщност прави мозъчните клетки по-устойчиви, подкрепя се висша нервна дейност на дължимото ниво.

Не се препоръчва на тези, които не пият, да започват да го правят, заради това, което са прочели. Умерената употреба на алкохол, наистина умерената, може да е само от полза.

Рак на простатата

Всяка изпита чаша червено вино с 6% понижава риска от възникване на рак на простатата, отбелязват американски изследователи и се позовават на ресвеатрола, който забавя растежа на раковите клетки на простатата.

Такива са резултатите от изследването от 2005 г. с участието на повече от 1500 мъже.