Няколко съвета, за да ни донесе есента само радост. Ще ви подскажем как да пренастроите организма за есента и да укрепите имунитета.

С идването на есента тялото изпитва дискомфорт заради намаляването на светлата част на деня, захлаждането, времето все по-малко ни радва със слънчеви лъчи. Всичко това налага своя отпечатък върху вътрешното състояние.

Често през есента без причина изпадаме в меланхолия, а оттам до депресията не е далеч. През есента е лесно човек да се разболее от простуди.
Но все още има доста време, за да подготвите организма, за да избегнете състоянията на меланхолия, настинките и отслабването на организма като цяло.

Как да се настроите за есента – хранене

С настъпването на захлаждане, все по-често сякаш ни привлича по-тежката и мазна храна, докато сега можем да минем само с плодове и зеленчуци.

Това е защитна функция на организма към хлада, да трупаме мазнини. Тук възниква и опасният момент, при който не забелязваме как натрупваме няколко излишни килограма.

Просто не се подчинявайте безпрекословно на организма, и се старайте все пак да не забравяте за витамините, които се съдържат в пресните плодове и зеленчуци.

Дневната норма плодове и зеленчуци е 400 грама.
За да укрепите правилно организма и да го настроите за есента не забравяйте за витамин С, който помага за борбата с настинките. Трябва да се приема още преди да се разболеете – яжте лук, портокали, добавяйте към чая лимон.

Но не се отказвайте от любимите лакомства. Глезете рецепторите със сладко, а черният шоколад е толкова необходим за допълнителна доза в организма, за да не ви навести депресията.

Как да се настроим за есента – дневен режим

Обърнете внимание на това колко спите. За да укрепите имунитета, преди да са настъпили по-сериозните захлаждания не трябва да се изтощавате с недоспиване.

Ако вечерните маратони през лятото и отпускът са нарушили обичайният ви график, се старайте колкото се може по-бързо да се върнете към предишния режим.

Спете не по-малко от 8 часа дневно, преди лягане си създайте навика да се разхождате по 20 минути на чист въздух. А след като си вземете душ, пуснете за малко студената вода, за да се закалите.

Това е полезно, и за кожата, и за кръвоносните съдове. По-добре да преразгледате менюто и да преяждате вечерта, така ще успеете да контролирате теглото, но това няма да бъде излишно стресово натоварване за организма.

Как да се настроите за есента – физически натоварвания

Много започват да спортуват „от утре“. Но този ден така и не настъпва. Сега е най-доброто време да започнете да практикувате хоби.

Ако започнете да бягате или да ходите на фитнес, когато е още топло, то настройването за есента и укрепването на организма ще бъде по-лесно. Постепенно ще свикнете към понижението на температурата и няма да усетите как ще настъпи есента.

Да, и новият полезен навик ще ви разсее от мрачното време. Физическите натоварвания са необходими, за да се подготви тялото да се противопоставя на настинките.

Пречистване на организма

Пълното с шлаки тяло е прекрасна среда за развитие на бактерии и вируси. Но сега е времето за прочистване. Яжте повече храни, съдържащи растителни влакна, пийте повече течности, макар и да не е желателно да се прекалява.