Съществуват цял редица полезни навици, които позволяват да станем по-здрави през лятото, без да използваме лекарства и добавки.

Какви са полезните навици за лятото

1.Слънчеви бани

Летният период в умерените географски ширини е възможност да си набавим витамин Д3 по естествен път. За тази цел е достатъчно да прекарваме по 12-15 минути всеки ден под преките слънчеви лъчи, без да се използва слънцезащитен крем.

За този кратък промеждутък едва ли ще изгорим, още повече да получим кожни увреждания. Освен това ярката слънчева светлина:

  • Нормализира вътрешния часовник на организма;
  • Понижава риска от депресия;
  • Намалява риска от безсъние;
  • Коригира артериалното налягане, поради образуване в стените на кръвоносните съдове на азот.

Важно е да се разбира, че по-продължителният престой на слънце без защита не е желателен, тъй като рискът от развитие на меланом и фотостареене на кожата се повишава.

Препоръчително е излагането на слънце да става в сутрешните или в късния следобед, когато интензитет на слънчевото греене не е толкова висок, но е достатъчен, за да се образува витамин Д в кожата.

Разбира се, не всички летни дни са гарантирано слънчеви, понякога е мрачно и дъждовно, но това е доста по-рядко, отколкото през есента и зимата.

Най-слънчевите месеци предстоят у нас – това са юли и август. Първият изцяло летен месец обаче държи първенството, тъй като тогава денят е най-дълъг, започва да намалява, но много бавно и през целия месец почти не се усеща намалението.

Докато през август, особено във втората му половина, макар и слънцето да грее все още лятно, то денят през втората му половина се усеща как вече осезаемо намалява.

2.Разходки на чист въздух

Неотдавнашен мета-анализ на наличните изследвания показва, че на всеки 1000 крачки, които правим през деня, рискът от летален изход без значение от причината се понижава с 12%.

Ходене по-малко от 3000 крачки дневно се свързва с повишаване на смъртността, поради всички причини с 300% в сравнение с групата, изминаваща 16 000 крачки.

Лятното време е прекрасен стимул да се разхождаме, стига да не е в часовете, когато е най-топло.

Освен редовни разходки, лятото ни предоставя възможност да плуваме в басейн или на морето, както и да се занимаваме с други видове спорт.

Тези т.нар. аеробни натоварвания повишават максималното потребление на кислород – митохондриите в мускулите работят по-ефективно. Освен това в клетките на мускулите се увеличава количеството рецептори на инсулин и на белтъци преносители на глюкоза, което подобрява регулацията на нивото на кръвната захар.

3.Излизане сред природата

Престоят сред природата – в парка или извън града, е отличен начин за понижаване на нивата на хормона на стреса кортизол, който е фактор за ускорено развитие на организма.

Освен това разходките сред природата спомагат за подобряване на зрението.

4.Прием на достатъчно течности

При горещо време е необходимо спазване на правила, които позволяват да не прегряваме. Освен удобните дрехи и обувки, трябва да не забравяме за питейния режим.

По-добре редовно да пием чиста, но без прекомерно пречистване вода, на малки глътки през деня. Сладките газирани напитки или сокове, въпреки своята съблазнителност, не утоляват толкова добре жаждата и повишават риска от метаболитен синдром.

5.Избягване на алкохол

Алкохолът ускорява загубата на вода от организма, затова потреблението му в жегата не е желателно и може да предизвика дехидратация.

Както е известно, същата се отразява, дори в малки обеми на целия организъм като цяло.

6.Повече плодове и зеленчуци

Лятото е сезонът на плодовете и зеленчуците. Сезонните локални продукти съдържат максимум полезни вещества, тъй като не е бил необходим продължителен превоз и отлежаване по складове.

Зеленчуци е добре да се консумират при всяко хранене, докато плодове, поне веднъж на ден.

Прекаляването със сладки плодове не е препоръчително, тъй като съдържащият се в тях излишък от фруктоза, лесно се отлага по стените на кръвоносните съдове, а също и води до увреждане на техните стени.

Лятото е отлично време за укрепване на имунитета и за оздравяване на организма. Още повече, че част от препоръките не ни костват нищо и са напълно достъпни за всеки човек.