Футболната тема у нас и далеч отвъд нейните предели не се обсъжда само от най-мързеливите.

Социалните мрежи изобилстват от забавни мемета, които упрекват футболисти, че се преструват колко ги боли при травма на терена.

Но толкова лесно ли постигат победата и какво трябва да направят по пътя към нейното завоевание?

Как протича подготовката на футболистите за важни мачове и какви лишения трябва да търпи всеки от играчите?

Особености на храненето на футболистите

Храненето за футболиста трябва да осигурява необходимия запас от енергия, поддържане на организма по време на тренировки и мачове, а също и бързо възстановяване след тях.

Тежките физически натоварвания, които са неизбежни за професионалния футбол, трябва да се компенсират с правилното меню.

Средно в период на тренировка организмът на спортиста се нуждае от около 60-67 калории на килограм тегло.

Балансираното количество белтъчини, мазнини и въглехидрати също играе важна роля.

Ежедневното меню на професионалните футболисти трябва да включва:

• Белтъчини от разчета 2,3 г на килограм, като минимум 60% трябва да съставляват животински белтъчини

Менюто на спортиста трябва да включва пилешко, яйца, млечни и млечнокисели продукти.

Източници на растителни белтъчини трябва да са овесена каша, фасул, ориз и картофи.

• 1.8 грама мазнини на килограм тегло

Животинските мазнини трябва да са 70%, растителните 30%.

За набавяне на първите е допустимо да се приема и рибено масло, сметана, масло и сирена.

Източник на вторите могат да бъдат ленено, ядково и сусамено масло.

• Въглехидрати, 70% от които трябва да бъдат сложни

Това е основен източник на енергия за спортистите.

Сложните въглехидрати, които не предизвикват резки колебания на кръвната захар, се съдържат в зърнените, пълнозърнестия хляб и макаронени изделия, нерафиниран ориз.

В различните държави хранителният режим се различава.

Например, отборите на Австрия и Германия се придържат към 5-разово дробно хранене, а руската сборная към 3-разово, макар и да са възможни други вариации.

Всеки отбор има свой личен диетолог, който разработва оптимална система за играчите индивидуално.

По своята хранителна стойност 3-разовото хранене може да изглежда по следния начин:

• Закуската съставлява 20% от общото дневно меню;

• Обяд – приблизително 40%;

• Следобедна закуска, както и закуската, 20%;

Питеен режим за футболистите

Футболът е подвижен и физически изтощителен спорт.

Достатъчно е да погледнем който и да е футболист по време на мач, все едно го поливат отгоре с душа.

Раздавайки се на пълно, спортистите по време на игра се изпотяват обилно, и съответно техният организъм активно губи течност.

Именно затова за футболистите е важно да спазват правилен питеен режим.

Това помага за утоляване на жаждата и за избягване на обезводняването.

И не трябва да се чака ожадняване.

Пълноценен сън – гаранция за бодрост

Според резултатите от множество изследвания това е едно от най-важните условия за здраве и работоспособност на човека, а за професионалните спортисти още повече.

Системното недоспиване увеличава физическото и емоционалното изтощение, отслабват защитните функции на организма.

За футболистите е препоръчително да спят по 9 часа.

Също е важна не само продължителността, но и времето за сън.

На спортистите-професионалисти се препоръчва да си лягат в 22 часа и да стават в 7 часа, което означава строго дневно разписание и лягане по едно и също време.

Възможно е увеличаване на продължителността на съня при изнурителни тренировки и отговорни мачове.