Футболната тема у нас и далеч отвъд нейните предели не се обсъжда само от най-мързеливите.
Социалните мрежи изобилстват от забавни мемета, които упрекват футболисти, че се преструват колко ги боли при травма на терена.
Но толкова лесно ли постигат победата и какво трябва да направят по пътя към нейното завоевание?
Как протича подготовката на футболистите за важни мачове и какви лишения трябва да търпи всеки от играчите?
Особености на храненето на футболистите
Храненето за футболиста трябва да осигурява необходимия запас от енергия, поддържане на организма по време на тренировки и мачове, а също и бързо възстановяване след тях.
Тежките физически натоварвания, които са неизбежни за професионалния футбол, трябва да се компенсират с правилното меню.
Средно в период на тренировка организмът на спортиста се нуждае от около 60-67 калории на килограм тегло.
Балансираното количество белтъчини, мазнини и въглехидрати също играе важна роля.
Ежедневното меню на професионалните футболисти трябва да включва:
• Белтъчини от разчета 2,3 г на килограм, като минимум 60% трябва да съставляват животински белтъчини
Менюто на спортиста трябва да включва пилешко, яйца, млечни и млечнокисели продукти.
Източници на растителни белтъчини трябва да са овесена каша, фасул, ориз и картофи.
• 1.8 грама мазнини на килограм тегло
Животинските мазнини трябва да са 70%, растителните 30%.
За набавяне на първите е допустимо да се приема и рибено масло, сметана, масло и сирена.
Източник на вторите могат да бъдат ленено, ядково и сусамено масло.
• Въглехидрати, 70% от които трябва да бъдат сложни
Това е основен източник на енергия за спортистите.
Сложните въглехидрати, които не предизвикват резки колебания на кръвната захар, се съдържат в зърнените, пълнозърнестия хляб и макаронени изделия, нерафиниран ориз.
В различните държави хранителният режим се различава.
Например, отборите на Австрия и Германия се придържат към 5-разово дробно хранене, а руската сборная към 3-разово, макар и да са възможни други вариации.
Всеки отбор има свой личен диетолог, който разработва оптимална система за играчите индивидуално.
По своята хранителна стойност 3-разовото хранене може да изглежда по следния начин:
• Закуската съставлява 20% от общото дневно меню;
• Обяд – приблизително 40%;
• Следобедна закуска, както и закуската, 20%;
Питеен режим за футболистите
Футболът е подвижен и физически изтощителен спорт.
Достатъчно е да погледнем който и да е футболист по време на мач, все едно го поливат отгоре с душа.
Раздавайки се на пълно, спортистите по време на игра се изпотяват обилно, и съответно техният организъм активно губи течност.
Именно затова за футболистите е важно да спазват правилен питеен режим.
Това помага за утоляване на жаждата и за избягване на обезводняването.
И не трябва да се чака ожадняване.
Пълноценен сън – гаранция за бодрост
Според резултатите от множество изследвания това е едно от най-важните условия за здраве и работоспособност на човека, а за професионалните спортисти още повече.
Системното недоспиване увеличава физическото и емоционалното изтощение, отслабват защитните функции на организма.
За футболистите е препоръчително да спят по 9 часа.
Също е важна не само продължителността, но и времето за сън.
На спортистите-професионалисти се препоръчва да си лягат в 22 часа и да стават в 7 часа, което означава строго дневно разписание и лягане по едно и също време.
Възможно е увеличаване на продължителността на съня при изнурителни тренировки и отговорни мачове.