При първите симптоми на дакриоцистит следва колкото е възможно по-рано да се обърнете към лекар. В началните етапи развитие на заболяването още е възможно да се премине с консервативни методи. В противен случай е показна хирургичната интервенция.

Какво представлява дакриоцистит?

Представлява възпалително заболяване на слъзния сак на окото, което обикновено протича в хронична форма.

Тази патология се характеризира със свиване или пълно блокиране на слъзния канал, което възниква при възпалителни процеси в носната кухина, синусите или тъканите, заобикалящи слъзната торбичка.

Основни причини за дакриоцистита са:

• Вродено нарушение на проводимостта на слъзния канал;
• Травми на очите;
• Инфекциозни заболявания на очите или техните последствия;

Симптоми на дакриоцистит

Основно проявление на заболяването са обилно сълзене и отделянето на гной от поразеното око. При болните оттича слъзния сак и при натиск върху него от слъзните точки изтича гнойна течност.

Ако възпалителния процес при дакриоцистита се разпространи извън пределите на слъзния сак, то е възможно развитие на флегмон, характеризиращ се със силно подуване и интензивна болезненост в областта на вътрешното око.

Дакриоцистит при новородени

Представлява отделна форма на заболяването, причина за което е нарушение на вътреутробното развитие на плода.

По време на бременността слъзния канал на фетуса е запълнен с подобна на желе маса, а изходът на канала е покрит с мембрана.

След раждането тази мембрана се разтваря или се разкъсва. Но в 1-5% от случаите остава, а при някои бебета дори и от двете страни.

При новородените даокриоциститът обикновено се съпровожда с отделянето на оскъдни гнойни секрети, а на възраст 2-3 месеца се установява състояние на постоянно сълзене.

В тежки случаи е възможно развитие на флегмон на слъзния сак, което се съпровожда с изразено подуване и често повишаване на телесната температура.

Флегмонът може да се разтвори, след което гнойният процес да се разпространи в окото или в черепната кухина, което да застраши живота на детето.

Как се лекува дакриоцистита?

Третира се както с консервативни, така и с хирургични методи. Често родителите бъркат симптомите на дакриоцистит с конюнктивит, опитвайки се самостоятелно да вземат мерки, което категорично не трябва да се прави.

За успешното лечение на дакриоцистита е важно колкото е възможно по-рано да се потърси лекар-офталмолог.

Лечението на заболяването започва веднага след поставянето на диагнозата. Обикновено се назнача антибактериална терапия във вид на капки за очи със задължително промиване на слъзните пътища.

Също лекарят може да направи масаж на слъзния сак, което ще позволи преодоляването на преградата на слъзоносния проток.

Освен това за лечение на дакриоцистита също могат да се прилагат горещи компреси и сондиране на слъзния канал. Обикновено след една процедура сондиране на слъзния канал настъпва забележимо подобрение.

Ако пък подобрения няма, то процедурите се повтарят.

В случаите, когато консервативното лечение не помага за възстановяване на проходимостта на слъзния канал се прибягва до хирургична интервенция.

Такава операция се нарича дакрицисториностомия. Извършва се с помощта на ендоскоп и радиофреквентен скалпел.

Следва да се има предвид, че при обръщане към лекар в началните стадии на заболяването с голям степен сигурност може да се твърди, че операцията може да се избегне, затова в никакъв случай не отлагайте посещението при офталмолог в дългосрочен план.