Животът в големия град сам по себе си е стресов фактор. Неблагоприятна екологична обстановка, задръствания по пътищата, недостиг на време за общуване с близките и нервното напрежение могат да доведат до заболявания.

Много офис служители със завист гледат на познати или приятели, които се наслаждават на безметежен отдих под палмите на райски остров, където цяла година е лято.

Перспективата за смяна на обстановката и за справяне със стреса може да привлича толкова силно, че банковите служители и програмистите могат да зарежат високоплатената работа и да отидат да живеят в топлите страни. Това явление получава названието „дауншифтинг”.

Стрес и желание за промяна на начина на живот

В превод от английски downshifting означава „съзнателен отказ от благата на цивилизацията” или „преминаване на по-ниска предавка”.

В повечето случаи това означава напускане на престижната офис работа и замяната ѝ с не толкова престижна и високоплатена, но която носи по-малко стрес и нервно напрежение.

Дауншифтърите невинаги отиват в топлите страни като Индия или на океанските острови, възможно е да отидат да живеят в българската провинция или пък да останат в града като се занимават с фрийланс или да опитват да печелят от хобито си.

Постигането на кариерни висоти винаги се съпровожда с конкуренция и със стрес. Дори в случаите, когато човек постига определени успехи, може да не изпитва удовлетворение от своите достижения.

Затова се уморява от нервното напрежение, високото ниво на потребление и необходимост да отговаря на стандартите на определения социален слой.

И много топ мениджъри на големи компании заминават в страни, където цените на имотите са по-ниски, отколкото в София или в Лондон, а отношенията на хората са по-дружелюбни.

Понякога човек има жизнена необходимост от дауншифтинг.

В особено тежки случаи ежедневният стрес може да доведе до нервен срив или други сериозни заболявания. Затова променя обстановката или започва да се занимава с дейност, която носи по-малък доход, но повече морално удовлетворение.

Какво е това „дауншифтинг” – хоби, релакс или „търсене на себе си”?

Много смятат, че дауншифтингът неизбежно носи със себе си релакс и възможност да си стоим под палмата и да не правим нищо. Но това е една от най-разпространените заблуди.

Известно време след напускане на работа и оттегляне в провинцията или преместване в друга държава човек може да се отпусне и да се наслаждава на живота. Много все пак предпочитат да се занимават с някаква умствена или физическа дейност – печалба с помощта на хоби или започване на собствена дейност.

Сред положителни страни на дауншифтинга могат да се посочат следните:

  • Нова обстановка – не само напрегнатите отношения между хората са стресов фактор, но и пейзажът навън. Еднообразните и сиви многоетажни сгради могат да способстват за развитие на депресия. А океанът, морето или гората навън успокояват нервите. Освен това човек се запознава с нови хора и техните културни особености.
  • Възможност за научаване на нещо наистина полезно – много офис служители смятат, че се занимават с нещо безполезно като прехвърлят хартия и стоят пред компютъра.
  • Изпитание и опознаване на себе си, дауншифтингът не е само удоволствие, но и възможност да се пробваме в ново качество и изберем занятие по душа. Когато човек постига успехи в няколко сфери на живота, се чувства по-уверено.

Дауншифтингът не е панацея срещу всички беди на съвременните хора, тъй като е невъзможно да избягаме от самите себе си.