Кога е най-добре една девойка да загуби девствеността си?

Един от най-трудните въпроси, свързани със загубата на невинността, е оптималната възраст за това „занятие“.

Така че да не е рано, но и да не е късно. Еднозначен отговор на този въпрос не съществува. Загубата на невинността е по-добре да бъде тогава, когато самата девойка е готова и физически, и морално.

Според данните на световната статистика началото на половия живот е приблизително 18-годишна възраст.

Долната граница за начало на половия живот трябва да бъде отнесена към Наказателния кодекс на РБ, който предвижда наказателно преследване за секс с малолетни – тоест ненавършили 14-годишна възраст.

Освен това по-ранното начало на половия живот често е съпроводено с риск от развитие на възпалителни процеси на половата система. И затова за предпазване е желателно използването на презерватив – много от тях са покрити със специално смазващо средство, което намалява триенето и притежава бактерицидни свойства.

След загубата на девствеността е добре да се премине изследване при гинеколог, за да се убедите в липсата на каквито и да е увреждания.

Първата нощ за девойката – това е не само първият сексуален опит, но и зараждането на женската чувственост. Ако мъжът не прояви нежност, такт и разбиране, то и жената за дълго време може да запази отвращението си към секса или интимна студенина.

Повечето от страховете и митовете за дефлорацията са свързани с представите за невероятна болезненост на тази процедура. Всичко това обикновено има много малко общо с реалния живот.

Очакването за болка предизвиква страх, който на свой ред способства за неволево съкращаване на мускулите на влагалището. А това възпрепятства проникването на половия член. Така възниква и порочен кръг.

Разбира се, нелепо е да се твърде, че дефлорацията е абсолютно безболезнена. Но неприятните усещания могат да бъдат минимизирани чрез максимално отпускане и достатъчно възбуждане, без да се бърза за никъде и да не се форсират събитията.

При възбуждане по време на предварителните ласки във влагалището се отделя слуз, която спомага за извършването на дефлорацията без болка. Ако естественото смазващо средство е недостатъчно, то може да се използва изкуствено такова.

Но основното е с всички сили и средства девойката да се откъсне от мислите, затова че първият път задължително ще бъде болезнено и страшно.

Още един въпрос без еднозначен отговор е този за кръвотеченията по време на дефлорация. Отговорът отново е индивидуален – кръвотечение е възможно и да няма.

Кръвотечението може да продължи от 1 до 5 дни. Впрочем основните житейски драми започват тогава, когато кръв няма.

Самият мъж най-често не усеща момента на разкъсването на девствената ципа, затова някои като не видят кръв след края на половия акт, започват да подозират девойката, че води разгулен начин на живот, изневерява и т.н.

Най-често такива подозрения са без никакво основание, тъй като много мъже не знаят, че понякога при девойките първият полов акт не се съпровожда нито с кръв, нито с болка.

Причините за това могат да бъдат много – силно еластична девствена ципа, вродената ѝ липса, изначално голямо отвърстие в ципата, особености в разположението на кръвоносните съдове и т.н.

Затова липсата или наличието на кръв след първия сексуален контакт е твърде относителен показател за целомъдрието на девойката.