Колкото по-добре жената познава своето тяло, толкова ѝ е по-лесно да следи за своето здраве и красота. Но такава пикантна тема като влагалищните течения, не е прието да се обсъжда в приятелски кръг, а също и малко жени се решават да посетят гинеколога веднага, когато заподозрат нещо нередно.

Влагалищните течения са физиологична норма. Само тяхното наличие не е признак на нечистоплътност или някакъв патологичен процес. Тяхното количество, консистенция , дори цветът зависи от възрастта на жената, особености на хормоналния профил, интимен живот и други фактори.

Обикновено влагалищните течения се появяват при момичета на 10-12 годишна възраст. И те се превръщат в признак за началото на зрелостта и за хормоналното преустройство. Най-често тези течения са течни или слузести, прозрачни, с бял цвят или жълтеникави, почти без миризма.

Те овлажняват и го защитават от инфекции. Когато девойката вече започне да има редовен менструален цикъл, характерът на теченията се променя в зависимост от неговата фаза.

Покрай цвета на теченията следва да се обръща и внимание на тяхната консистенция, миризмата и количеството. Теченията могат да бъдат течни желеобразни, подобни на извара или пенливи.

Бели течения

Когато са с еднородна консистенция обикновено се появяват при жени в първа фаза на менструалния цикъл. В период на овулация тяхното количество се увеличава, а цветът може да придобие бежов оттенък.

В края на цикъла белите течения могат да придобиват кремава и подобна на кисело мляко структура.

Белите течения от влагалището са по-обилни при сексуална възбуда, след секс или по време на бременност, особено в първия триместър. Следва да се припомни, че при норма те не предизвикват сърбеж при жените или други неприятни усещания.

В противен случай може да става дума за вагинална кандидоза или млечница. Характерни за това заболяване са обилните подобни на извара жълтеникаво-бели течения, които предизвикват силен сърбеж на половите органи.

Жълти течения

Теченията с жълт оттенък – един от вариантите на нормата, но ако техният цвят твърде нехарактерен за вас или пък се съпровождат с болки в долната част на корема, сърбеж и парене на влагалището, това може да стане сигнал на активността на патогенните микроби.

Жълтият свят на влагалищните течения може да се предизвиква от стафилококовите бактерии, стрептококи, ешерихия коли или протозои.

Също причина могат да станат причина за понижаване на имунитета, прием на лекарства, на ОРВИ, алергични реакции, носене на синтетично долно бельо или несъблюдаване на правилата на интимна хигиена. Някои венерически заболявания – хламидиоза, трихомониаза и могат да протичат безсимптомно.

Кафяви течения

Теченията с кафяв цвят от влагалището, ако те не се появяват непосредствено, преди менструация или след нея, най-често свидетелстват за патологичен процес и са основа за пълно гинекологични изследване.

Ако кафявите течения са се появили при жената в началото на цикъла, това може да е признак за травми на шийката на матката или на влагалището. Причината за такива течения може да стане прием на хормонални контрацептиви – особено често това явление се наблюдава в период на привикване или спиране на препарата.

В средата цикъла на кафявите течения могат да бъдат признак както на овулация или зачеването, така и за патологични изменения на матката – ендометриоза, полипоза и т.н.

Тревожен сигнал – поява на кървави течения по време на бременност.