Ако в семейството е имало случаи на деменция и човек е наследил предразположението към това заболяване, това не означава, че трябва просто да очаква моментът, в който паметта и мозъкът ще започнат да отказват.

Как да се преборим с неблагоприятната наследственост

Учените отново и отново доказват, че промяната на начина на живот може да помогне, дори и на тези, които са с неблагоприятна наследственост. Най-важното е готовността да се погрижим за здравето си.

Можем много да променим в своя живот, но за съжаление, не и собствените гени. Всички ние се появяваме на бял свят с определена наследственост. Но това не означава, че сме безпомощни.

Да вземем пример с деменцията – дори и в семейството да има случаи на когнитивно разстройство, можем да се избавим от тази участ.

Когато вземем определени мерки, които се състоят в промяна на начина на живот, можем да отложим възникването или да забавим развитието на деменцията.

В това е убеден доктор Ендрю Бадсън, преподавател по неврология в Бостънския комплекс по здравеопазване на ветераните.

Виновна е възрастта

Деменцията или старческо слабоумие е общ термин, също както и болести на сърцето, и всъщност обхваща цяла съвкупност от когнитивни проблеми – загуба на памет, затруднения при решаването на задачи и други мисловни нарушения.

Една от най-разпространените причини за деменция е болест на Алцхаймер. Старческото слабоумие възниква, когато клетките на главния мозък са увредени и трудно комуникират помежду си.

Това на свой ред може значително да повлияе на мисленето, чувствата и поведението на човек.

Изследователите все още търсят изчерпателен отговор на въпроса какво предизвиква придобитото слабоумие и кои са най-предразположените.

Разбира се, напредналата възраст е един от основните фактори, но ако в семейната анамнеза има случай на деменция, това показва по-висок риск.

Каква роля играят гените? Дълги години лекарите са установили като практика да питат пациентите си за роднини от първа степен – родители, братя и сестри – за определяне на семейната анамнеза на деменцията. Но засега този списък е разширен и обхваща лели, чичовци и братовчеди.

Според думите на доктор Бадсън, на 65-годишна възраст вероятността от развитие на старческо слабоумие сред хората без семейна анамнеза е около 3%, но рискът нараства до 6-12% за тези, които са с генетична предразположеност.

Обикновено ранните симптоми започват да се появяват в приблизително същата възраст както и при члена на семейството с деменция, но са възможни варианти.

Да поемем собствен контрол върху живота си

За съжаление, няма лекарства срещу това заболяване. Няма и на 100% гарантиран начин да се предпазим от неговото развитие. Но можем да намалим риска, дори при наличие на генетична предразположеност. Изследванията показват, че за това могат да помогнат определени навици.

Сред тях са редовните занятия с аеробни упражнения, спазване на здравословна диета и съществено ограничаване на употребата на алкохол. Придържането към този начин на живот може да защити средностатистическия човек, както и да помогне при повишен риск от деменция

Скорошно изследване, в което взели участие над 200 000 души на средна възраст 64 години, без признаци на старческо слабоумие, разглежда връзката между избора на начин на живот, семейна анамнеза и риск от развитие на деменция.

Учените събират информация за начина на живот на участниците, сред които физическа активност, диета, тютюнопушене и употреба на алкохол.

Оценка на генетичният риск е направена по данните от медицинските досиета и от семейна анамнеза.

Изследването продължава 10 години, когато средната възраст на участниците е 74 години.

Установява се, че дори и при висок генетичен риск от старческо слабоумие, вероятността от възникването му намалява заради спазването на здравословен начин на живот.

Това показва, че правилните навици помагат за предотвратяване на деменция, дори и при неблагоприятна наследственост.

По-добре късно, отколкото никога

Колкото по-рано започнем да правим промени в своя начин на живот, толкова по-добре. Но фактите показват, че никога не е късно да се започне. Освен това няма необходимост всичко да се промени незабавно. За промяната на начина на живот може да е необходимо време.