Денситометрията се счита за златен стандарт в диагностиката на остеопороза – заболяване, при което, както е известно, костите стават толкова крехки, че могат да се счупят при падане от височина, колкото собствения ръст на човека.

Подобни фрактури често се оказват инвалидизиращи или дори водят до фатален изход – например при счупване на шийката на бедрото, която на фона на остеопороза зараства изключително трудно, затова е важно своевременно да се вземат мерки за лечение и профилактика на това заболяване.

Денситометрия - показания за назначаване

В групата на пациентите, на които им е необходима редовна денситометрия, влизат следните групи:

• Жените в период на климакс и след неговото завършване, особено тези с ранно прекратена менструация – до 45-годишна възраст.
• Хората, приемащи дълго време някои лекарства – кортикостероиди, антиконвулсанти. Понижаването на плътността на костната тъкан е страничен ефект от приема на такива средства.
• Пациентите с ревматични заболявания, ендокринни разстройства, заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Остеопорозата при тях е свързана както с нарушение на обмяната на веществата в костната тъкан, така и с проблеми с усвояването на калций.

• Хората, които в миналото поне веднъж са си чупили костите от сравнително малка травма.
• Пациенти след ендопротезиране – замяна на става с изкуствена. На тях денситометрия им е нужна, за да се направи оценка на плътността на костната тъкан около протезата и нейната стабилност.
• Пациенти, които вече се лекуват от остеопороза – за контрол на ефективността на терапията.
• Много желателно е да се изследват и тези, които пушат много, често употребяват алкохол, движат се малко, редовно спазват диети с цел отслабване.

А също и хората с лошо състояние на зъбите – това може да е признак на недостиг на калций в костите.

С профилактична цел препоръчва провеждането на денситометрия веднъж на 1-2 години. По препоръки на лекаря може да се извършва по-често или по-рядко.

Ход на изследванията

Съществуват 2 основни разновидности на денситометрията – рентгенова и ултразвукова. За най-информативна се смята първата.

По време на провеждането ѝ пациентът се поставя на специален стол и се провежда рентгеново сканиране на участъка, който трябва да се изследва.

Средно денситометрията продължава от 10 до 30 минути. През цялото това време е необходимо да се лежи неподвижно, за да бъде изображението максимално ясно. Неприятни усещания по време на процедурата изобщо не трябва да възникват.

Трактовка на резултатите

За поставянето на диагноза е важно какъв участък от тялото именно се изследва. Най-точни резултати денситометрията дава на костите на бедрата и на кръстните прешлени.

Едва след такова изследване може да се говори за остеопороза, засегнала целия организъм.

По-малко точна е денситометрията на предмишницата, на петната кост, като може да покаже локална остеопороза при отсъствие на системна.

Може да се случи и обратното – изследването на петната кост показва, че човек е здрав, а пък в прешлените костната плътност вече е понижена.

След като са направени снимки, компютърната програма сравнява изображенията от базата данни. Съществуват 2 типа такива изображения:

• Снимки на хора на една съща и възраст и с еднакъв пол, който е пациента;
• Снимки на хора от същия пол, но на възраст 30-35 години, този показател също се нарича еталонна стойност.

Въз основа на това програмата изчислява два показателя – Т-критерий – средната костна тъкан на пациента със средната нормална плътност при хора от същия пол на 30-35 години и Z-критерий – сравнение на плътност на пациента с нормата за неговата възраст.