Ставите са подвижни съединения на костите на скелета, осигуряващи възможност за движение.

В човешкото тяло има повече от 350 стави.

Но ако разгледаме черепа, единствената подвижна кост на него, е долната челюст, която се съединява с него, посредством сложната и капризна – темпоромандибуларна става.

Дисфункцията на челюстната става създава множество неудобства на пациентите и лечението на това състояние е трудно.

Причините за дисфункция на ставата са доста разнообразни, но нови изследвания на немски учени доказват връзката между болки в ставата с депресия.

Дисфункция на ставата

Дисфункция на ТМС е събирателен термин, който обединява множество заболявания и неприятни симптоми от различен произход.

Щракане в ставата, затруднено отваряне на устата, болка при действие на дразнителите или пък без тях – всичко това може да се обедини от термина „дисфункция”.

Отразява се не само на състоянието на устната кухина – патологично изтриване на емайла, претоварване на пародонта с развитие впоследствие на възпалителни или възпалително-дистрофични изменения.

Възможно е да се стигне и до загуба на зъби, но и на общото състояние на пациента.

Заболяванията на ставите са източник на главоболие.

Някои заболявания виждат в това една от причините за мигрена, а също и нарушения на стойката.

Въпреки голямото многообразие от причини за формиране на болки в ставите, зъболекарите невинаги могат да сигнализират какво именно е предизвикало неприятните симптоми.

Именно поради тази причина на този проблем се обръща голямо внимание, продължават изследвания, появяват се нови знания и данни.

Какво може да стане причина за болки в челюстната става?

Зубочелюстната система е единно цяло.

При най-малко нарушение възникват нарушения в нейната функция.

И започва да страда цялата система като единно цяло, не може да се отдели някаква конкретна област. Най-чувствителна в тази система е именно ставата на долната челюст.

Например, загубата на един зъб е свързана с формиране на т.нар. феномен Попов-Годон, когато зъбите, които заобикалят липсващия зъб, започват да се изместват един спрямо друг.

Стараят се да затворят образувалата се празнина.

На изместване се подлагат не само съседните зъби с дефект, но и антагонистите – тези, с които загубените зъби са влизали в контакт при затваряне на челюстите.

Изместването на зъбите е доста бързо – буквално няколко месеца след загубата на зъбите може да се забележи тяхното изместване.

И колкото по-продължително не се лекува вторичната адентия, толкова по-изразени са измененията.

Заради неправилното положение на зъбите дъвкателното натоварване се разпределя неравномерно.

Започва да страда пародонта и ставите.

Появява се болка, хрущене, чувство за умора, дори след непълноценен разговор.

Подобни изменения могат да се формират много дълго време, с години, което зависи от много фактори.

Възможно е по тази причина да не може да се разбере връзката и да се предпочита игнориране на болката.

Депресия и болки в ставите

„Всичко болести са от нерви” – известен израз, който обединява ролята на стреса във формирането на множество заболявания на вътрешните органи.

В научната общност са се водили горещи спорове и дебати за ролята на продължителна депресия и стрес във формирането на дисфункция на ТМС.

Депресията и стреса са пряко свързани с нервното пренапрежение, което може да се разглежда като причина за хипертонус на дъвкателната мускулатура.

Хората, чиято работа е свързана с постоянно напрежение и стрес, имат вредния навик да стискат челюст при напрежение.