През тази година в градините има много круши, сливи и много други есенни плодове. Това е отличен натурален антидепресант. Новата реколта не само ще ви нахрани, но и ще ви позволи да спестите от лекарства.

Казват, че една ябълка на ден спасява от всички болести. А крушите?

Витаминният комплекс на крушите е много богат – С,Р, група В. Благодарение на пектина крушите спомагат за извеждането на токсините, а фруктозата притежава антистресов ефект.

Именно благодарение на фруктозата и растителните влакна в европейската медицина крушите се препоръчват при диабет, а в традиционната китайска – за неутрализация на вредното въздействие на алкохола и като средство за намаляване на усещането за горещина през летните месеци.

Крушите също така са полезни при хронични заболявания на бъбреците и пикочно-половата система.

Как в плодовете, така и в листата на червените боровинки има много арбутин – силен бъбречен антисептик. Крушите притежават изразено диуретично действие и не само не дразнят лигавицата на стомаха и на червата, но я защитават от микроби.

Наличието на хидроксиканелени обяснява противовирусното, жлъчегонното и укрепващото капилярите действие – в съчетание с витамин Р, благодарение на което крушите отлично приготвят организма за есенните промени в настроението и артериалното налягане.

Как правилно да ги употребявате?

Когато се ядат круши не трябва да се пие вода или кисело мляко. Такова съчетание може да предизвика продължително нарушение на храносмилането.

А съвместната употреба с всякакви млечни продукти препятства усвояването на калция и магнезия, поради наличието в крушите на оксалати - соли на оксаловата киселина. Не се препоръчва да се прекалява с тях при обостряне на артрит и ишиас – увреждане на седалищния нерв.

Круши с необелена кора е необходимо да се нарежат и да се оставят да се изсушат, за да се използват зимата във вид на лечебна отвара при цистит и заболявания на бъбреците или за намаляване на отоците.

А с какво са добри сливите?

Към уникалните свойства на сливите се отнасят способността им да натрупват покрай витамините С, В1, РР, фолиева киселина и високи концентрации витамин В2 – рибофлавин, участващ във въглеродния обмен.

И поради тази причина несладките сортове сливи са незаменими при захарен диабет. По количество магнезий и калий сливите, особено сорта „унгарка“ са далеч пред много плодове и затова извеждат от организма излишните соли натрий и вода. Сливите са мощен антиоксидант, затова също биха били прекрасно сладко средство срещу сезонната депресия и стрес.

Плодове чудо

Вярно ли е, че есенните горчиви плодове са дори по-полезни от сладките?

Това е истина. Но ако с червена и черна боровинка се запасяват много хора, то калината и офиката се харесват на много малко хора.

В плодовете на калината се съдържа пектин, който извежда токсините, дъбилни вещества, които са противовъзпалителни, флавоноиди – антиоксидантни, пикочогонни, органични киселини – антимикробно, противоглистно, противовирусно действие.

Всички те заедно спомагат за справянето още и хипоксията – есенният недостиг на кислород в организма. В народната медицина с калина и мед са лекували неврози, хипертония и спазми на кръвоносните съдове, колити и язвена болест, настинка и ревматизъм, хронична умора и туморни заболявания.

А какво да правим с офиката?

Плодовете на това растение се сушат лесно, а през зимата придават неповторим аромат и вкус не само на витаминните чайове, но и на обичайния черен чай.