Експерти от компанията Phamarvite смятат, че между хроничното недоспиване и недостигът на жизнено необходими хранителни компоненти има пряка връзка.

Дефицитът ли предизвиква недоспиване или обратно

До тези заключения учените стигат по резултати от анализ на данните, които били получени при мащабно изследване, в което взели участие американци в зряла възраст.

Установява се, че хората, които спели по по-малко от 7 часа дневно, приемали по-малко витамини А, D, В1 и В3, а също и важни микро- и макроелементи като магнезий, калций, цинк и фосфор.

Зависимостта между витамини и минерали и сънни разстройства била по-изразена при жените, отколкото при мъжете. С приема на витамини и хранителни добавки с минерали тази зависимост намалявала.

Трябва ли да пием добавки, ако не спим достатъчно

Според изследователите засега не може да се каже с точност, което е първото. Непълноценният сън ли води до недостиг на полезни вещества в организма или обратното. Ако не приемаме достатъчно витамини и минерали с храната, е възможно да възниква недостиг на важни микро- и макроелементи.

Възможно е да стане въпрос и за недоспиване, заради сънни разстройства – безсъние, чести събуждания и т.н.

Много микро- и макроелементи така или иначе участват при нормалното функциониране на организма, включително и по отношение на съня.

Магнезият е необходим за синтез на хормона мелатонин, който отговаря за съня. Установено е също, че и цинкът има принос за регулацията на съня.

Засега със сигурност може да се каже, че хората, които не спят достатъчно или твърде малко, трябва да пият хранителни добавки с витамини и минерали.

Силно препоръчително е обаче тези хранителни добавки да не се приемат по собствено усмотрение, а да се направи консултация с личния лекар, който може, по негова преценка, да назначи биохимичен анализ на кръвта.

Това изследване ще покаже какво е състоянието на запасите от витамини и минерали в организма по техните стойности в кръвта. Едва тогава може да се пристъпи към изписване на хранителни добавки, които да компенсират този недостиг.