Много хора използват дезодоранти и антиперспиранти в борбата с изпотяването на кожата на подмишниците и неприятните миризми.

За повечето разлика между тях няма, макар и от гледна точка на медицината да е значителна.

В състава на антиперспирантите се съдържат вещества, потискащи растежа на бактериите и активността на потните жлези, докато дезодорантите имат за цел грижа за кожата и потискане на миризмите чрез ароматизатори.

Често използването на антиперспиранти води до раздразнение и зачервяване на зоната на подмишниците, освен това постепенно ефектът изчезва – защо се случва така?

Антиперспиранти и дезодоранти – влияние върху кожата

Макар и антиперспиранти е прието да се смятат за средства за грижа за тялото, в техния състав от медицинска гледна точка, се съдържат лекарства.

В много държави обикновените дезодоранти се класифицират като козметика, но това не се отнася за антиперспирантите.

Например, в САЩ ги приемат за лекарствени препарати без рецепта.

Според специалисти, разликата между дезодоранти и антиперсперанти е по-голяма от начина за отстраняване на миризмата на пот от кожата.

Дезодорантът се смята за козметичен, тъй като не съдържат съставки, предназначени за въздействие на активността на коя да е функция на тялото на човека или на животните.

А това се явява част от определението за лекарствено средство. Целта на дезодоранта е минимизиране на миризмата, свързана с активността на бактериите при поотделяне.

Макар и обикновените дезодоранти да съдържат съставки, които не са много полезни за здравето на кожата, например, минерално масло, талк, ароматизатор, те не отговарят на определението за лекарствено средство.

Влияние на бактериите и жлезите

А антиперспирантите отговарят на това определение, тъй като изпълняват биологична функция. При нанасяне на кожата предотвратяват поотделянето.

Съставките в антиперспирантите, които блокират образуването на пот, включват алуминиев хлорид, комплекси алуминиев хлорхидрат и съединения на алуминий с цирконий.

Тези алуминиеви компонентите се смесват и образуват гел на повърхността на кожата. На свой ред това създава временно запушване на жлезите, което значително намалява количеството влага или пот.

При блокиране на потните жлези отделянето на пот се забавя, кожата остава суха.

На повърхността на кожата живеят бактерии, които проявяват активност в състава на потта, като създават специфична миризма.

Антиперспирантите нарушават баланса на бактериите в областта на подмишниците, което понякога може да доведе до формиране на по-неприятна миризма, вместо отстраняването ѝ.

Недостатъци при използване на антиперспиранти – миризмата е по-силна

Един от проблемите се състои в това, че след известно време е възможно да се окажат неефективни.

Според дерматолози, много пациенти съобщават, че антиперспирантите действат кратко време, а след това престават – изпотяването и миризмата се усилват.

Единственото обяснение е, че организмът се адаптира и престава да реагира на състава на препарата.

Възможни рискове за здравето

Тези, които постоянно използват антиперспиранти, трябва да знаят някои факти.

Изследванията установяват по-високи концентрации на алуминий в структурата на млечната жлеза на човека, отколкото в кръвта на хора, които не използват антиперспиранти.

Експериментални данни показват, че измерените концентрации в тъканите могат отрицателно да повлияят на епителиалните клетки на гърдата.

Стига се до генерация на геномна нестабилност, индукция на независима от фиксицията пролиферация на клетки, контролирани от естрогени. Това може да е свързано с развитие на рак на млечната жлеза.

Обикновено дезодорантите и антиперспирантите съдържат триклозан, парабени и нефтохимични продукти, които могат да са вредни за организма.