Известно е, че ваксините са мощни стимулатори на имунитета. Затова и предположението, че те могат неблагоприятно да повлияят на процесите на развитие на автоимунни заболявания, изглежда логично и широко се обсъжда в научните кръгове.

Ролята на препаратите за имунизация не е напълно определена, водят се изследвания. Още сега може да се каже за някои позитивни резултати по отношение на лечението и профилактиката на захарен диабет тип 1.

Кои ваксини пазят децата от диабет тип 1

Автоимунните заболявания – какво е това

В основата на всяко автоимунно заболяване стои самоподдържащ се имунен отговор на собствените клетки и тъкани на организма, което води до тяхното увреждане и загуба на функции.

Всъщност, имунната система реагира на своите така, сякаш се среща с чуждо тяло. Само с една разлика, която определя хроничният характер на протичането на заболяването – не може да отстрани собствените клетки и затова постоянно атакува, през целия живот на човека.

Симптомите на автоимунното заболяване до голяма степен зависят от това какви тъкани увреждат имунната система.

Например, при множествена склероза страда миелиновата обвивка на нервните влакна, което нарушава функциите на централната нервна система.

Сега е известно, че автоимунни заболявания се развиват при генетично предразположени хора под действието на сигнали отвън.

В ролята на такива провокатори са травми, отравяния, някои лекарствени препарати. Голямо внимание се отделя на вирусите и на бактериите.

Класически пример за участие на микроб в развитие на автоимунно заболяване е ревматичната болест на сърцето с увреждане на клапаните.

Формира се след прекарана ангина, предизвикана от бета-хемолитичен стрептокок от група А.

Диабет тип 1 – автоимунно заболяване на ендокринната система

Автоимунното заболяване, което често дебютира при деца и подрастващи, захарен диабет тип 1.

В този случай имунната система атакува и разрушава бета-клетките на Лангерганс на панкреаса, които образуват важният хормон – инсулин.

Известно е, че клинично, появяват се симптоми и оплаквания, болестта дебютира, когато загубата на клетките е около 80-90%.

Резултатът на такива активна работа на имунната система – абсолютна инсулинова недостатъчност.

Зависимите от инсулина тъкани – на черния дроб, мастната и мускулната тъкан, са по-неспособни да усвояват глюкозата от кръвта, и да снабдяват организма с енергия, чрез разпад на белтъчини и мазнини.

Излишъкът на глюкоза в кръвта оказва увреждащо въздействие на кръвоносните съдове, подобрява се кръвообращението и нарушава функциите на много вътрешни органи.

Без лечение захарният диабет тип 1, бързо прогресира. Развиват се усложнения, които водят до инвалидност.

За поддържане на нормалната обмяна на веществата, организмът се нуждае от пожизнено инжектиране на инсулин, което обяснява и второто название на болестта „зависим от инсулина захарен диабет”.

При отчитане на характера на заболяването, учените търсят нови възможности за лечение и за профилактика. Така връзката между захарен диабет тип 1 и ваксинация активно се обсъжда в литературата и се провеждат съответните изследвания.

Кои ваксини може да са полезни против захарен диабет тип 1

Днес се разграничават 2 направления за изучаване:

  • Изследване на непосредственото влияние на различните ваксини върху заболеваемостта и протичането на диабет – БЦЖ ваксина;
  • Изследване на влиянието на ликвидацията на някои инфекциозни заболявания върху заболеваемостта от диабет, благодарение на плановата ваксинация на децата.

През 90-те години вниманието на учените е приковано към ваксината БЦЖ, предпазваща децата от туберкулоза. Първите резултатите са противоречиви, но получените нови данни показват защитен ефект на ваксината.

Успешно премина фаза 1 на клинично изпитване, което провежда екип начело, начело с директор на лабораторията по имунобиология от болница в Масачузетс.

Установено е, че 2 инжекции на БЦЖ ваксината с интервал от 4 седмици водят до временно елиминиране на Т-клетките на имунната система, отговорни за развитието на захарен диабет тип 1.

Наблюдава се и временно възстановяване на секрецията на собствен инсулин

Фаза 2 на изследването продължава 5 години и преследва цел за създаване на устойчив терапевтичен отговор чрез по-често и продължително въвеждане на БЦЖ ваксина.

Участниците в изследванията са хора на възраст от 18 до 60 години, които не от 1 година страдат от зависим от инсулина захарен диабет.

Новият метод на лечение облекчава симптомите на болестта, дори и при продължително съществува и по-тежки случаи.

Захарен диабет и ваксина против ротавирус

Ваксините против морбили, рубеола, ентеровируси и ротавируси също са с благоприятно въздействие и могат да спомогнат за предпазване от диабет тип 1 при деца. Необходими са обаче още изследвания в тази насока.