Диабет тип 2 може да се избегне с поддържане на нормални килограми, редовни тренировки и спазване на балансиран хранителен режим, този факт е всеобщо известен.

Обрат при диабет може да се постигне с леко отслабване

Добрата новина е, че може да се постигне обрат и при вече поставена диагноза и това съвсем не е толкова трудно, колкото се смяташе досега.

До скоро предположенията бяха, че болестта може да премине в състояние на ремисия само с радикални методи.

Отдавна се знае, че ремисия при диабет може да се постигне с доста радикални методи - екстремно ограничаване на калориите.

Например, отлични резултати показва клинично изследване от 2017 г., в което пациентите се хранели само с нискокалорични коктейли.

Подобни експерименти не са по силите на всички и повечето предпочитат да се предадат и да живеят със симптомите на болестта, отколкото да насилват организма с гладуване.

Учени от Кеймбридж са на мнение, че при диабет тип 2 не са необходими крайности, за да се увеличат шансовете за ремисия.

Резултатите показват, че можем да се избавим от диабет през първите 5 години на заболяването, само със сваляне на 10% от теглото.

В новото изследване учените наблюдавали 867 души на възраст от 40 до 69 години, с неотдавна поставена диагноза диабет тип 2.

Всички участници били от източната част на Великобритания, и в рамките на 5-годишен експеримент получавали стандартна медицинска помощ, а също и допълнителни медицински консултации.

Ремисия на диабет при отслабване до 10 килограма

След 5 години при 257 души – около 30% от участниците стигат до ремисия.

Сред щастливците били участниците, които свалили по 8-10 кг., което не може да се определи като значително отслабване.

В сравнение с хората, които поддържали едни и същи килограми през цялото изследване, тези, които свалили 10% от килограмите, удвоили шансовете за постигане на ремисия и отмяна на диагнозата диабет тип 2.

И всичко това без необходимост от спазване на тежка диета и кардинална промяна на начина на живот.

Авторите на изследването отбелязват, че предходните клинични експерименти, предлагащи значително отслабване, демотивират наскоро разболелите се от диабет.