За последните 30 години хората, болни от диабет се увеличиха повече от 100%. Възможно ли е да се спре разпространението на това заболяване?

С какво се обяснява рязкото повишаване на заболеваемостта от диабет?

Скокът започва в средата на 20-ти век, когато висококалоричната храна престана да бъде привилегия на богатите, а физическото натоварване, поради техническия прогрес се понижи, дори в развиващите се страни.

По разпространеност на диабета България е някъде по средата в статистиката за държавите от Европейския съюз /около 7-8% от населението или около 520 хиляди са заболелите, като в тези данни са включени и тези, които не знаят за заболяването/.

Днес по света живеят 371 млн. души със захарен диабет. При това 50% от тях /по данни на Международната диабетна асоциация/не знаят за своята диагноза.

Но симптомите на диабета – жажда, често уриниране – могат да предупредят всеки човек, че нещо при него не е наред.

Тези симптоми се появяват, когато нивата на глюкозата в кръвта превишава с много нормата. В началните стадии на диабета симптоми обикновено няма. Болестта в този стадий се открива случайно, когато пациентът дава кръв за изследване на нивата на кръвната захар.

Поради това такова изследване след 40-годишна възраст е препоръчително да се прави всяка година.

За къде да бързаме?

Защо ни е да узнаваме за своето заболяване по-рано? Диабетът така или иначе е неизлечим.

Високите нива на кръвна захар влияят негативно на всички органи и системи на организма. Животът с такива показатели води до бързо развитие на тежки усложнения – увреждане на очите, бъбреците, краката, развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В ранните стадии на заболяването обръщане развитието на болестта е напълно реално. За да се нормализират нивата на глюкозата, е достатъчно да нормализирате телесното си тегло и да започнете да се движите повече.

Съществува мнение, че наднорменото тегло е и симптом на възникнал диабет.

Наднорменото тегло е една от причините за диабета, а негово следствие. Всеки пълен човек на каквото и да е възраст трябва да се изпраща от неговия лекар за изследване на нивата на кръвната захар. На хората с наднормено тегло над 45-годишна възраст се препоръчва задълбочено изследване с натоварване, тоест с прием на захар.

Нормализирането на теглото е възможно във всяка възраст и при всяка една болест. Калории човек получава само от храната. За да отслабнете, е нужно да разходвате повече енергия, отколкото сте приели от хранителните продукти. Тогава организмът ще си набави недостатъчната му енергия за сметка на изгаряне на мастната тъкан.

Смята се, че хората със захарен диабет не живеят дълго.

До откриването на инсулина младите заболели от захарна болест загивали от диабетна кома много бързо. През 60-те и 70-те години родителите на децата с диабет били предупреждавани, че рожбите им ще умрат след около 10-15 години.

Днес, по статистика, хората с диабет, придържащи се към хранителен режим и намиращи се под постоянен лекарски контрол, живеят средно със 7 и повече години от своите връстници с нормална кръвна захар.

Няколко любопитни факта за диабета

• Диабет тип 1, при който в организма загиват клетките, синтезиращи инсулин и човек става зависим от лекарствата – е добре управляемо заболяване.

Никакви ограничения – диети, промени в начина на живот, заболяването не изисква, единствено болният трябва да се научи правилно да изчислява и въвежда необходимите на тялото му количества инсулин.

• Да се разболее човек от диабет тип 2 – може във всяка възраст. В САЩ, поради епидемия от затлъстяване боледуват и голям брой деца.