Възможно ли е откриването на диабет в ранните му стадии? Какво представлява състоянието преддиабет? Как да предотвратите развитието на реална захарна болест?
Наследствено заболяване ли е захарният диабет?

Това в действителност е наследствено заболяване, но се наследява само наследствена предразположеност, тоест човек има теоретичен шанс да се разболее от захарна болест в рамките на своя живот.

Как да разпознаете първите признаци на диабета?

Кога следва да започнем да се безпокоим и да си направим изследване на нивата на кръвната захар?

Захарният диабет е така нареченото „нямо“ заболяване, тоест то започва да се развива без бурна симптоматика. Съществува разновидност на захарната болест, която се нарича диабет 2-ри тип, по-рано го наричаха инсулинонезависим, обикновено, развиващ се при хора в по-напреднала възраст.

Това заболяване се развива без симптоми. Поради това настоящата препоръка е периодичен контрол на нивата на кръвната захар. Всеки човек над 40, някои лекари считат над 45 години, имат по-висок риск от развитие на това заболяване от хората в млада възраст.

Поради това тези хора са длъжни да контролират нивата на кръвната си захар минимум веднъж годишно. Ако човек има наследствена предразположеност – майка, баба, баща, близки роднини, съответно и рискът при него е малко по-висок, отколкото при този, който няма наследствена предразположеност.

За тези хора /с наследствена предразположеност/ препоръката да се проследяват нивата на кръвната захар е още по-актуална. Веднъж годишно е необходим контрол на кръвната захар, за да установи моментът, когато заболяването вече съществува, а вие не знаете за него.

Въпреки това следва да се отбележи, че симптоми на това заболяване има. Това са умора, прекомерен прием на течности и често уриниране, тоест когато човек става често през нощта, за да ходи до тоалетна.

Също така и незарастващите рани и охлузвания и сърбеж по различните части на тялото могат да бъдат ранен признак на захарната болест. Това са всъщност симптомите на диабет и когато се появят първо трябва да бъде изключено наличието на това заболяване.

Какво може да се каже за детската заболеваемост от захарен диабет?

Детската заболеваемост също нарасна, не в такива мащаби както диабетът втори тип. При децата обикновено се открива диабет първи тип, когато още от самото начало на човек му е необходима заместваща терапия с инсулин.

При такива случаи симптомите се проявяват много остро. Всичко гореописано се развива в рамките на няколко дни. Ако при диабет тип 2 прогресията е с продължителност седмици, месеци, то при първи тип всичко се случва много бързо.

Обикновено, освен стандартните симптоми, се присъединява и състоянието кетоацидоза, когато при човек в резултат на инсулинова недостатъчност, се натрупват тъй наречените кетонни тела.

Това състояние вече представлява опасност, тъй като е възможно да прогресира в диабетна кома. Затова е важно, ако детето се оплаква от често уриниране, жажда, непрекъснато пие вода, телесното му тегло е понижено, е необходимо родителите му веднага да обърнат внимание на това.

Задължително е измерване на кръвната захар, да се направи и изследване на урина за наличие на глюкоза в нея и след това е необходимо родителите да се насочат към съответното лечебно заведение, за да бъде назначено необходимото лечение на детето. По този начин няма да бъде допуснато развитие на състояние на кетоацидоза.