Диабетна енцефалопатия – това е патологично състояние, обусловено от дифузни дегенеративни изменения в областта на главния мозък.

Основна причина за развитие на това заболяване е продължително протичащ захарен диабет. Характеризира се с изменения в резултат на бавно прогресиращо нарушение на мозъчното кръвообращение.

Диабетна енцефалопатия – как се развива и какво представлява

Прогнозата при диабетна енцефалопатия винаги е сериозна, тъй като заболяването може да стане причина за старческо слабоумие, ако не се лекува.

Сред другите възможни усложнения са исхемичен инсулт, вътречерепен кръвоизлив и т.н.

Причини и рискови фактори

През 1922 година се установява, че при диабет възникват умствени нарушения. Своето съвременно название това патологично състояние получава през 1950 г.

Прогресиращото нарушение на мозъчното кръвообращение не е единствена възможна причина за енцефалопатия при диабет. Смята се, че определен принос в увреждането на мозъка имат и метаболитни нарушения.

Към настоящия момент няма данни до колко е разпространено заболяването, но се смята, че в известна степен от него страдат повече от половината диабетици.

Това усложнение на диабет се развива не по-рано от 10 години от дебюта на захарната болест. Вероятността от развитие на този патологичен процес значително се повишава при диабетна дислипидемия.

При това състояние се наблюдава нарушение на липидния обмен, което води до отлагане на холестерол в лумена на кръвоносните съдове, включително и на тези в мозъка.

Протичащите изменения водят до това, че кръвта престава да постъпва в мозъчните тъкани в необходимия обем.

Темповете на развитие на това заболяване значително се повишават при продължителна хипергликемия, а също и при резки колебания на кръвната захар.

При повечето диабетици се открива съпътстваща артериална хипертония, която се отнася към предразполагащите фактори.

Много важен фактор е и възрастта на диабетика. Колкото по-възрастен е, толкова по-изразени са дегенеративните изменения в главния мозък.

Захарният диабет може да се усложни с диабетна енцефалопатия и при наднормено тегло, неспазване на лекарските препоръки относно храненето и лекарствени препарати. При мъже и жени това патологично състояние се развива еднакво често.

Енцефалопатия при диабет – комплексно нарушение

Диабетната енцефалопатия днес се разглежда като комплексно нарушение, обусловено както от съдови, така и от метаболитни разстройства.

При захарен диабет съдовите разстройства са свързани предимно с отлагане на холестеролни плаки в лумена на големите, средни и малки кръвоносни съдове.

На този фон намалява кръвоснабдяването на мозъчните тъкани, което води до нарастващ кислороден глад.

Паралелно се активират редица сложни биохимични реакции, при които се освобождават свободни радикали, които постепенно увреждат церебралните тъкани.

Клетъчните структури се подлагат на дегенеративни изменения, поради което се появяват дифузно разположени патологични огнища.

Симптоми при диабетна енцефалопатия

Диабетната енцефалопатия се съпровожда с бавно прогресиращи симптоми. В ранни стадии характерната клинична картина може да се появи след пристъп на остра хипергликемия или при рязко понижаване на нивата на глюкоза.

Впоследствие оплаквания започват да присъстват постоянно. Първоначално болният се оплаква от главоболие, слабост и лесно уморяване, а също и затруднения при концентриране.

По-късно се присъединяват и симптоми като влошаване на паметта и разсеяност. Често възникват оплаквания от постоянно потиснато настроение, проблеми при заспиване.

Възможен е периодичен световъртеж, сърцебиене. Понякога се наблюдават внезапни пристъпи на раздразнителност и агресия. Още едно характерно клинична проявление са припадъците.

Клиничната картина често се допълва с нарушение на координацията на движенията, повишава се мускулния тонус, а мускулната сила намалява.

Симптомите при диабетна енцефалопатия като цяло са слабо специфични и могат значително да се отличават при всеки конкретен човек.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагнозата започва с пълен неврологичен преглед. Задължително трябва да се изясни колко отдавна е била поставена диагнозата захарен диабет.

От лабораторните изследвания най-информативен е биохимичният анализ на кръвта. Освен това се провежда електроенцефалография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечението при тази болест започва с нормализиране на нивата на кръвна захар. От лекарствените средства се изписват ноотропи, вазоактивни и антиоксидантни средства.

Според показанията се назначават препарати за понижаване на артериалното налягане, а също и статини. Планът за лечение се допълва и с витамини и седативни средства.