Остър среден отит се отнася към най-разпространените заболявания, които се откриват предимно на деца. Тази инфекция често се съпровожда с възпалителни процеси в носоглътката или на околоносните кухини и попада в ухото през слухова тръба.

Какви са симптомите на заболяването

Остър среден отит – особености на болестта

Отит представлява възпаление на средното, вътрешното или външното ухо. При среден възпалението се локализира в областта на тъпанчето, при външен – в слуховия проход и ушната мида, при вътрешен се засяга охлюва и лабиринта.

Една от най-честите заблуди, съпровождащи средния отит, е, че възниква от продухване на ухото. Всъщност локалното преохлаждане на ухо или на областта зад ушите може да доведе само до болки от невралгичен характер.

Причина за среден отит често е попадане на съдържимо от носа през слухова тръба в тъпанчевата кухина. Това може да се случи при усилено подсмърчане или при промиване на носа.

Последното се обяснява лесно: рязкото навлизане на течности в носната кухина може да стане причина в ухото да проникне цялата микрофлора на носа. 

В детска възраст това леко се случва, поради анатомичните особености: слуховата тръба, съединяваща устната кухина и носа и се намира в хоризонтално положение.

Когато в средното ухо има течност, се появява усещане за запушване, заради понижение на налягането в тъпанчевата кухина. Когато изцяло се изпълва с течност, възникват болкови симптоми, а след това стартира инфекциозен процес. Причината е, че течността е пълна с микроби.

Защо не се препоръчва самолечение

Всеки дискомфорт в ухото е повод да се потърси спешно лекарска помощ, в резултат на възпалението има риск да се загуби частично или пълно слуха. В много случаи възстановяването е невъзможно.

Не е препоръчва провеждане на самолечение и да се използват капки за уши. Проблемът е в фината структура на самото ухо. Тъпанчето е цяло, без отвори, затова и няма смисъл да се слагат капки в него. Лекарството просто няма да достигне възпалителното огнище, а това означава, че няма да има ефект.

Тъпанчевата кухина без своевременна терапия постепенно ще се изпълни с гной, което се съпътства с усилване на болковия синдром.

Възможно е повишение на температурата и в критичен момент да се стигне разкъсване на тъпанчевата мембрана.

През този отвор гноят ще започне да изтича навън, и тогава състоянието привидно се подобрява. Но в такива ситуации слухът често отслабва и повече не се възстановява.

Затова всякакви възпалителни процеси в ухото се лекуват незабавно, в противен случай това води до усложнения – сепсис, менингит, мастоидит – гнойна инфекция, засягаща темпоралната кост.

Възможна е и хронификация, която с консервативни методи не се лекува, а само хирургично, дори и тогава не носи желания резултат.

Симптоми и лечение на остър среден отит

Традиционно при протичането на заболяването се разграничават 3 фази:

  • Симптоми на първа фаза – силни болки с остър характер, усещане за запушване или тежест в ушите. Болката се отличава с постепенно нарастване, и на този фон общото състояние се влошава. В ухото се появява шум или се усеща отслабване на слуха. При децата неразположението се проявява особено силно.
  • Втората фаза се характеризира с образуване на гнойна възпалителна течност и поява на перфорация на тъпанчевата кухина.
  • При третата фаза – вариантите са 2: първия случай симптомите на болестта стихват, мястото на перфорацията се затваря и слухът се връща към норма. Във втория случай е обратното: остава перфорация и понижен слух.

Схемата на лечение е в съответствие на протичане на заболяването. В началния етап е важно да се възстанови функцията на слуховата тръба и да се осигури вентилация на средното ухо.

За тази цел се препоръчва прочистване на носа и носоглътката. Носът се промива със специални разтвори, прилагат се спрейове със съдосвиваващ ефект. Те облекчават отока на слуховата тръба, поради което течността по-лесно ще напусне пределите на тъпанчевата кухина.

При образувала се перфорация и гной едновременно с мероприятията от първа фаза се провежда и терапия с антибиотици. Това могат да бъдат капки, таблетки или инжекции.