Описание

Диабетна ретинопатия /ДР/представлява свързано с диабета усложнение, което засяга очите. То се причинява от увреждане на кръвоносните съдове на светлочувствителната тъкан в задната част на окото /ретина/.

Първоначално усложнението може да не предизвика никакви клинични изяви или ако има такива те са толкова незначителни, че не им се обръща внимание.

Но впоследствие увреждането на ретината може да прогресира и да стане причина за слепота.

ДР може да се развие при всеки, който страда от диабет тип 1 или 2. Колкото по-дълго човек боледува от диабет и не контролира кръвната захар, толкова по-вероятно е да придобие усложнението.

За да запазите зрението си, трябва да вземете сериозни превантивни мерки. Започнете първо да контролирате кръвната захар и ходете всяка година на прегледи при офталмолог.

Какви са симптомите?

Напълно е възможно човек да е придобил усложнението от диабета, но изобщо да не подозира за него. Всъщност, вероятността да се развият някакви клинични изяви в ранните стадии е много малка.

Тъй като усложнението прогресира, най-характерните симптоми са:

• Честа поява на тъмни петна или тъмни ивици в погледа;
• Замъглено зрение;
• Внезапни пристъпи на отслабване на зрението;
• Постоянно наличие на тъмни или празни пространства в погледа;
• Постепенно отслабване на цветоусещането;
• Загуба на зрението;

Усложнението обикновено засяга и двете очи.

ДР може да се квалифицира дали е ранен или напреднал стадий в зависимост от проявените признаци и симптоми:

• Ранна форма на усложнението, нарича още и непролиферативна, тъй като все още не е започнал растеж на нови кръвоносни съдове. НПДР може да бъде описана като лека, умерена или тежка.

При тази форма на усложнението стените на кръвоносните съдове в ретината отслабват. И тях се появяват малки издатини, наречени микроаневризми, от които понякога може да започне изтичане на течност или кръв.

Тъй като усложнението прогресира по-малките съдове се свиват, а по-големите започват да се разширяват и тяхната външната повърхност става неправилна.

Нервните влакна в ретината в повечето случаи започват да набъбват. Понякога центъра на ретината /макула/ също започва да се подува. Това състояние е по-известно като макуларен едем.

• Напреднала форма на усложнението или пролиферативна, тъй като започва растежа на нови кръвоносни съдове в ретината, като тяхната форма е анормална.

И обикновено се появяват в подобно на желе вещество, което изпълва центъра на окото /стъкловидна тяло/.

Впоследствие, съединителната тъкан, стимулирана от растежа на нови кръвоносни съдове, може да доведе до отделяне на ретината от задната част на окото.

Ако новите кръвоносни съдове възпрепятстват нормалното оттичане на течността от окото, се повишава вътреочното налягане, което е причина за развитие на глаукома.

А това може да предизвика увреждане на нерва, по който се изпращат изображенията от окото до зрителния център в мозъка /зрителен нерв/.

Лечение на диабетна ретинопатия

Лечението до голяма степен зависи от това в какъв стадий е усложнението. В повечето случаи, когато е в началната си фаза, не се налага лечение.

Но е необходимо активно наблюдение от офталмолог, за да се определи към кой момент ще се наложи лечение.

Също така е важно да потърсите съдействието на лекаря, който наблюдава диабета ви. Добрата новина е, че когато усложнението е леко до умерено, ефективният контрол на кръвната захар

Когато обаче е в напреднал стадий се налага хирургично лечение.