Диагноза може да се постави само с едно поглеждане към човека, до колко това е възможно? Може ли лекарят без сложна апаратура и изследвания да направи своето заключение, уповавайки се само на собствената си наблюдателност?

Някои заболявания се проявяват толкова ярко и характерно, че това на практика не предизвиква каквито и да е съмнения?

При кои болести може да се постави диагноза още от пръв поглед

Митрална пеперуда – симптоми на дисфункция на сърцето

Болестта е наречена „митрална пеперуда”, заради характерно зачервяване от сърцето, обхващащо носа и областта на бузите под очите, което го прави сходно с известно насекомо.

Става въпрос за стеноза на митралния клапан, който нарушава нормалната функция на сърцето. При норма кръвта безпрепятствено постъпва в предсърдието, а оттам в камерите и отделящите се от тях артерии.

Правилното насочване на кръвта се задава от клапаните, и от тях до голяма степен зависи скоростта на кръвообращението.

Ако клапаните не се отварят недостатъчно, то в големия кръг на кръвообращението попада малко кръв, а това означава, че органите и тъканите страдат от недостиг на кислород и хранителни вещества.

В малкия кръг на кръвообращението възниква застой на кръвта, част от нея остава в белите дробове, което води до разширяване на съдовете на лицето и прекомерното им изпълване с кръв. А това се проявява със зачервяване на лицето.

В първи стадий на развитие на болестта човек може и да не забелязва, каквито и да е неприятни симптоми, но със свиването на митралния отвор и повишаване на налягането в белодробната артерия се появява задух при физическо натоварване.

Понижава се трудоспособността, възниква нощна кашлица и пристъпи на задушаване.

Всичко това трябва да е основание да се запише час при личния лекар, който след като установи, че наистина има повод за безпокойство, дава направление за специалист.

Прекъсващо куцане /интермитентно клаудикацио/ – кога е опасно

Прекъсващото куцане се нарича така, тъй като човек не куца постоянно. Известно време ходи като здрав човек, но при поява на болки в мускулите на прасците е принуден да спира, и така до следващия път.

Специалист само като погледне такъв човек може да направи извод, че е с нарушение на кръвоснабдяването на долните крайници, а също и да намери причината за по-нататъшно изследване.

Съществуват множество заболявания, предизвикващи прекъсващо куцане – ендартериит, синдром на Лериш, различни оклузии и др. За появата на такъв симптом може да бъде обвинен захарен диабет, различни инфекции и травми.

Най-разпространената причина за прекъсващото куцане е атеросклероза, която предизвиква отлагане на плака холестерол по стените на кръвоносните съдове. В резултат те губят способността да осигуряват с кръв долните крайници в такъв обем, за което това е необходимо.

Следствие на този процес е исхемия, предизвикващи болезнени усещания. В групата с повишен риск са хора с наднормено тегло, пушещите и злоупотребяващи с алкохол.

Тютюнопушенето е основен враг на кръвоносните съдове, нарушаващо тяхната структура и повишаващо риска от развитие на тромбози.

Ако болката в прасците започне да безпокои, дори в състояние на покой, не трябва да се отлага посещение на специалист.

Лице като луна – на какво е признак

Веднага щом види пациент с лице като луна, специалист може да заподозре болест на Иценко-Кушинг. Заболяването се отнася към тежките невроендокринни заболявания, които карат надбъбречните жлези да образуват голямо количество кортикотропин.

Причината може да е свързана с тумор на надбъбречните жлези и с хипофизата, травми на главата, енцефалити, различни увреждания на централната нервна система.

В резултат се нарушава взаимодействието на много хормони, губи се естествената реакция на стрес. Всичко това води до наднормено тегло отлагане на мазнини на лицето, корема, раменете, гърба и млечните жлези.

На фона на едро и пълно тяло ръцете и краката изглеждат непропорционално, но болестта се отразява неблагоприятно не само на външността.

Нарушава се функцията на много органи и системи. Понижава се имунитета, повишава се артериалното налягане, клетките губят чувствителност към инсулин, а това създава предпоставки за развитие на захарен диабет.

При жените се появява окосмяване от мъжки тип заедно с понижаване със сексуалното желание, а мъжете страдат от импотентност.