Внимание на риска от образуване на тромбози лекарите винаги обръщат. Този фактор често става причини за сериозни проблеми със здравето – от незначителни тромбози на малките съдове – капилярите до летален изход, заради запушване на големите кръвоносни съдове.

Какво представляват тромбозите, каква е опасността от тях, как се проявява патологията и кога се превръща в потенциално опасна диагноза?

Тромбозата представлява патологично състояние, при което в кръвоносните съдове се формират кръвни съсиреци – тромбози.

Те забавят или дори напълно спират нормалното кръвообращение. Заради това е възможно да се появи недостиг на снабдяване с кислород на органите – исхемия, а тя вече се задълбочава с такива сериозни проблеми, сред които некроза на тъканите, гангрена, инфаркт на главния мозък, на сърцето, тромбоемболия на белодробната артерия.

Как може да се спре развитие на опасна тромбоза

Причини за развитие на опасна тромбоза

Факторите, провокиращи появата на тромбозата, са много, отбелязва лекарите, като предлагат да се разгледат основните причини, съгласно триадата на Вирхов – най-разпространената теория за първичните нарушения, които предизвикват формиране на тромбози.

Увреждане на съдовите стени – възможно е да възникне заради травми, след оперативна интервенция, прекарана инфекция, вследствие на вдигане на тежести, след раждане.

Нарушение на съсирването на кръвта

Този фактор може да има свои причини, и най-често те са свързани с обмяната на веществата или с хормонално нарушение. Също нарушението може да е свързано с генетично обусловена патология – тромбофилия.

Застой на кръвта

Появява се при продължителен заседнал начин на живот. Например, при работа в заседнало положение, лечение на фрактури, парализи, продължителни пътувания.

Следва да се посочат и отделни заболявания. Сред тях са тумори, инсулт, сърдечна недостатъчност, системни васкулити, атеросклероза, затлъстяване. Наличие на тези заболявания и състояния повишават вероятността от поява на тромбози.

Зоната на риска

Не при всеки човек с упоменатите проблеми задължително ще се появи тромбоза, подчертава специалистът. Има и фактори на околната среда, които оказват въздействие, които могат да отключат патологични процеси в кръвоносните съдове. Към тези фактори са:

 • Тютюнопушене – при пушачите най-често може да възникне артериална тромбоза. И 2-3 пъти по-често възникват проблеми с краката. Причината е в продължителния спазъм на съдовете, които хранят артериите и вените.
 • Диабет – това заболяване предизвиква нарушения на свойствата на стените на кръвоносните съдове. Обикновено на артериалните. В резултат захарният диабет увеличава вероятността от поява на тромбози с 2-4 пъти, макар и да не задължителна предпоставка за това. Освен това заболяването влошава прогнозите след хирургично лечение на тромбоза. При диабет е важно кръвната захар да се поддържа в границите на нормата.
 • Нарушение на мастния метаболизъм – при повишаване на концентрацията на холестерол в кръвта се увеличава вероятността от атеросклеротично увреждане на артериите. Съответно и от тромбоза на артериите.
 • Стрес – това състояние способства за образуване на хормона кортизол. Предизвиква продължителен спазъм на артериите, заради което се нарушава циркулацията на кръвта.

Практиката показва, че в зоната на риска са също и хората над 60 г. На тази възраст е препоръчително да се обръща внимание на здравето и да се изключат ежедневието вредните фактори.

Признаци на тромбоза

Артериалната тромбоза се появява със следните симптоми:

 • Внезапна болка, която се локализира в един участък и постепенно се разпространява към съседните;
 • Изтръпване на крайниците;
 • Задъхване;
 • Нарушение на сърдечния ритъм;
 • Световъртеж и затруднения при говорене.

За венозната тромбоза са характерни:

 • Силна болка в мястото на засягане;
 • Подуване, усещане за разкъсване отвътре;
 • Изменение на цвета на кожата на засегнатия крайник;
 • Поява на плътна, болезнена издатина по хода на повърхностните вени.

При установяване на тези симптоми е препоръчително да се направи незабавно консултация с лекуващия лекар.

Ако установите тези симптоми задължително си запишете час за преглед. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-лесно ще бъде отстранена патологията.

Диагностика и лечение

За да се установи тромбоза, първо се назначава ултразвуково ангиосканиране. При липса на възможност да се проведе тази процедура, може поставянето на диагнозата да се проведе със специални методи:

 • Навива се еластичен бинт на част от пръстите на краката и се разпъва до слабините и се оставя за няколко минути. Ако има тромбоза, то тогава се появява разкъсваща болка в прасците.
 • На участък над коляното се поставя маншет на апарат за кръвно. Ако започне да се помпи, то тогава при тромбоза, се усеща нарастване на болезнените усещания.
 • Глезената се сгъва напред и назад, а след това и настрани