Група учени от Калифорнийския университет и университета Върмонт в Бърлингтън стига до извода, че много хора с диагноза множествена склероза всъщност страдат от друга болест и провежданото им лечение е неправилно.

Защо се поставя неправилно диагноза множествена склероза

Множествена склероза – това е автоимунна болест, при която имунната система разрушава миелиновата обвивка на собствените нерви, което води до нарушение на прокарването на нервни импулси.

Някои симптоми на множествена склероза са сходни с проявленията на инсулт, мигрена и други болести.

В хода на изследванията били анализирани медицинските досиета на 241 души с диагноза множествена склероза. Оказва се, че в 110 случая има съмнения в правилността на поставената диагноза. Ако трябва да бъдем по-точни, то в 51 случаи става въпрос за доказана грешка, а в 59 случаи – за вероятна грешка при диагностика.

При 22% от 110 анализирани случаи причината за неприятните симптоми се оказва мигрена, отделно или в съчетание с други заболявания, фибромиалгия при 15% от болните, неспецифични и нелокализирани симптоми с аномална ЯМР – 12% от случаите.

1/3 от хората от тази група живели с погрешни диагнози по 10 години и повече, като в 72% от случаите е имало възможност за поставяне на правилна диагноза.

В повечето случаи лечението на несъществуваща множествена склероза продължавало 4 и повече години. В 4% от случаите пациентите, дори участвали в изследване на експериментални препарати за лечение на множествена склероза.

Неправилно поставяне на диагноза – 10 милиона долара повече разходи

В резултат на неправилно поставена диагноза 70% били на модифицираща болестта терапия, която способствала за намаляване на проявленията на болестта. А 31% от пациентите в резултат на неправилно лечение развивали допълнителни заболявания.

Според оценки на изследователи, цената на ненужното лечение, което било прилагано на участниците в проекта, е почти 10 милиона долара. Същевременно хората страдали страничните ефекти на лекарствата, от които нямали нужда, и не получавали съответно на болестта лечение.

Така се стига до двоен и дори троен негативен ефект в резултат на неправилно поставяне на диагноза. 

Едновременно се натоварва системата на здравеопазване, страничните ефекти на лекарствата пък водят до понижаване на продуктивността, болният не може да работи пълноценно, затова е толкова важен правилният подход при поставяне на диагнози.