Диария на пътешественика представлява разстройство на стомашно-чревния тракт, което причинява повишена честота на изхожданията, воднист фецес и коремни спазми.

Най-често се дължи на консумация на заразена храна или на пиене на замърсена вода. За щастие, стомашно-чревното разстройство обикновено не е сериозно, а просто неприятно.

При посещение на място, където климатът, социалните условия или санитарните стандарти и практики са различни от обичайното местопребиваване на човека, съществува повишен риск от развитие на диария на пътешественика.

За да намали риска от възникването ѝ, когато човек пътува, трябва да бъде внимателен с какво се храни и какво пие.

Ако все пак се появи диария, в повечето случаи настъпва саморазрешаването ѝ.

Въпреки че не е лоша идея при пътуване във високо рискови зони, човек да вземе лекарства, препоръчани от личния лекар в случай, че диарията продължи.

Какви са симптомите?

Стомашно-чревното разстройство обикновено започва внезапно по време на пътуването или скоро след завръщането у дома.

В повечето случаи настъпва подобрение в рамките на 1 до 2 дни без лечение, а пълно отшумяване в рамките на седмица.

Въпреки това е възможно човек няколко пъти да развие диария по време на пътуване.

Най-честите признаци и симптоми са:

• Внезапна поява на воднисти дефекации с честота 3 или повече пъти дневно.
• Много силен позив за изхождане;
• Коремни спазми;
• Гадене;
• Повръщане;
• Треска;

Понякога засегнатите изпитват умерено до тежко обезводняване, упорито повръщане, висока температура.

Възможна е и поява на кръв в изпражненията или силна болка в областта на корема или ректума.

При наличие на един или повече от тези признаци и симптоми или ако диарията продължи повече от няколко дни е необходима консултация с лекар.

Изявите на туристическата диария могат да протрахира по-дълго, ако се дължи на организми, различни от най-често срещаните бактерии.

Трябва много да се внимава с деца, защото пътническата диария може да предизвика силно обезводняване за кратък период от време.

Наложителна е квалифицирана медицинска помощ, ако дете се чувства зле и проявява някой от следните признаци или симптоми:

• Повръща упорито;
• Изпражненията му са кървави;
• Вдигне температура – 39 градуса по Целзий или повече;
• Сухота в устата или плаче без сълзи;
• Изглежда необичайно сънливо или е прекалено апатично;
• Намален обем на диурезата, като при кърмачетата пелените повечето пъти са сухи;

Какви са причините?

Възможно е туристическата диария да произтича от стреса, на който е подложен организма при пътуването или от промяната в режима на хранене. Но почти винаги причинител е инфекциозния микроорганизъм.

В повечето случаи пътническа диария се развива след поглъщането на храна или вода, която е замърсена с организми от изпражненията.

Те представляват инфекциозни агенти като например различни бактерии, вируси и паразити, които навлизат в храносмилателния тракт и преодоляват защитните му механизми, в резултат на което се появяват признаци и симптоми на диария на пътешественика.

Причинителят на повечето случаи са ентеротоксигенните ешерихия коли бактерии. Те се прикрепват към лигавицата на червата и освобождават токсин, който предизвиква прекомерно ускоряване на процесите на храносмилане, като резултат са симптомите на диария и коремни спазми.

Лечение на диария на пътешественика

Когато човек получи туристическа диария трябва да избягва кофеиновите напитки и всякакви млечни продукти, тъй като е възможно обостряне на симптомите и за влошаване на обезводняването.

Препоръчителна е употребата на консервирани плодове сокове, слаб чайове, бульони, безкофеинова сода или спортни напитки, за да се възстановяват загубените течности и минерали.