Как антибиотиците могат да предизвикат диария

Свързаната с прием на антибиотици диария е много често срещан проблем сред населението. Същността на този патологичен процес е в появата на течни изпражнения в продължение на няколко денонощия на фона на прием на антибактериални препарати. Това разстройство може да продължи до 4 седмици, дори след като антибиотиците са били спрени. Често това заболяване е с леко протичане, и всички клинични проявления отшумяват от само себе си след прекратяване на антибактериалната терапия. Но понякога това състояние може да повлече след себе си развитието на много сериозни усложнения не само от страна на стомашно-чревния тракт, но и на целия организъм.

Свързаната с прием на антибиотици диария също се нарича нозокомиален колит. Според различни данни честотата, в която се среща този патологичен процес сред хората, приемащи антибиотици, е от 5 до 30%. Зависимост от пол или възраст не се проследява. С това заболяване е възможно да се сблъскат, дори и деца.

Най-често роля във възникването на тази болест играят антибактериалните средства – пеницилини и тетрациклини, а също и цефалоспорини. Важен момент е, че начинът на приемане – перорално или инжектиране, няма никакво значение. Но не може да не се каже, че в случай на перорален прием водеща е ролята именно на увреждащото въздействие на лигавицата на стомашно-чревния тракт и потискане на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

В класификацията на антибиотик-асоциирана диария са включени 2 основни варианта – идиопатичен и асоцииран с клостридии. Същността на идиопатичния вариант е в това, че антибактериалните препарати потискат нормалната флора на стомашно-чревния тракт, поради което се наблюдава активно нарастване на условно-патогенната и патогенната флора. В този случай като възбудители са стафилококи, стрептококи, протозои, подобни на дрожди гъбички и т.н.

Свързаната с прием на антибиотици диария далеч невинаги има инфекциозна природа. В редица случаи антибактериалните препарати и продуктите от обмена оказват непосредствено въздействие на органите на храносмилателната система, като водят до възникване на различни функционални нарушения.

Симптоми при свързана с прием на антибиотици диария

Най-често симптомите при този патологичен процес възникват непосредствено по време на антибактериална терапия. Но понякога първите клинични проявления могат да се появят и вече след спиране на препаратите. Основно оплакване на болния са честите изхождания с течни изпражнения. Честотата на актове на дефекация е от 3 до 7 пъти за денонощие. Във фекалните маси патологични примеси не се установяват. Понякога допълнително могат да присъстват чувство за дискомфорт и болезненост в корема, а също и метеоризъм.

При свързан с клостридии вариант проявлението на симптомите може значително да се различава.

Диагностика и лечение на заболяването

Първо, за установяване на тази болест е необходимо да има прием на антибиотици. Допълнително може да се проведе общ и биохимичен анализ на кръвта, копрограма, културално изследване на фекални маси, а също и ендоскопски преглед на дебелото черво.

За лечение на свързана с антибиотици диария е необходимо спиране на антибактериалните препарати. Назначават се средства против диария, еубиотици и пробиотици. Паралелно се препоръчва попълване на обема на загубените течности. При установяване на клостридии във фецеса са показни метронидазол и дезонтоксикационни мероприятия.

Профилактика на свързана с прием на антибиотици диария

Принципите на профилактика се свеждат до прием на антибиотици само по лекарско предписание. Освен това следва да се избягва продължителна антибактериална терапия за предотвратяване проблеми с нормалната чревна микрофлора.