Венерически болести - нови открития

Медицината не стои на място. Дори установили се понятия и класификации постоянно се променят и обновяват. И през изминалата година учените предлагат разширяване на общоприетия списък с инфекции, предаващи се по полов път, като включват и няколко нови микроорганизми. „Нови” – условно, тъй като сами по себе си тези инфекции са отдавна и добре известни на лекари и учени. Но в миналото не са смятали за полови.

Инфекции, предаващи се по полов път – какво е това?

Инфекции, предаващи се по полов път или венерически болести – това са заболявания, предизвикани от вируси, паразити или бактерии и разпространяващи се между хора по време на полови контакти. Предават се чрез кръвта, най-често, а това означава чрез увредени лигавици, а също и чрез спермата, по-рядко. Веднъж се разпространяват с кръвта, заразяване е възможно и при преливане на кръв, целувки или при друг контакт с кръвта на заразен човек. Някои, но не всички, венерически болести се предават от майка на дете при бременност и раждане.

Общо наброяват около 30 заболявания от тази група. Най-известни са 8 заболявания, 4 от които днес се лекуват. Сред тях са трихомоназа, гонорея, сифилис и хламидиоза. Останалите 4 се отнася към вирусни инфекции и пълно справяне с тях, тоест излекуване е невъзможно. Това е ХИВ, и предизвиквания от него СПИН, заболявания, предизвикани от човешкия папилома вирус – ЧПВ, хепатит В, а също и различни видове обикновен херпес /ЧПВ/. Тези 4 инфекции е възможно с помощта на лекарства да се приведат в състояние на дълбока ремисия. И при някои от тях, дори е възможно да не се изисква постоянен прием на лекарства.

Все по-често се появяват съобщения за устойчивост към антибиотици на гонорея, а също и на щамове ХИВ, които постепенно придобиват устойчивост към лекарства. Но все пак човечеството има начини за борба с тази болест.

Венерическите болести са изключително разпространени. Дори и при отчитане, че през последните години епидемии от сифилис не се регистрират, тези заболявания както и преди поразяват огромен брой хора. Най-малко 300 милиона души всяка година се разболяват от една от 4-те най-разпространени инфекции, изброени по-горе. 500 милиона души са заразени с вируса на обикновения херпес тип 2, тоест с генитален херпес.

Много венерически заболявания е възможно дълго време по никакъв начин да не се проявяват, в резултат на което заразеният разпространява инфекцията, без да подозира това. Такива заболявания най-често напомнят за себе си с течения, язви в областта на гениталиите, а също и болезнени усещания ниско в корема.

Новите венерически болести – добре известни заболявания

През изминалата година учените признаха, че в списъка на венерическите болести следва да се включат още 2 болести, които в повечето случаи се предават по полов път. Следва да се уточни, че под полови контакти се подразбира цялото многообразие – от орални до анални видове взаимодействие с партньора.

Микоплазма

Микроорганизмите провокатори не са нито вируси, нито бактерии и по-точно се отнасят към отделен клас под название Моликулити. Това са най-малките прокариоти, тоест организми, които нямат ядра, които също притежават и ДНК, и РНК едновременно. По своята същност тези творения на природата са мембранни паразити, които проникват в обвивката на заразената клетка. Често микоплазмата обитава човешкия организъм безсимптомно, но нейните проявления е възможно да напомнят на хламидиоза и дори на гонорея. Останалите 2 инфекции, признати като венерически са шигела и менингокок.