Мускулният корсет на нашия корем е формиран от няколко групи мускули. Един от тях е правият корем мускул. Разположен е по-повърхностен и формира тези плочки на коремната преса, желани за повечето жени.

Правият корем мускул и чифтен, а между тези 2 мускула от гръдния кош до слабините е разположена сухожилна част, или бяла линия на корема.

А при норма луфтът между 2-та прави мускула не е голям, но бременността и раждането са провокиращ фактор за развитие на диастаза.

Защо развитието на диастаза е особено неприятно?

Освен естетичното несъвършенство във вид на провисване на корема, появата на това състояние може да се съпровожда и със:

  • Свличане на вътрешните органи;
  • Затруднение на работата на стомашно-чревния тракт;
  • Уринарна инконтиненция;
  • Дискомфорт при интимни отношения;

Кой е виновен и какво да правим в такава ситуация?

При кого най-често се развива диастаза на корема?

По време на бременност плодът увеличава размерите си, и женският корем придобива характерни очертания. Мускулите и сухожилията на предната коремна стена изпитват значително натоварване и се разтягат.

Разстоянието между правите коремни мускули се увеличава. Това състояние се нарича диастаза, или разминаване спрямо срединната линия.

Съществуват редица предразположения, които способстват за появата на диастаза:

  • Наднормени килограми – при увеличаване на теглото по време на бременност се повишава и натоварването върху целия организъм, включително и върху мускулите и връзките на коремната преса. Ако наддаването е било голямо, рисковете нарастват.
  • Слабост на съединителната тъкан на предната коремна стена. Редица вродени особености на развитието на съединителната тъкан могат да доведат до нейното изтъняване и повишение на еластичността, като по този начин отслабва мускулния корсет.
  • Хроничен запек и кашлица – в този случай се увеличава натоварването на коремната стена за сметка на увеличаване на вътрекоремното налягане.
  • Слабост на мускулите на предната коремна стена – липсата на тренировки и на ежедневно натоварване води до слабост на мускулите на коремната преса, като се способства развитието на диастаза;

Механизъм за развитие на диастаза при бременност

Бременността от гледна точка на физиологията е специфичен период в живота на жената.

Увеличаване на размерите на матката и плода оказват притискащо въздействие на предната коремна стена, развива се разтежение на мускулите и на връзките на корема.

Колкото по-голям е плодът, толкова по-изразен е ефектът. В допълнение се променя и хормоналният фон на бременната жена.

Редица хормони повишават еластичността на съединителната тъкан, като способстват за разтягане на връзките.

След раждане обикновено параметрите на организма се връщат към норма, когато хормоналният фон и вътрекоремното налягане се стабилизират.

Но наличието на провокиращи фактори може да увеличи сроковете за възстановяване след раждане или изобщо да се запази явлението диастаза.

Херния или диастаза

Херния и диастазата са различни патологични състояния. При диастаза бялата линия изтънява, разширява се, но не се развива дефект или отвор в нея.

Херниален сак не се формира и рискът от прищипване на дебелото черво е сведен до нула. По своята същност диастазата е по-скоро козметичен дефект, отколкото хирургична патология.

Профилактика и лечение

След раждането леката и дори средната диастаза лесно се поддава на лечение, което включва – носене на бандаж, гимнастика, избягване на тежки физически натоварвания, лечение на хроничен запек и кашлица.

Най-ефективни упражнения в периода след раждането са занятията в басейн и ходенето. При плуване и ходене се тренира целият организъм, а натоварването конкретно върху корема е минимално.