Витамини са необходими на всички, като се започне от малки деца и се стигне до хора в напреднала възраст.

Повечето от нас свързват това съединение с портокали и лимони, и това е правилно, макар и много други плодове да съдържат достатъчно количество от този витамин.

Освен това, витамин С се асоциира от повечето хора с профилактика на простуда и укрепване на имунитета, лечение на дихателни заболявания. Но ако се приема в големи дози, не се ли развива отравяне, какво е необходимо да знаем за това вещество?

Витамин С – полезен компонент на храната

Също известен като L-аскорбинова киселина, витамин С се разтваря във вода. Тоест ако постъпва в големи количества, отколкото е необходимо за покритие на потребностите на организма, се отделя с урината.

Мастноразтворимите витамини, сред които А и Д, основно се съхраняват в мастните тъкани и в черния дроб.

Разходват се и се отделят по-бавно.

Организмът не синтезира сам този витамин и затова трябва да си го набавяме или от храната, или да попълваме запасите за сметка на хранителните добавки.

За здрав човек е достатъчно количеството, което съдържат плодовете и зеленчуците, ако си похапва такива ежедневно, разбира се.

Ползата от това съединение за здравето е много голяма, учените постоянно откриват все нови и нови положителни свойства на витамина.

Профилактика

Интересно е, че репутацията на витамин С, като едно от основните вещества за профилактика на простуда или нейното лечение, е много по-силна, отколкото изследванията, които стоят зад него.

В един от обзорите, проведени през 2013 г. в 29 изследвания на витамини и тяхното влияние върху простудата, било установено, че рутинната профилактика с прием на витамин С, не е оправдана.

Все пак било показано, че наистина помага за профилактика на простуда, а също и за намаляване на продължителността на лечение. Но същевременно профилактиката и лечението на простуда не било ефективно при всички.

Възможно ли е предозиране и отравяне

Смята се, че отравянето с аскорбинова киселина е малко вероятно. Това е свързано с факта, че витамин С е водоразтворим, и е доста трудно да се приеме в токсична доза.

Въпреки това, най-добре е дозата да не се превишава, особено при бъбречни патологии. А и все пак леко отравяне и неразположение са възможни.

Например, ако се прекали с хапчетата витамин С, е възможно да се развие диария и подуване на корема.

Други признаци на отравяне могат да станат гадене, повръщане, гърчове и други стомашно-чревни проблеми, но да се случи това е необходимо да се изпие голямо количество под формата на таблетки.

Някои изследвания свързват приема на витамин С и образуване на определен тип камъни в бъбреците при мъжете.

Колко е необходимо за денонощие?

Препоръчителната доза витамин С е 90 милиграма за възрастни мъже и около 75 мг за жени.

Пушачите имат нужда от около 35 милиграма повече за ефективно отстраняване на негативните последствия от свободните радикали на тютюневия дим.

Хората, които са изложени на въздействието на голямо количество ултравиолетови лъчи, също трябва да си набавят по-високи дози витамин С.

Така организмът по-лесно се справя с инсолацията и вредното въздействие на силните слънчеви лъчи.

Но и в обратния случай при недостиг на слънце, пак трябва да се пие повече от витамина.