Отслабването често се превръща в заветна мечта, а препятствието към нейното изпълнение се оказва именно мързелът.

Това ще ви каже всеки, който безуспешно се е борил с излишните килограми – някои успяват въпреки мързела да съвместят правилния хранителен режим и физическите упражнения, други пък с усилие пресмятат размерите на порцията и количеството натоварвания, трети пък винаги си намират оправдания, за да не доведат започнатото отслабване до край или да не задържат получения резултат.

Като следствие се загубва доверие към конкретната диета и увереността в своите сили. Впоследствие човекът формира убеждение, че да живееш с излишни килограми не е чак толкова лошо. Но все пак как тези хора да отслабнат лесно и ефективно? На помощ идва диетата за мързеливи.

Диета за мързеливи - основни принципи

Хранителният режим за лениви бива наричан от диетолози и бившите „отслабващи“ този режим на хранене, в който съществена и най-основна роля се отдава на потреблението на обикновена питейна вода.

Наред с водата се допуска и потребление на храна в рамките на здравословния порцион, но без броене на калории и изключителна избирателност по отношение на хранителните продукти.

Диетата за мързеливи предлага ежедневен хранителен режим, включващ всякакви храни във всякакво количество, чийто естествен ограничител се явява питейната вода.

Безусловно, не е необходимо този принцип да се възприема буквално и да се набляга на мазните, печените и бързо приготвените храни, като се поливат обилно с вода. Но и отказът от множество полезни, но достатъчно калорични храни също не е задължително.

Диетата за мързеливи, която често се основава изключително на потреблението на живителна течност, има и някои противопоказания. Не е подходяща за:

• Бременни и кърмещи жени – тъй като на този житейски етап всякакви експерименти с хранителния режим са противопоказни; заедно с това съблюдаването на балансиран режим на хранене и нормален питеен такъв осигуряват и нормална обмяна на веществата и като цяло добро здравословно състояние, и нормална обмяна на веществата.

• Хора със заболявания на:
- Стомашно-чревния тракт;
- Сърцето и кръвоносните система;
- Бъбреците;
- Черния дроб.

Както и при всяка диета, няма да излишно началото на диетата да се обсъди със семейния лекар или с диетолог на лична консултация. Не възприемайте диетата за мързеливи на шега, тъй като в процеса на нейното съблюдаване се приемат почти 2 пъти по-голямо количество вода – до 3 литра.

Необходимо е да се разбере, че не по силите на всеки поглъщането на такова количество течности.

Диетата за мързеливи позволява избавянето от излишните килограми, а също може да бъде използвана на етапа на задържане на достигнатото тегло.

Тайната на тази диета се заключава в това, че определено количество вода, изпито за определено време преди началото на храненето, потиска апетита, а също и нормализира обмяната на веществата.

Режим на хранене и продължителността на диетата за мързеливи

Състои се в изпиването на 2 чаши вода 20 минути преди всяко хранене, а след това не позволява прием на течности в рамките на 2 часа.

За прегледност може да се приведе следното разписание за прием на храна и течности:

• 8-8:30 – ставане;
• 8:40 – изпиване на 2 чаши вода;
• 9:00 – обичайната закуска без напитки;
• 11:00 – чай, кафе или всякаква друга напитка;
• 13:40 – изпиване на 2 чаши вода;
• 14:00 – обичайният обяд с изключение на напитките;
• 16:00 – всякакви напитки;
• 17:40 – пиене на вода – пак 2 чаши;
• 18:00 – обикновена вечеря с изключение на напитките;
• 20:00 – всякакви напитки – чайове – зелен, билков, вода, айран;