Днес се счита, че L-карнитинът е добро средство за изгаряне на мазнини. Препаратът се отнася към групата на спортното хранене. Някои хора дори са започнали да го приемат като добавка за отслабване.

Но освен повишен апетит, нервна възбудимост и световъртеж никакъв друг не са успели да забележат от L-карнитина . Струва ли приемането му като средство за отслабване?

L-карнитин: Свойства

Това е вещество подобно на аминокиселина. То се образува в организма на човека при употреба на достатъчно количество белтъчна храна. В норма, при пълно здраве, е достатъчно на ден да употребявате не повече от 150 грама чист протеин, за да поддържате нормално ниво на L-карнитина.

Като храна това може да представлява например 5 порции пилешки гърди, риба или извара. Затова за хората, хранещи се по всички правила на фитнеса, употребата на тази добавка е абсолютно безполезна.

Към важните действия на хранителната добавка L-карнитин в организма на човека се отнасят стимулирането на апетита. То се осъществява чрез повишаване от веществото на нивата на инсулина. Затова на болните от дистрофия на миокарда, понижен апетит или анорексия тази добавка се назначава като лекарство и то ефективно.

При такива случаи L-карнитинът се назначава в определени дози – зависи от възрастта и индивидуалните особености на организма, преди всяко хранене.

Да се смята, че това вещество изгаря мазнини е голямо заблуждение. Този препарат е способен да влияе на тяхното разграждане чрез ускоряване на преустройството на енергийния обмен на разходване на подкожна мастна тъкан.

Но такъв процес в организма под въздействие на карнитина започва само при физически натоварвания. В останалите случаи препаратът повишава апетита и всички усилия за справяне с излишните килограми ще бъдат напразни.

Само при кардио тренировки, тоест при такива, които имат за цел изгаряне на мазнини, може да се постигне положителен желан резултат в борбата с излишното тегло.

Как и в какви дози L-карнитинът е полезен?

За хората, които активно се занимават с фитнес е необходимо приемането на от 1500 до 1800 милиграма на денонощие. Излишък от това вещество в организма не се натрупва, а се извежда от него през бъбреците с урината.

Приемането на препарата е необходимо да се осъществи сутрин, на празен стомах и преди самата тренировка, не повече от час преди нейното начало. За целенасочено справяне с излишните килограми, L-карнитинът следва да се приема ежедневно, на един курс, до получаване на желания резултат.

А за оптимизация на общия тонус и на спортните резултати само в дните на тренировка.

Но за да не се предизвикват странични ефекти и негативни резултати, този препарат не следва да се приема в количество по-голямо от 2000 милиграма на денонощие. Важно е също така преди началото на курса за прием на L-карнитин да се консултирате със своя лекуващ лекар.

Странични ефекти на L-карнитин добавката

Нежелани реакции към препарата могат да възникнат в случай на индивидуална непоносимост към него – като алергична реакция или храносмилателни разстройства. Също така преди началото на приема на добавката е необходима консултация с лекар при наличие на открити заболявания на щитовидната жлеза.

От екипа на Lechenie.bg не препоръчваме на своите читатели да приемат тази добавки на своя глава, без преди това са се допитали до експертно лекарско мнение.