Подобно за повечето злокачествени болести, причината за поява на рак на стомаха не е установена. Смята се, че носителите на кръвна група А, са сред най-застрашените от поява на болестта.

От голямо значение са хранителните навици. Неблагоприятно действие върху организма имат опушени и солени храни, които съдържат огромно количество нитрати.

Изключително трудно е да се открие болестта в ранен стадий, възможно е пациентите да проявят симптоми като стомашно разстройство или други оплаквания. Интересен факт е, че при поява на стомашен карцином, дори дългогодишни пушачи могат да спрат цигарите, просто защото не изпитват нужда да вдишват цигарен дим.

С напредване на болестта се проявяват симптоми като загуба на тегло, непоносимост към месо, повръщане, коремна болка и намалена работоспособност.

Според учените, дихателен тест може да предскаже дали хората, които страдат от чревни проблеми, са изложени на висок риск от развитие на рак на стомаха. Тестът открива химичните съединения, които хората освобождават с дишането и определя дали представляват риск за настъпване на ракови промени.

Експертите твърдят, че ако тестът се усъвършенства, може да се откриват симптомите на болестта при пациентите в много ранен стадий и да се лекуват в самото начало. Работата по създаването и усъвършенстването на теста все още не е приключила, но предизвиква интерес сред учените.

Според данните във Великобритания, от рак на стомаха са засегнати 7300 души, всяка година. В голяма част от западните страни се диагностицира по-късно и шансовете за лечение са минимални. Причина за това са симптоми като стомашно разстройство и болка, които много лесно могат да се объркат с други заболявания. Според учените ранното поставяне на диагноза ще подобри шансовете за успешно лечение.

Новият дихателен тест се основава на предходната работа на изследователи от Израел, Латвия и Китай. Според, учените издишването може да е уникален индикатор, минути след като се освободи дъха, може да се разпознаят освободените от болестта химични съединения.

По време на проучването са взети дихателни проби от 145 пациенти, като за 30 от тях е било известно, че са засегнати от болестта. Останалите участници са проявили сходни симптоми, но само част от тях са имали тревожни промени, които лекарите наричат „предканцерогенни“ и могат да се развият в злокачествени заболявания.

Учените изпробват редица методи, за да изпробват възможностите на дихателния тест, резултатите се положителни при разграничаването на раковите проби от нераковите. Тестът успява да идентифицира тревожни предракови промени, които предсказват риск от развитие на болестта.

Тестът обаче не е 100% сигурен в диагностицирането на пациентите, изложени на висок риск от поява на болестта. Според учените, до усъвършенстването му и употребата му в клинични заведения има още много работа.

Според д-р Ема Смит от „Cancer Research UK“: „Диагностицирането на рак в начален стадии, може да осигури на пациентите пои-висок шанс за успешно лечение и да се помогне да се спасят много човешки животи.“ Тя допълва още, че преди тестът да се разпространи, учените трябва да се уверят, че е достатъчно точен. В момента се провеждат изследвания, в които взимат участие хиляди хора.