В последно време не само в България, но и по света, все повече хора, сред които са предимно млади хора се противопоставят на ваксините и не имунизират децата си.

И въпреки, че масовата задължителна ваксинация срещу някои сериозни инфекциозни заболявания, доведе до практически пълното им изчезване, редиците на противопоставящите се срещу задължителните имунизации растат.

За това способства широкото разпространение на заблужденията, отнасящи се за ваксинациите.

От екипа на Lechenie.bg ще представим 5 от най-разпространените.

1. Абсолютно е противопоказна е ваксинацията за хора, страдащи от алергии или бронхиална астма.

Към настоящия момент се счита, че децата с алергични заболявания наравно с останалите.

Желателно е това да се случи по време на обостряне на алергичния процес. А самата имунизация се препоръчва да се провежда „под прикритието“ на антихистаминови препарати.

Ваксините са противопоказни само за деца, при които са възникнали тежки алергични реакции в резултат на предишното им доставяне, а също и за хора, които са свръхчувствителни към птичи белтък или други компоненти на ваксината.

2. Допустима е ваксинацията само на клинично здраво дете

Днес все повече родители се страхуват от поставянето на ваксина със съображението, че детето им е болно. Към настоящия момент много деца никога не са клинично здрави и именно те се превръщат в основна причина за по-сериозни инфекциозни заболявания, за профилактиката на които се поставят ваксини.

Поради това нито лошото здравословно състояния, нито анемията в никакъв случай не се явяват противопоказания за имунизирането на децата.

Наличието на вирусна инфекция е относително противопоказна за провеждането на ваксинопрофилактиката и то само в тези случаи, когато заболяването протича с повишена телесна температура.

Лекото инфекциозно заболяване като например простудата, продължителната хрема с нормална температура, не е причина за поставянето на ваксина.

Същото се отнася и за ваксинацията на недоносени деца. В този случай не се провежда само имунизацията срещу туберкулоза и то при условие, че бебето е родено с тегло по-малко от 2000 грама.

3. Противопоказна е имунизацията на деца с неврологични заболявания

Възможно и освен това е наложително. В противен случай детето може да се зарази и да развие опасна инфекция, която да влоши протичането на неврологичното заболяване.

Децата с такива заболявания се имунизират по специална схема, като от 5-валетната ваксина, прилагана в България се изключва компонентът на бактерията, причиняваща коклюш.

Също така при такива случаи се допуска известна промяна в графика на провеждането на имунизациите, утвърден от Министерството на здравеопазването.

При стабилните неврологични състояния като синдрома на Даун и други хромозомни аномалии, при пареза, паралич, последствия от травми и заболявания – ваксинопрофилактиката се провежда по утвърдения график.

4. Недопустима е ваксинация при дисбактериоза

Относително противопоказни са имунизациите само при тежка форма на това състояние, тоест сериозно нарушаване на баланса на чревната микрофлора.

5. Ваксините предизвикват различни заболявания

В историята на провеждането на ваксинопрофилактиката са описани немалко случаи, когато имунизациите са били обявявани за причина за развитие на най-разнообразни заболявания.

Например, ранните противници на създателя на метода вариолация Е. Дженер твърдели, че ваксинацията с кравешка шарка ще доведе до това, че на хората ще им пораснат рога и копита и те ще се превърнат в крави.

Основната причина за увеличаване на броя на противниците на ваксините е публикуваното изследване, резултатите от което бяха опровергани и от Световната здравна организация, което откри връзка между ММR ваксината и аутизма.