Какво представлява рака на дебелото черво?

Човешкото дебело черво представлява мускулна тръба с формата на латинката буква S с дължина от около 4 метра. То се „простира“ от края на тънките черва и завършва в ануса. Функциите на дебелото черво са три:

 • Храносмилане и усвояване на хранителните вещества от храната.
 • Формиране на фекален материал като се абсорбират елетролитите и водата от него.
 • Съхранение и освобождаване на фекалния материал.

Дясната част на дебелото черво има важна роля при усвояването на водата и минералите от храната, а в лявата се съхраняват и освобождават фекалиите от организма.

Ракът представлява трансформация на нормални клетки. А трансформираните или мутиралите клетки се растат и се делят необичайно бързо.

Ако не се лекува този вид злокачествено образувание нараства и в крайна сметка преминава през стената на дебелото черво и се разпространява в съседните лимфни възли и органи. И започва метастаза и трансформирани клетки попадат в кръвния поток и поразяват далечни органи като черен дроб, мозък, бели дробове и костите.

Какви са симптомите при рак на дебелото черво?

 • Ако забележите кръв в изпражненията или всякакъв вид ректално кървене, трябва да потърсите лекарска помощ, защото повечето хора си мислят, че това са хемороиди и неглижират проблема, но и да е така, поне ще избегнете установяването на рак на дебелото черво в по-напреднал стадий.
 • Лесна уморяемост или отпадналост, бледа кожа също може да се дължи на анемия, предизвикана от  карцином.
 • Ако туморът на дебелото черво е станал достатъчно голям е възможно да предизвика и чревна непроходимост. Можете да забележите някои от симптомите на чревна непроходимост като:
 1. Издуване на корема – коремът ви се е изтеглил напред без да сте качили килограми.
 2. Коремна болка – рядко се появава при рак на дебелото черво. Една от възможните причини е перфорация на червата и изтичането на съдържанието в коремната кухина.
 3. Необяснимо и персистиращо гадене и повръщане-
 4. Промяна в честота и характера на дефекациите.
 5. Тънки изпражнения.
 6. Усещане за непълно изпразване на червата след дефекация.
 7. Ректална болка

Какви са причините?

Повечето от случаите на колоректален карцином възникват от аденоматозни полипи – съвкупност от анормални клетки по лигавицата на дебелото черво. Ако не бъдат отстранени с течение на времето тези полипи се израждат и могат да доведат до карцином. В други случаи карциномът на дебелото черво не се свързва с полипи, а с наследствена предразположеност и свързана с нея генетична аномалия. За установяване на генетичната аномалия може да бъде направен генетичен тест и ако бъде установена, са необходими редовни прегледи за откриване на ракови и предракови образувания.

Лечение на рак на дебелото черво?

Основният метод, който се прилага за лечение на рак на дебелото черво е хирургично отстраняване на част от дебелото черво. Ако аденоматозните полипи са малко на брой могат да бъдат отстранени и при колоноскопия.

Химиотерапията след хирургичната интервенция ще увеличи шансовете ви за излекуване, ако карциномът се е разпространил и в околните лимфни възли.

Лъчетерапията след операцията не е ефективна след операция за отстраняване на карцином на дебелото черво, но е много полезна при рак на ректума.

Процедурите по лъчетерапия преди операция намаляват размера на тумора и така се улеснява пълното му премахване от хирурга.

Лъчетерапията преди операцията е полезна и за избягване на опасността от рецидиви.

При рак на ректума комбинация от химиотерапия и лъчетерапия преди или след хирургичната намеса е гаранция за пълното премахване на тумора.

Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

Най-добрата превенция на карцином на дебелото черво е редовния скрининг, който включва тестове за установяване на кръв в съдържанието на фекалиите или фекален тест за окултно кървене. Колоноскопията , както и своевременното отстраняване на полипи, са достатъчни, за да намалите вероятността от поява на колоректален рак.

Друго, което можете да направите:

 • Откажете се от цигарите. Установено е от множество изследвания, че пушенето увеличава риска от рак на дебелото черво, както и на много други заболявания.
 • Пийте по един аспирин на ден, но поради опасността от странични ефекти първо го съгласувайте с личния си лекар.
 • Приемайте по 1 мг.  фолиева киселина всеки ден.
 • Тренирайте всеки ден – умерена физическа активност най-малко 30 минути, така че да се поизпотите.
 • Яжте разнообразна храна – плодове и зеленчуци трябва редовно да присъстват на трапезата ви.