Какво представлява рака на дебелото черво?

Човешкото дебело черво представлява мускулна тръба с формата на латинката буква S с дължина от около 4 метра. То се „простира“ от края на тънките черва и завършва в ануса. Функциите на дебелото черво са три:

 • Храносмилане и усвояване на хранителните вещества от храната.
 • Формиране на фекален материал като се абсорбират елетролитите и водата от него.
 • Съхранение и освобождаване на фекалния материал.

Дясната част на дебелото черво има важна роля при усвояването на водата и минералите от храната, а в лявата се съхраняват и освобождават фекалиите от организма.

Ракът представлява трансформация на нормални клетки. А трансформираните или мутиралите клетки се растат и се делят необичайно бързо.

Ако не се лекува този вид злокачествено образувание нараства и в крайна сметка преминава през стената на дебелото черво и се разпространява в съседните лимфни възли и органи.

И започва метастаза и трансформирани клетки попадат в кръвния поток и поразяват далечни органи като черен дроб, мозък, бели дробове и костите.

Какви са симптомите при рак на дебелото черво?

 • Ако забележите кръв в изпражненията или всякакъв вид ректално кървене, трябва да потърсите лекарска помощ, защото повечето хора си мислят, че това са хемороиди и неглижират проблема, но и да е така, поне ще избегнете установяването на рак на дебелото черво в по-напреднал стадий.
 • Лесна уморяемост или отпадналост, бледа кожа също може да се дължи на анемия, предизвикана от  карцином.
 • Ако туморът на дебелото черво е станал достатъчно голям е възможно да предизвика и чревна непроходимост. Можете да забележите някои от симптомите на чревна непроходимост като:
 1. Издуване на корема – коремът ви се е изтеглил напред без да сте качили килограми.
 2. Коремна болка – рядко се появава при рак на дебелото черво. Една от възможните причини е перфорация на червата и изтичането на съдържанието в коремната кухина.
 3. Необяснимо и персистиращо гадене и повръщане-
 4. Промяна в честота и характера на дефекациите.
 5. Тънки изпражнения.
 6. Усещане за непълно изпразване на червата след дефекация.
 7. Ректална болка

Какви са причините?

Повечето случаи на колоректален карцином са свързани с аденоматозни полипи, които са абнормални нараствания от клетки върху лигавицата на дебелото черво.

Тези полипи с времето могат да се превърнат в ракови клетки. Важно е тези полипи да бъдат открити и отстранени преди да се развият в рак.

Редовните скрининги и тестовете за кръв във фекалните образци са от съществено значение за откриването на кръвоизливи и други индикатори за наличие на полипи.

Колоноскопията е мощно средство за ранното откриване и премахване на полипите, което допринася за снижаване на риска от рак на дебелото черво.

Въпреки това, не всички случаи на колоректален карцином се свързват с полипи. Наследствената предразположеност играе роля в някои случаи, когато семейния анамнез показва повишен риск от този вид рак.

Генетичната аномалия може да бъде идентифицирана чрез генетични тестове, които могат да установят наличието на специфични генетични мутации, свързани с наследствената предразположеност.

В случай че се открие такава мутация, се препоръчват редовни медицински прегледи и скрининги, за да се уловят евентуални ракови или предракови образувания в ранни стадии.

Допълнително, стилът на живот играе важна роля в предпазването от колоректален карцином. Промяната на някои животни навици може да намали риска от заболяването.

Така, отказването от цигарите, поддържането на здравословно тегло и редовната физическа активност подобряват общото здравословно състояние и намаляват вероятността от развитие на рак.

Приемът на фолиева киселина, както и употребата на аспирин, след консултация с медицински специалист, могат да бъдат включени в плана за предпазване от заболяването.

Лечение на рак на дебелото черво?

Основният метод, който се прилага за лечение на рак на дебелото черво е хирургично отстраняване на част от дебелото черво. Ако аденоматозните полипи са малко на брой могат да бъдат отстранени и при колоноскопия.

Химиотерапията след хирургичната интервенция ще увеличи шансовете ви за излекуване, ако карциномът се е разпространил и в околните лимфни възли.

Лъчетерапията след операцията не е ефективна след операция за отстраняване на карцином на дебелото черво, но е много полезна при рак на ректума.

Процедурите по лъчетерапия преди операция намаляват размера на тумора и така се улеснява пълното му премахване от хирурга.

Лъчетерапията преди операцията е полезна и за избягване на опасността от рецидиви.

При рак на ректума комбинация от химиотерапия и лъчетерапия преди или след хирургичната намеса е гаранция за пълното премахване на тумора.

Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

Редовните скрининги и тестовете за кръв във фекалните образци играят критична роля в ранното откриване на промени, които може да са предвестници на рак на дебелото черво.

Колоноскопията, което е процедура за изследване на вътрешността на дебелото черво, може да улови ранни стадии на заболяването и дори да премахне полипите, които могат да се развият в рак.

Този метод, макар и по-инвазивен, е силно ефективен в предотвратяването на развитието на колоректален рак.

Отказването от цигарите е нещо, което не бива подценявано. Пушенето не само увеличава риска от рак на дебелото черво, но и от множество други видове ракове и заболявания.

Прекратяването на този вреден навик ще има позитивен ефект върху цялостното ви здраве.

Приемът на аспирин може да бъде полезен, но трябва да се осъществи след консултация с вашия лекар, тъй като аспиринът може да има нежелани странични ефекти, особено при хора със специфични медицински истории или преподразбирания.

Фолиевата киселина играе важна роля в поддържането на здравето на клетките и може да се окаже полезна за предпазването от рак на дебелото черво.

Разнообразната диета е ключът към обогатяване на организма с всички необходими хранителни вещества.

Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, антиоксиданти и витамини, които подсилват имунната система и помагат на тялото в борбата срещу различни заболявания.

Редовната физическа активност има множество положителни ефекти върху здравето ни. Тя не само помага за поддържане на нормалното тегло, но и подобрява функцията на червата и стимулира обмяната на веществата. Така се намалява риска от различни видове рак, включително и този на дебелото черво.

В заключение, разбирането на рисковете и вземането на активни стъпки за предпазване са от съществено значение за нашето здраве.

Съчетавайки редовни скрининги, здравословни навици и консултации с медицински специалисти, можем да се насочим към по-здравословен начин на живот и да намалим риска от развитие на колоректален рак.