Какво представлява дивертикулитът?

Дивертикулозата е състояние, при което се образуват разширения по стената на дебелото черво, които имат саковидна форма или на малка торбичка, която се нарича дивертикул.

Ако тези торбички се възпалят или инфектират, това клинично състояние се означава като дивертикулит. Възпалените дивертикулит могат да предизвикат силни болки.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да продължат от няколко часа до седмица или повече и обикновено се състоят в:

 • Коремна болка, обикновено в долната лява страна и понякога се усилва при ходене. Това е най-честият симптом.
 • Висока температура и втрисане;
 • Подуване на корема и газове;
 • Диария или запек;
 • Гадене и понякога повръщане;
 • Липса на апетит.

Лечение на дивертикулит

Начинът на лечение зависи от това колко са проявени симптомите и дали е налице инфекция. Може да се наложи само прием на течности в началото, а след това постепенно завръщане към по-твърда храна, когато започнете да се чувствате по-добре.

Ако имате инфекция, личният ви лекар може да ви предпише антибиотици. Трябва да ги приемате според предписаната схема на прием. Не прекратявайте антибиотичната терапия само защото сте се почувствали по-добре.

За леките спазми и болките в корема:

 • Слагайте топли компреси ниско от лявата страна корема;
 • Отпуснете се – опитайте да медитирате или дишайте бавно и дълбоко в тихо помещение;
 • Можете да пиете парацетамол за облекчаване на болките;

Може да се наложи операция само ако дивертикулитът не се повлияе добре и засегнатият не получи облекчение на състоянието си от приложените му терапии.

Хирургична интервенция ще се наложи и ако болката продължи прекалено дълго и се превърне в хронична, също така при чревна непроходимост, фистула или абсцес на дивертикулата.

Когато се почувствате по-добре, за да предотвратите нов пристъп на болка от възпалението на дивертикулите вие можете да:

 • На първо място трябва да се храните балансирано и да включите в менюто си повече храни богати на фибри, тъй като е доказано, че хората, които се хранят преимуществено с растителна храна в много редки случаи страдат от дивертикулоза, която е предпоставка за развитие на възпаление на дивертикулите.
 • Създайте си здравословните навици да се храните редовно по няколко пъти дневно и по едно и също време, което ще осигури поддържането на доброто здравословно състояние на червата.
 • Опитайте се да не разчитате на слабителни, за да се изхождате редовно;

Друг начин за лечение при възпаление на дивертикули в дебелото черво е дрениране на образувалия се абсцес. В някои случаи абсцесът се лекува от само себе си. Но ако това не се случи, може да се дренира и без хирургическа намеса.

Въвежда се игла под местна упойка през кожата и се извършва пункция на абсцеса в стената на дебелото черво.

Използва се компютърен томогроф с помощта на който лекарят направлява иглата в абсцеса. Понякога се поставя пластмасова тръбичка – катетър в корема, за да се дренира абсцеса.

Понякога се препоръчва почивка на храносмилателния тракт като така се лекува непроходимото дебело черво.

На засегнатия от дивертикулит не се дават храна никаква храна и течности няколко дни и му се вливат венозно течности и хранителни вещества.

Може ли дивертикулитът да се предотврати?

Една от основните стъпки към предотвратяването на дивертикулит е поддържането на здравословен хидратационен баланс в организма си. Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение.

Водата помага да се поддържа правилното функциониране на червата и улеснява процеса на храносмилане. Това възпрепятства стагнацията на стола в дебелото черво и намалява риска от образуване на дивертикули.

Препоръчително е да пиете поне 8 чаши вода на ден, но индивидуалните нужди могат да варират в зависимост от климата, активността и други фактори.

Спортуването редовно е също важен аспект от поддържането на здравословен храносмилателен тракт. Физическата активност стимулира перисталтиката на червата, като помага за поддържането на редовна и ефективна дейност на този орган.

Редовното упражнение може да помогне и за поддържане на нормалното тегло и нивата на инсулин в организма, което допринася за общото здраве и предпазва от някои от рисковите фактори за дивертикулит.

Храната играе ключова роля в предотвратяването на дивертикулит. Пълнозърнестите храни с високо съдържание на растителни влакна са отличен начин да се подпомогне здравословното функциониране на червата и да се намали риска от дивертикулит.

Такива храни включват цели зърнени хлябове, овесена каша, брашно от цяло зърно, ябълки, круши, броколи, спанак и много други.

Растителните влакна добавят обем на стола и улесняват неговото движение през червата, което предпазва от натрупване и стагнация.

Освен това, те спомагат за поддържането на здравословната флора на червата, като насърчават растежа на полезни бактерии.

Освен пълнозърнестите храни, пресните плодове и зеленчуци също са важни източници на растителни влакна и могат да бъдат включени в ежедневното ви хранене.

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат общото здравословие.

Например, витамин C, който се намира в цитрусовите плодове и червени пипери, може да подпомогне заздравяването на стените на червата.

Зеленчуците като спанак и броколи съдържат фолиева киселина, която е важна за здравето на червата.