Употребата на дизайнерска дрога под формата на смеси за пушене днес представлява актуален обект на внимание не само сред представителите на българската медицина, но и в областта на законодателство, поради ясната тенденция за мащабно разпространение на този проблем.

Бидейки заинтересовани от реализация на продукцията си, пласьорите на такива смеси твърдят, че те са безопасни и премахват стреса.

Лекарите пък категорично заявяват, че употребата на дизайнерска дрога под формата на смеси за пушене не просто влияе пагубно на организма, но и може да представлява сериозна заплаха за живота на пушещия.

Неслучайно през последните няколко месеца зачестиха случаите на пострадали тийнейджъри от пушенето на такава дрога.

Какво е това дизайнерска дрога?

Под това понятие е прието да се разбира билкова смес за пушене, съдържаща в своя състав химически психоактивни вещества.

За първи път се появява в Европа и Америка, ориентировъчно през 2002-04 година, първоначално различните видове дизайнерска дрога се реализирали под формата на натурални билкови смеси.

Но проведените скоро след това изследвания показали, че основата на дизайнерската дрога са синтетични канабиноиди, аналогични по своето действие на компонентите, съдържащи се в хашиша и марихуаната.

И пагубното въздействие на синтетичните смеси върху организма в пъти превишава ефекта на техните натурални аналози, а излизането от състоянието на наркотично опиянение се съпровожда с много по-тежки и болезнени усещания.

Влияние на синтетичните смеси за пушене

Пушенето на дизайнерски наркотици е с ефект, сходен с действието на тежките наркотици. На първо място, това са:

• Неадекватни реакции от страна на централната нервна система – безпричинна радост, еуфория, разстройства на координацията и ориентацията в пространството, халюцинации, пристъпи на агресия, загуба на контрол над постъпките и поведението.

При човек, изпушил синтетична смес, могат да се наблюдават пристъпи на паника, мускулна парализа и дихателни разстройства.

Болшинството от тези симптоми макар и по-отделно представляват опасност за живота на пушача.

Така, например, на медицината са известни множество случаи, когато под въздействието на предизвикани от пушенето на дизайнерска дрога халюцинации хората в паниката са се хвърляли от прозорците или, напротив, излизали са от него да се „поразходят“, бидейки в състояние на наркотична еуфория.

• Възможни симптоми на обща интоксикация на организма, проявяващи се във възникването у пушача на гадене и повръщане, пристъпи на тахикардия, резки промени на артериалното налягане, спазми и гърчове. Тежкото отравяне с токсични компоненти от сместа за пушене може да завърши с летален изход.

• Като последица от дългата употреба на такива смеси за пушене са развитие на хронични заболявания на дихателната система, нарушение на репродуктивните функции, влошаване на интелектуалните способности, на паметта, на концентрацията, депресивни състояния, възникване на суицидни мисли.

Профилактика на дизайнерската наркомания

Разпространяваният от пласьорите на дизайнерските наркотици мит, че веществата, които се съдържат в тях, не предизвикват физическа зависимост и специфични нарушения на съзнанието, правят синтетичните смеси особено привлекателни в очите на тийнейджърите.

Между впрочем системното пушене на дизайнерска дрога може да доведе до необратими изменения в главния мозък – и впоследствие до инвалидизация на пушача, или дори до неговата смърт.

Поради това стъпка в профилактиката на дизайнерската наркомания е разпространението в семейството на здравословния начин на живот, включително и провеждането на беседи с децата за вредата и последствията от употребата на смеси за пушене.