Колкото по-малко човек може да запази равновесие и да поддържа баланс, толкова е по-висок рискът от преждевременна смърт.

До това заключение достигат учени от Университета в Глазгоу, Шотландия. В изследването е установено, че колкото по-малко човек над 50 години може да стои на един крак със затворени очи, толкова по-малка е вероятността да преживее следващите 13 години.

По-рано до подобни заключения достигнаха учени от Лондонския кралски колеж – тези, които поддържали добро равновесие живеели средно с по 10 години повече.

Живот в равновесие

Ръководителят на изследването в Глазгоу, физиологът и професор Дон Скелтън пояснява защо с възрастта запазването на баланс е по-трудно. Тази способност се влошава след 35-40-годишна възраст.

Когато остаряваме, мускулите ни правят по-слаби, а мозъкът по-трудно обработва сигнали за положението на тялото в пространството.

Неблагоприятен принос има и не толкова подвижният начин на живот – стоим пред екраните по-кратко време. А за мозъка, за да поддържаме добре баланс, е важно постоянно да тренираме, като получаваме информация от движещите се мускули и стави.

При проблеми със зрението, вътрешното ухо, мускулите, балансът става още слаб. Може обаче да се тренира, това означава да се предотвратяват не само травми, които могат да доведат до намаляване на продължителността на живота, но и да способства за профилактика на заболявания от рода на деменцията.

Връзка между чувство за равновесие и продължителност на живота има. Но прогнозата за конкретния човек зависи от това какво се крие зад тази неустойчивост.

Заболявания на нервната система, на вътрешното ухо, сърдечно-съдови, на вътрешното ухо, емоционални разстройства могат да доведат до нарушаване на равновесието.

Част от тези заболявания, предизвикващи неустойчивост и за съжаление, съществено понижават продължителността на живота.

Напротив, много заболявания на периферния вестибуларен апарат водят до изразен световъртеж, неустойчивост, но не понижават съществено продължителността на живота.

Ако ни безпокои, че сме нестабилни, то по-добре да се обърнем към специалисти, които ще се занимаят с този проблем, обикновено това са невролози.

Комплексът от упражнения се подбира индивидуално, в зависимост от заболяването. Ако не са налице явни заболявания, то най-обосновани са редовните разходки пеша, интензивността на които следва постепенно да се увеличава.

Те не само подобряват равновесието, но и понижават риска от развитие на множество сърдечно-съдови заболявания и дегенеративни увреждания на главния мозък, което е пряко свързано с продължителността на живота.

Как да определим своята реална възраст

В Интернет е популярен тестът за определяне на биологичната възраст – необходимо е да застанем на един крак и да затворим очи. Ако се задържим 30 секунди, то тогава биологичната възраст е 20 години, 15 секунди – по-малко от 40 години, а ако е само 4-5 секунди, то тогава е 60 години и повече.

Този тест се основава на неврологичната проба на Ромберг, която включва оценката на минимум 4 системи – равновесие, на вестибуларната, мускулната и на проводящия апарат на нервната система.

Всяко изменение в тях ще доведе до отрицателен тест на Ромберг. В ставите ни – на гръбначния стълб, на ръцете, на краката, се намират рецептори, това са нещо като датчици за положението на тялото в пространството.

Физиологичното стареене на гръбначния стълб, на мускулите, на нервите води до това, че се нарушават процесите за усещане на тялото в пространството, обработката на тази информация от главния мозък, а също и провежданите от него импулси. Трудно обаче този метод може да се използва за поставяне на точна диагноза.

Какво да очакваме от тренировките, ще бъде ли добър ефектът само от занятията за развитието на баланс? В напреднала възраст е по-добре да се въздържат от подобни упражнения, поради риска от падания и травми.

За увеличаване на продължителността на живота е необходимо да се работи с всички системи на организма. И на първо място с тези, които стареят по-бързо.

Средно човек завършва своето развитие на 28-30 години, максимум на 32 години, след което започва да старее. В идеалния случай трябва да се направи изследване при геронтолог, за определяне на биологичната възраст, за да се открие най-страдащата система конкретно при него.

За самостоятелни занятия са най-подходящи балните танци. Те развиват гъвкавост, координация, стави, помагат за забавяне на физиологичното стареене.