Умствена умора, синдром на изцедения лимон, ускорено стареене и сезонна астения, това е реалност за повечето хора.

За щастие, съвременната медицина вече познава способи как да помогне на организма при подобни състояния, като по максимално естествен начин подсилва организма и допринася за мобилизация на неговите ресурси.

Какви съединения са с доказана ефективност и къде да ги търсим

Плазмоген

Плазмогени – от гръцки плазма, се наричат фосфолипиди, които са със свойството да се вграждат в мембраните на увредените клетки, като възстановяват тяхната функция.

Най-много са плазмогените в тъканите на централната нервна система – гръбначния и главния мозък, а също и в сърдечния мускул, и разбира се, в кръвната плазма.

Образуват се в черния дроб и са необходими за ефективния обмен на полиненаситени мастни киселини, а също играят роля на структурни белтъци, сигнални молекули и антиоксиданти.

Когато човек старее или постоянно се претоварва, намира се в неблагоприятни условия, включително и в емоционален стрес, а тяхната биодеградация се ускорява.

Това се отразява на функцията на много органи, и на първо място на мозъка.

Понижава се кръвоснабдяването на неговите тъкани, след това се влошават когнитивните функции или влошаване на мозъчната функция от възрастта. Доказано е намаленото количество плазмогени при болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

При плазмогените е не само важна ролята, но и добрите препоръки, включително и на доказателствената медицина.

Препоръчват се като част от програмите за рехабилитация, профилактика на невродегенеративни процеси и преждевременно стареене, повишаване на функционалния статус и борба с умствената умора, както и със синдрома на изцедения лимон, емоционално и физическо изтощение, сезонна астения.

Приемът на плазмогени е препоръчителен на курсове при следните състояния:

 • Хронична умора, стресови ситуации, понижение на паметта и вниманието, нарушения на съня и емоционална лабилност.
 • При понижение и за поддържане на неспецифичния имунитет – при сезонни колебания на функцията на имунната система, след остри вирусни инфекции, при епидемии и т.н.
 • Съдови патологии – исхемия на главния мозък и на сърцето, атеросклероза, постинсултни състояния и постинфарктни рехабилитационни програми, хипертония, миокардиодистрофии, нарушения на ритъма на сърцебиенето.
 • При старческа и когнитивна астения, болест на Алцхаймер, Паркинсон, деменция с телца на Леви.
 • При метаболитни нарушения – захарен диабет, болести на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза.
 • В комплексните програми при отслабване, а също като подкрепа при интензивни физически натоварвания.
 • Като част от хранителния комплекс при саркопения – понижаване обема и силите на мускулите.

Предвид обусловеното от възрастта понижение на синтеза на плазмогени в организма тези съединения също се прилагат в програмите за успешно стареене, удължаване на периода на висока активност на човек, увеличение на разрива между неговата биологична и хронологична възраст.

Коензим Q10 – незаменим компонент с Нобелова награда

Коензим Q10, който също се среща и под други наименования, е подобно на витамин съединение, което се съдържа в клетките на всички живи организми.

Незаменим е за образуването на клетъчна енергия, и за тази теория през 1978 г. е връчена Нобелова награда.

Свойствата на това вещество са толкова важни и интересни, че с тях се заминава Международната асоциация на коензим Q10. С какво привлича експертите?

Коензим Q10 е необходим не само за образуване на коензим Q10 от клетките, но и за защита на клетъчните структури, предаване на клетъчни сигнали и биорегулация в организма.

Неговият синтез започва да се понижава много рано, още от 20-годишна възраст се отбелязват по-ниски нива.

Освен от възрастта, количеството на това вещество се влияе от излишъка от физически и емоционални натоварвания, болести, метаболитни нарушения, а също и прием на редица препарати, например, статини.

От нивото на коензим Q10 в организма пряко зависи клетъчното стареене и влошаването на състоянието на тъканите и органите.

Макар и коензим Q10 не само да се синтезира в организма, но и да постъпва с храната, попълването на неговия недостиг само с храна е много трудно и дори невъзможно.

Показания за приложение на коензим Q10 са:

 • Необходимост от регенерация на кожни клетки при възрастови изменения и травми – използва се за профилактика поява и прогрес на външни признаци на стареене като компонент на вътрешната козметика, ускорявайки обмяната на веществата и усилвайки клетъчното дишане.
 • Терапия и профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
 • Рехабилитационни постоперативни програми.
 • Понижение на теглото.
 • Умора и астенично състояние при физически и психически натоварвания

Също се използва за терапия и профилактика на алергични заболявания, сезонни респираторни инфекции.