Бебешките колики са един от тези етапи от развитието на детето, които родителите запомнят за дълго. Причина за това са дългите безсънни нощи и изтощителните опити за успокояване на бебето.

Обикновено те продължават до около 6тия месец. При някои бебета, те се изразяват с умерен плач няколко пъти дневно, но при други – плача изтощава родителите, а дори и съседите.

В днешната статия, ще ви запознаем с най-ефективните методи за справяне с коликите, някои които са познати още от времето на нашите баби.

Но първо…защо възникват коликите

Нека уточним едно – коликите не са болест или признак за неправилно развитие на бебето. Коликите са етап от растежа на всяко дете, по време на който храносмилателната му система се адаптира и израства.

От гръцки kolikos означава болезнен колон = дебело черво. Това е причината за плача – болките в дебелото черво. Конкретните причини за болките не са напълно изяснени, но, най-вероятно, те се причиняват от образували се газове в червата или поради поглъщане на въздух по време на хранене.

Причината може да бъде и невъзможност за усвояване на лактозата от кърмата, което се доказва с някои и изследвания и след препоръката на дедиатър.

Как се облекчават коликите

Плача на бебето може да се успокои чрез подходящата атмосфера, правилния начин на хранене, начина по който бебето се носи, някои билки, разбира се, специални лекарства срещу колики, под формата на капки и др.

Ако вие и атмосферата около вас е спокойна и бебето ще се успокоява много по-бързо , вероятността от истеричен плач намалява значително. Повечето деца се успокояват, когато ги държите по корем.

Добре би било да се направите консултация с консултант по кърмене, ако вече не сте, тъй като ще ви дадат съвет как да храните бебето, така че да не се стигне до поглъщане на въздух, който може да усили коликите. Смята се, че правилното повиване преди сън може да подсигури на вас и бебето ви, по-спокоен сън.

Традиционните методи с копър и анасон не бива изобщо да се подценяват.

Сипете вода в подходящ съд и я преварете на котлона, така че да е подходяща за консумация от бебето. Докато водата се вари сложете няколко стръка пресен копър (може и със семена от копър) или анасонови семена и изчакайте отварата да се запари.

След като „овкусената“ вода достигне подходящата температура може да дадете на бебето. В повечето чайове и добавки против колики, които се дават на бебето се съдържа копър, така че бъдете спокойни – той е безопасен за бебето.