Какво обединява кралицата на Великобритания, Вивиан Лий, Кристин Стюарт и Кание Уест?

Отговорът е по-прост, отколкото изглежда – вечно недоволното, скучаещото и надменното изражение на лицето, което, колкото и да е странно, съвсем не е признак на лош характер.

Този феномен получава благозвучното название „синдром на злобното лице“ /resting bitch face/ и привлича вниманието на учените.

Да започнем от теоретичните основи.

Синдромът на злобното лице – това е, когато човек си почива, кара кола или си избира зеленчуци на пазара с такова изражение, сякаш целият свят се е изправил срещу него, а студеното презрение е единствената достъпна емоция.

Ако към вас също понякога се обръщат с въпроса „защо си толкова злобен“, има риск и вие да сте притежател на resting bitch face – по-нататък RBF.

Проблемът е по-сериозен, отколкото изглежда.

Капризите на известните личности са нещо обичайно, но на нас простосмъртните, постоянно ни се налага да се оправдаваме пред колеги, приятели и роднини, че нищо не се е случило, никой не ни е ядосал, а просто си спомняме цветът на вишните от градината на баба.

За съжаление, на потенциалния работодател това няма как да се разкаже, и служителят на отдел „Човешки ресурси“, разглеждайки вашата автобиография и виждайки снимката ви, ще сложи мислено на нея печат „агресивна кучка“.

Какво казва науката?

Чест и слава на американските учени Джесън Роджерс и Еби Макбет, които решават да се докопат до истината и да изчистят репутацията на хората с RBF.

С помощта на компютърна програма, разпознаваща израженията на лицето по 500 параметъра, те анализирали снимките на основните жертви на общественото порицание – актрисата Кристен Стюарт и певеца Кание Уест.

Изкуственият интелект трябва да присвои на тествания една от седемте базови емоции – щастие, удивление, тъга, страх, гняв, презрение или отвращение. Ако пък лицето на човека в момента на заснемането е останало спокойно, програмата давала неутрални стойности. При всички, освен при Кристен и Кание.

На снимките, направени от папараци, звездите равнодушно пиели кафе, завързвали си връзките или си говорели с приятели, но компютърът продължавал да отчита презрително изражение.

В резултат на изследванията се установило, че синдромът на злобното лице говори само за липса на пряка връзка между емоциите и изражението на лицето – хората с RBF просто не контролират мимиката си в отпуснато състояние. Същевременно те могат да бъдат много артистични и талантливи.

Гендерните стереотипи – мъжете се страхуват, жените осъждат

Мъжете с RBF рядко заслужават репутацията си на гадняри. Те се страхуват, минават отстрани за всеки случай.

Ако сте чели роман „Гордост и предразсъдъци“, може би си спомняте за добрия и грижлив мъж мистър Дарси бил признат от целия окръг за отвратителен горделивец, но никой не давал не смеел да каже нищо от страх и възхищение от високото му звание и просперитетът му.

Веднъж журналистите попитали Виктория Бекъм, защо никога не се усмихва. И тя отговорила, че винаги вътрешно се усмихва, но не може да бъде несериозна външно.

Опитала се да се оправдае, че имала задължения пред колегите си от света на модата. Този неин отговор излязъл загадъчен и неубедителен, но да се признаеш за носител на злобно лице, е смела стъпка, на която малко хора са способни.

Изследователите на синдрома обясняват изискано този феномен с това, че от жените се очаква обикновено да бъдат усмихнати и да са с щастлив вид, затова и по-често при тях забелязват синдрома на гадното лице.