Японски учени от Медицинския университет в Токио смятат, че пиенето на една чаша доматен сок без сол понижава риска от развитие на атеросклероза и позволява да се поддържа артериалното налягане в предела на нормите.

Доматен сок – новото лекарство при хипертония

В изследването взели участие почти 500 души. В продължение на една трябвало да пият доматен сок, без да слагат сол, колкото си поискат като количество.

Средно повечето доброволци изпивали приблизително по 200 мл сок. В края на срока на наблюденията се оказва, че при 94% от хората с нелекувана предхипертония или със същинска хипертония кръвното се понижавало с 3%. Това е еквивалентно на намаляване на систоличното налягане /горната граница/ с 4 мм живачен стълб, а диастоличното /долната граница/ - с 3 мм живачен стълб.

В групата доброволци с високи показатели на холестерол в кръвта при 125 от тях било установено средно 3,3% понижение на съдържанието на липопротеини с ниска плътност /”лош” холестерол, ЛПНП/.

Учените смятат, че тайната на доматения сок е в ликопена. Това съединение придава на доматите цвят и възпрепятства формиране по стените на артериите на отлагания от холестерол.

Други вещества на доматите способстват за понижаване на абсорбцията на холестерол и за образуването на това вещество в черния дроб.

Сваля ли наистина кръвното доматения сок

Научният труд на японските учени провокира критични забележки от изследователи от други страни. Британските изследователи от British Heart Fondation посочват, че получените данни са недостатъчни, за да се каже с точност, че доматеният сок е полезен при високо кръвно.

Учените подчертават, че според съвременните препоръки ежедневно не трябва да се пият повече от 150 мл прясноизцедени плодови и зеленчукови сокове, заради високото съдържание на захар на тях.

В доматите също се съдържа захар, макар и в по-малки количества, отколкото в плодовете. Освен това този зеленчук или по-скоро плод дразни стомаха, ако се пие повече, затова не е желателно да се прекалява. Желателно е да се използват и други методи за справяне с високото кръвно, да не се разчита само на доматения сок.