Международният екип учени от САЩ, Великобритания и Китай направи проучване най-издръжливите спортисти на планетата, участници от грандиозни състезания – от триатлон Ironman до участниците в колоездачната обиколка на Франция.

2,5 пъти повече калории при маратони, но не повече

Учените установили, че когато става въпрос за физически натоварвания, които са с продължителност от няколко дни, седмици или месеци, е възможно да се изгорят калории 2,5 пъти по-бързо, отколкото в покой, но не повече. 

И това е абсолютен предел, който не може да да преодолее, дори най-бързите в света ултрамаратонци.

Когато нивото на метаболизма, превишава тази стойност, организмът започва да разрушава собствените тъкани, за да се попълни недостига на калории.

В рамките на изследването екипът от учени ежедневно измервали калориите, които изгаряли групата спортисти, които участвали в 6 маратона в седмично в рамките на 5 месеца в САЩ през 2015 г.

Когато изследователите направили график за разхода на енергия с течение на времето, те установили, L-образна крива.

Разходът на енергия при спортистите започва от относително високо ниво, но неизбежно се понижава и се стабилизира на стойност 2,5 пъти по-висок от основното за съответния организъм.

Учените анализирали пробите от урината, събрани по време на първия и последния етап от състезанието в САЩ. След 20 седмици маратонците изгаряли по 600 калории на ден по-малко, отколкото се очаквало.

Получените данни показват, че организмът понижава своя метаболизъм, за да се държи определено ниво на енергия.

Разходът на енергия не се повишава над пределния

Всички състезания, изискващи висока и дълга продължителност следвали една и съща крива под формата на буквата L. Не е важно дали спортистите са носили тежки раници по Антарктида при екстремен студ или са карали колело през лятото.

Интересно е, че максимално устойчивият разход на енергия сред спортистите бил малко по-висок от нивото на метаболизма при жените по време на бременност.

Това косвено намеква, че физиологичните предели, които поддържат триатлонистите, могат да се ограничават и от други фактори, например, от максималния размер на бебето в утробата на майката.

Никой никога не е поддържал разход на енергия над посочения предел. Учените казват, че това е предизвикателство за суператлетите. Може би някой някога ще счупи рекордите и ще покаже, че няма предели.