Обезпокоителни симптоми могат да са главоболие, запек и дори кръгове под очите.

Алергията е най-разпространеното хронично заболяване в Европа. Под една или друга форма от това заболяване страдат от 10 до 40% от населението на планетата, а към 2025 г. броят на хората, които са се сблъскали с него може да нарасне до 50%.

Съществува стереотип, че алергията лесно се разпознава. Сълзящи очи, хрема, обриви и наистина това са най-разпространените признаци, но има и други, не по-малко показателни.

Кои са по-специфичните симптоми, които могат да сигнализират алергична реакция

Дори и да не сте готови да не се смята, че се касае за алергия.

1.Главоболие

За главоболието може да има десетки причини. Да се предположи, че главата боли заради алергия е възможно по характера на неприятните усещания. Два са вариантите:

  • Болката се локализира в областта на синусите и преминава към носа;
  • Болката е едностранна пулсираща – засяга само лявата или дясната част на главата. Възможно е да се усили от ярка слънчева светлина и да се съпровожда с гадене.

Ако подобни пристъпи са чести може да поискаме от личния лекар направление за дерматолог. Това може да е симптом на полиноза.

2.Запек

Една от най-четите причини на хранителна алергия. Особено ярко това е изразено при малки деца. Изследването обхваща почти 9500 деца на възраст до 3 години установява, че при 73% от децата, имащи проблеми със запека, по-късно е установена алергия към белтъка на кравето мляко.

При възрастните връзката между запека и хранителната алергия не е толкова еднозначна. Въпреки това се предполага, че такава има. Ако редовно изпитвате затруднения с дефекацията, е възможно организмът да страда от някакъв алерген в това, с което се храните.

3.Постоянно чувство на умора

Алергията към прашеца от растенията, прах, козина от домашни любимци се съпровожда с оток на носните лигавици. Заради отока, дори и да е незначителен и почти незабележим, може да се влоши постъпването на кислород в белите дробове и снабдяването с тях на органите и тъканите. Това обаче не е още всичко.

Заради затруднения с носовото дишане човек не може да се наспива. През нощта често се събужда, а на сутринта става, без да се чувства отпочинал.

Ден след ден умората се натрупва, и това е еднозначно показание за посещение при специалист.

4.Нарушения на паметта

При отчитане на постоянния недостиг на сън, проблеми с концентрацията и паметта са абсолютно предсказуеми.

5.Напукани устни

Навикът да се диша през устата води до това, че устните изсъхват и се напукват. Често напуканите устни са едва ли не първия симптом, който лекарите забелязват при страдащите от алергия, които са дошли на първия преглед.

6.Болки в корема

Редовните на леки спазми в корема са често срещан, но игнориран симптом на хранителна алергия.

Причината за болезнените усещания са хистамините, които се образуват в стомашно-чревния тракт в отговор на контакт с алергена.

7.Тъмни кръгове под очите

Алергичните отоци на носните лигавици водят до застой на кръв в малките капиляри под очите. Кръвоносните съдове се разширяват, потъмняват и стават забележими под тънката кожа около очите.

8.Загуба на обоняние

Ако свързаното с алергия запушване на носа не се лекува, това може да доведе до влошаване, а също и пълна загуба на обоняние – аносмия.

9.Намаляване на вкусовата чувствителност

Способността за получаване на вкусови усещания е тясно свързана с обонянието. Ако с обонянието имаме проблеми, то и вкусът се притъпява.

Храната започва да изглежда прясна. Забелязването на намаляването на вкусовата чувствителност е възможно по косвени признаци.

Например, започнали сте по-често да посягате към солницата, за да усилите вкуса на ястията.

10.Пресипване на гласа

При сериозни алергии гласовите пътища се свиват. Това може да доведе до пресипване на гласа. Ако появилото се пресипване не премине в рамките на 7-10 дни, посещението на най-малкото на личния лекар е задължително.

Признак на алергия може да е досадна суха кашлица, която на пръв поглед е безпричинна и от която не може да се избавим.

Ако предположението за скрита алергия се стори на личния лекар достатъчно основателно, може да се потърси лекарска помощ.