Ултразвуковата доплерография – УЗДГ – това е разновидност на ултразвука, който се използва за оценка на състоянието на кръвоносните съдове и позволява да се открият нарушения на кръвообращението, изменение в стените на артериите и вените.

Същността на метода е в това, че ултразвуковите вълни се отразяват от движещите се кръвни клетки, специален датчик улавя този сигнал, а компютърът впоследствие го анализира.

Защо се назначава?

По време на тази процедура лекарят може да прецени еластичността и тонуса на кръвоносните съдове на главния мозък на пациента, да изследва кръвообращението в кръвоносните съдове на ръцете му, краката, бъбреците, шията.

При наличие на тромб доплерографията дава възможност за точно установяване на размерите му и проследяване на измененията в процеса на лечение.

Изпращат пациента на такова изследване, ако имат симптоми като главоболие, припадъци, шум в ушите, нарушения на зрението, изменения на вътречерепното налягане.

В този случай ще се изследват кръвоносните съдове на главния мозък.

Съдовете на вените на долните крайници ще се изследват, ако подозрение за разширени вени или такава диагноза вече е налице и е необходим контрол на състоянието на пациента.

А също това е нужно при подозрение, че болният развива или вече е развил тромбоза.

УЗДГ е задължително изследване при планиране на операции на сърцето и на кръвоносните съдове, а също и за преценка на кръвния поток в матката и в плацентата по време на бременност.

Обикновено на бъдещите майки доплерография се провежда с плановия ултразвук – апаратът просто се превключва от един режим на друг, започвайки от 20-22-ра седмица, но ако жената има оплаквания, изследване може да бъде назначено и в други срокове.

УЗДГ е необходимо за разрешаване на много други задачи. Така например, при остеохондроза може да се назначи, за да се прецени дали измененията в гръбнака са засегнали и околните съдове.

Изследване може да е необходимо при миома на матката и ендометриоза. Доплерография може да се назначи и при повишени нива на холестерола – за да се прецени до колко съдовете са засегнати от атеросклерозата.

Изобщо, ако лекарят има подозрение за проблеми с кръвоносните съдове, винаги може да се препоръча такова изследване.

Хората, които пушат следва да не пушат минимум 2 часа преди процедурата.

Същото се отнася и за използването на всякакви други средства съдържащи никотин – лепенки, дъвки, защото това вещество предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, а това може да изкриви резултатите от изследването. За останалото специална подготовка не е необходима.

Ултразвуковата доплерография е напълно безопасно изследване. За пациента малко се различава от ултразвука – на изследваната област се нанася специален гел, по който лекарят води датчика. Неприятни усещания и дискомфорт не трябва да възникват.

Продължителността на процедурата зависи от това каква именно област се изследва.

Така например, доплерографията на кръвоносните съдове на шията, краката и ръцете обикновено трае 20-30 минути, изследването на съдовете на главния мозък със съвременни апарата – 30-35 минути.

Резултатите от изследването става ясни обикновено непосредствено след изследването. Но разшифроването на данните отнема около 1 денонощие.

Какви биват апаратите?

Възможностите за доплерографията до голяма степен се определят от техническите специфики на апарата, на който се провежда.

Обикновеният апарат позволява да се определи скоростта на кръвния поток, но реално изображение на кръвоносния съд липсва.