Възпалителните процеси на горните дихателни пътища при отсъствие на своевременна диагностика и лечение могат бързо да се разпространят към белодробната алвеоларна тъкан.

В този случай клиничната картина може да бъде неизменна, а съвкупността от признаци да се установи само при рентгеново и аускултативно изследване.

Острата бронхопневмония при деца се среща много по-често, отколкото при възрастните, макар че при хората над 65-годишна възраст също е често явление.

Това е свързано с несъвършенството и непълноценността на развитие на защитния механизъм, който предотвратява разпространението на инфекции в белодробната тъкан.

При възрастните заболяването се най-често се среща като усложнение след аспирация на различни вещества, особено с дразнещ характер, в дихателните пъти.

Поради проникване на течности алвеолите се травмират и се развива възпалителен процес, към който впоследствие се присъединява вторична форма на бактериална, микотична или вирусна инфекция.

Съществуват различни етиологични причини за развитие на бронхопневмония при деца и възрастни.

Непосредствено патологично въздействие оказва микрофлората, която уврежда стените на клетките на лигавицата на бронхиалното дърво и алвеоларната тъкан.

Най-често възбудителите са златист стафилокок, стрептококова флора, пневмококи, грипни вируси, гъбички – най-често кандида, клебсиела и микоплазма.

При децата чрез посявка на храчките могат да се установят ешерихия коли и ентеровируси.

Важен патогенетичен фактор е отслабване на имунната система. Последната осигурява филтрация на въздушните маси в носната кухина.

Следващата бариера по пътя на инфекцията – това са сливиците, които притежават свойството да захващат и да обеззаразяват всички видове патогенна микрофлора освен пневмокока.

Поради тази причина при децата с нормална имунна система и без хронично възпаление на сливиците не развиват бронхопневмонии.

При възрастните причина за това заболяване могат да станат следните фактори:

• Пасивно и активно тютюнопушене;
• Усложнение и разпространение на възпалителния процес от хроничните огнища на инфекции в устната кухина, фаринкса и ларинкса – това могат да бъдат хроничен тонзилит, ларингит, фарингит, бронхит;
• Вредни производствени условия – мелници, леярни, химическа промишленост и много др.;
• Въздействие на високо замърсяване на околния въздух с изгорели газове и тежки метали;
• Аспирация на солна киселина при рефлуксна болест;

Приблизително в 90% от случаите на диагностика се срещат интрабронхиална форма на развитие на инфекцията и засягане на бронхиалното дърво и алвеоларната тъкан.

Това е низходящият път на разпространение на вируси и бактерии, в резултат на действието на които се развива катарална форма на пневмония на фона на остри респираторни вирусни инфекции, грип, лакуларна ангина.

Периобронхиалните форми се развиват на фона на остро възпаление на белите дробове и бронхиолит. Срещат се единствено при деца в ранна възраст.

Симптоми и признаци на остра катарална бронхопневмония

В зависимост от клиничната картина заболяването може да се подраздели на остра и хронична фаза. В първия случай признаците на дихателна недостатъчност са очевидни и клиниката се развива стремително.

При хроничната форма присъства пристъпообразен характер на кашлица и признаци на хронична дихателна недостатъчност в незначителна степен.

Лечение на двустранна бронхопневмония при деца и възрастни

С цел бързо отстраняване на патогенната микрофлора на етапа на първична диагностика се взема проба от храчките за бактериологично изследване и определяне на чувствителността към антибиотици.

Медикаментозното лечение включва:

• Антибиотици, противомикробни средства и сулфаниламидни препарати – най-често се прилага схемата – вътремускулно инжектиране на гентамицин, перорален прием на ампицилин в съчетание с бисептол;
• Муколептичните средства се назначават в периода на сухата непродуктивна кашлица.