Дюля
Храни

Дюля – дърво с височина до 4-5 метра, с яйцевидни листа с цели краища, мъхести в долната им част. Цветовете му са много големи и в по-голямата си част единични. Плодовете му са почти сферични или с крушовидна форма.

В древността по Средиземноморието дюлята е била почитана като символ на любовта и плодородието и е била посветена на богинята на любовта Венера. В див вид това се среща и сега в източните части на Русия.

Дюлята се отглежда като плодно дърво, което дава красиви и ароматни плодове, които се използват за производството на компоти, желета, конфитюри и печени като добавка към месни ястия.

Хранителна стойност на 100 грама дюля

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 9.6 грама;
• Вода – 84 грама;
• Калоричност – 40 килокалории;

Суровият плод от дюля попада към групата на диетичните храни, поради почти липсващите мазнини. Но хората, които се стремят да нормализират теглото си могат да консумират и консервирани дюли, съдържащи 42 килокалории на 100 грама плод.

Полезни свойства

В плодовете на дюлевото дърво се съдържат много съединения на пектина, фруктоза, глюкоза, соли на калия, желязо, калций, фосфор и мед.

Дюлята се е използвала като лекарствено средство от древни времена.

Народните лечители в много държави прилагали варените плодове и отварите от тях при стомашно-чревни заболявания за подобряване на функцията на храносмилателната система. Установено е, че дюлята благотворно влияе при сърцебиене, жълтеница и диария.

Отвара от дюля – 10 грама сушени плодове се изсипват в 100 мл вряща вода. Приема се по 1 супена лъжица преди ядене при липса на апетит и маточни кръвотечения.

Варените дюлеви плодове успешно могат да се прилагат при заболявания на черния дроб, както и като средство против повръщане.

Пресни плодове и сок – използват се при малокръвие, заболявания на храносмилателния тракт, съпроводени с диария и кървене и като диуретик при заболявания на сърдечно-съдовата система.

Плодовете на дюлята притежават стягащо, диуретично, кръвоспиращо, антисептично действие, способстват за преустановяване на повръщането, а техните семена са със защитни, успокояващи, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Ето защо в клиничната практика се прилага отвара от семената на дюля – при кръвохрак, маточно кървене и диария.

Това средство е приложимо и външно – в козметиката за омекотяване на кожата, а също и като лосион при заболявания на очите и за жабурене при ангина.

Във вид на сироп дюлевите плодове са показни при малокръвие, за приготвянето на който те трябва да се нарежат на малки парчета, да се залеят с вода и да се варят, докато омекнат.

След това е необходимо да им бъде изцеден сокът и той се вари отново, докато не се превърне в гъст сироп.

Пресните дюлеви плодове благодарение на високото съдържание в тях на желязо се използват за профилактика и лечение на желязо-дефицитна анемия , след дълго и изтощително заболяване и при завишена телесна температура.

Наличните в плодовете на дюлята съединения на пектина са причината от древни времена те да се използват като лекарство при чревни заболявания, придружени с диария. Отварата и сокът от дюли са един от ефективните средства при анални фисури.

А пресните и сушените плодове отдавна се прилагат за спиране на силни маточни кръвотечения. При такива случаи се препоръчва 3 пъти на ден да се пие чай с нарязана в него дюля.

Когато дюлевите семена се поставят във вода и тя бъде разклатена се образува слуз, която успешно се използва за отхрачващо средство.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 80

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Свинско месо
Следваща публикация