Дюля – дърво с височина до 4-5 метра, с яйцевидни листа с цели краища, мъхести в долната им част. Цветовете му са много големи и в по-голямата си част единични. Плодовете му са почти сферични или с крушовидна форма.

В древността по Средиземноморието дюлята е била почитана като символ на любовта и плодородието и е била посветена на богинята на любовта Венера. В див вид това се среща и сега в източните части на Русия.

Дюлята се отглежда като плодно дърво, което дава красиви и ароматни плодове, които се използват за производството на компоти, желета, конфитюри и печени като добавка към месни ястия.

Хранителна стойност на 100 грама дюля

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 9.6 грама;
• Вода – 84 грама;
• Калоричност – 40 килокалории;

Суровият плод от дюля попада към групата на диетичните храни, поради почти липсващите мазнини. Но хората, които се стремят да нормализират теглото си могат да консумират и консервирани дюли, съдържащи 42 килокалории на 100 грама плод.

Полезни свойства

В плодовете на дюлевото дърво се съдържат много съединения на пектина, фруктоза, глюкоза, соли на калия, желязо, калций, фосфор и мед.

Дюлята се е използвала като лекарствено средство от древни времена.

Народните лечители в много държави прилагали варените плодове и отварите от тях при стомашно-чревни заболявания за подобряване на функцията на храносмилателната система. Установено е, че дюлята благотворно влияе при сърцебиене, жълтеница и диария.

Отвара от дюля – 10 грама сушени плодове се изсипват в 100 мл вряща вода. Приема се по 1 супена лъжица преди ядене при липса на апетит и маточни кръвотечения.

Варените дюлеви плодове успешно могат да се прилагат при заболявания на черния дроб, както и като средство против повръщане.

Пресни плодове и сок – използват се при малокръвие, заболявания на храносмилателния тракт, съпроводени с диария и кървене и като диуретик при заболявания на сърдечно-съдовата система.

Плодовете на дюлята притежават стягащо, диуретично, кръвоспиращо, антисептично действие, способстват за преустановяване на повръщането, а техните семена са със защитни, успокояващи, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Ето защо в клиничната практика се прилага отвара от семената на дюля – при кръвохрак, маточно кървене и диария.

Това средство е приложимо и външно – в козметиката за омекотяване на кожата, а също и като лосион при заболявания на очите и за жабурене при ангина.

Във вид на сироп дюлевите плодове са показни при малокръвие, за приготвянето на който те трябва да се нарежат на малки парчета, да се залеят с вода и да се варят, докато омекнат.

След това е необходимо да им бъде изцеден сокът и той се вари отново, докато не се превърне в гъст сироп.

Пресните дюлеви плодове благодарение на високото съдържание в тях на желязо се използват за профилактика и лечение на желязо-дефицитна анемия , след дълго и изтощително заболяване и при завишена телесна температура.

Наличните в плодовете на дюлята съединения на пектина са причината от древни времена те да се използват като лекарство при чревни заболявания, придружени с диария. Отварата и сокът от дюли са един от ефективните средства при анални фисури.

А пресните и сушените плодове отдавна се прилагат за спиране на силни маточни кръвотечения. При такива случаи се препоръчва 3 пъти на ден да се пие чай с нарязана в него дюля.

Когато дюлевите семена се поставят във вода и тя бъде разклатена се образува слуз, която успешно се използва за отхрачващо средство.