Свинското е месото от домашна свиня. Това е едно от най-вкусните и лесни за приготвяне видове меса.

Свинското бързо се пече без да се добавя олио или масло, като мазнините му бързо се разтопяват, а месото от частите трупа на прасето, в които не се натрупват мазнини се отнасят към най-постното месо.

За печене и пържене за най-висок клас се определя месото от гърдите, бута и ребрата на прасето.

Сладникавият вкус на свинското особено добре се съчетава с плодове, орехи, мед и сушени сливи.

Свинското може да се вари, пече, пържи и задушава.

От вареното месо може да се приготвя борш, зелева супа, разсолник /популярна супа в Русия, Украйна и до известна степен и в България/, шницели, яхнии, кебапи, пържоли, котлети, желета и различни български национални ястия; а смесено с говеждо този вид месо се използва за приготвяне на пелмени.

В хранителната индустрия свинското се използва за производството на различни месни храни – бекон, шунка, колбаси, филета и кренвирши.

Свинско месо - полезни свойства

За лечебни и профилактични цели свинското се използва с отстранени повърхностни мазнини, което се отличава с висока хранителна стойност по следните критерии:

• Високо съдържание на белтъчини – около 22%;

• Висока калоричност – около 1700 килокалории в килограм;

• Малко количество мазнини – около 9%;

Следва да се отбележи, че сланината – свинската мастна тъкан не отстъпва на млечната по своята усвояемост, превъзхождайки по този начин говеждото и агнешкото.

В състава си на 100 грама съдържа 23 мг витамин Е, проявяващ силни антиоксидантни свойства, 50 мг олеинова киселина и 6 мг линолова киселина – най-важните ненаситени мастни киселини.

Ако се сравнят свинското и говеждото по съдържанието на мастна тъкан, то в месото от домашна свиня е доста по-малко, а по трупа на животното е много равномерно разпределена.

Поради това този вид месо се приготвя много по-лесно и съществува толкова голямо разнообразие от ястия.

Благодарение на високото съдържание на мазнини свинското много добре загрява организма, особено подходящо e за студените зимни месеци, и възстановява силите му.

В него също така се съдържат много магнезий и цинк, които изключително благотворно влияят на половата потентност и на сърдечно-съдовата система.

Освен това свинското е източник и на ценната аминокиселина лизин, която е необходима за нормалното формиране на костите.

Целесъобразно е на децата да се дават ястия от свински черен дроб.

Това се дължи на факта, че в него е установено високо съдържание на витамините /стойностите са за 100 грама/:

• Витамин А – 12 мг;
• Холин /витамин В4/ - 552 мг;

Една порция свински черен дроб е в състояние да осигури на човек месечния запас от витамин В12, а любимата на много българи сланина съдържа селен и арахидонова киселина, които я превръщат в средство за борба в депресията и своеобразна фабрика за синтез на важни хормони.

За терапевтични и профилактични цели свинското се препоръчва при гастрит с повишена киселинност.

Високото съдържание на витамин В12 определя полезността на свинското без мазнини при малокръвие, а наличието на витамин D го прави изключително подходящо за малките деца.

При пернициозна анемия ефективно лечебно средство е свинският стомах.

В свинския черен дроб и бъбреци се съдържа важният витамин биотин, който е от съществено значение за въглехидратния обмен, тъй като взаимодейства с хормона на панкреаса – инсулин.

Биотинът също така е важен и за правилното осъществяване на отделителната функция на бъбреците.